Rytualne posiłki

Całej ludzkości, niemal od zarania jej dziejów, towarzyszyły obrzędy i rytuały. W zależności od grupy plemiennej, narodowej, rasowej czy wyznaniowej - celebracje ważnych wydarzeń miały inny przebieg. Jednak zawsze, niezależnie od poziomu cywilizacyjnego, świętom towarzyszyły specjalne posiłki.

Rytualne posiłki
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
6

Całej ludzkości, niemal od zarania jej dziejów, towarzyszyły obrzędy i rytuały. W zależności od grupy plemiennej, narodowej, rasowej czy wyznaniowej - celebracje ważnych wydarzeń miały inny przebieg. Jednak zawsze, niezależnie od poziomu cywilizacyjnego, świętom towarzyszyły specjalne posiłki.

W Północnym Wietnamie podczas uroczystości związanych z kalendarzem księżycowym głównym rytualnym daniem są wnętrzności świeżo zabitego psa. Zjedzenie mięsa tego czworonoga ma zapewnić szczęście i bogactwo. Zwyczaj ten podobno pochodzi z Chin.

Peruwiańscy Indianie świętują dla odmiany raz do roku „Gastronomiczny festiwal kota". Nazwa mówi sama za siebie. Głównym przysmakiem imprezy są serwowane prażone kocie łapy i ogony. Dużym wzięciem cieszą się także kocie hamburgery. Większość puchatych czworonogów jest specjalnie na tę okazję hodowana, i choć obrońcy praw zwierząt protestują przeciwko temu zwyczajowi, Indianie nie zamierzają z niego rezygnować, wierząc że kocie mięso leczy choroby płuc i świetnie wpływa na męskość.

Indianie znad Amazonki ważne uroczystości podkreślają zupą z małpy. Zwierzę jest co prawda oprawione, ale w kotłach i tak pływają małpie oczy, stopy i dłonie. Niektóre z plemion zamieszkujących Paragwaj na specjalne okazje, takie jak śluby czy narodziny dziecka, przygotowują miejscowy przysmak - czyli pączki z manioku nadziewane białymi, tłustymi larwami.

Indianie północnoamerykańscy celebrowali udane łowy ozorami bizonów i długimi sznurami bizonich jelit, napełnionych krwią, cebulą i przyprawami, które formowano w kiełbaski i pieczono na węgłach.

Mężczyźni z plemion Kamoro, przygotowując się do wojny, tradycyjnie wymieniali się żonami. Kobiety, przechodząc do chat swojego „nowego męża", gotowały specjalny posiłek z sago (rodzaj mąki uzyskiwanej z palmy) - był to symbol zawarcie powtórnego małżeństwa.

W Mongolii zaślubiny należy uczcić baranim smalcem, makaronem z niedogotowanym i nieprzyprawionym baranim mięsem lub tłuszczem i oczywiście wyjątkowym przysmakiem, jakim jest surowa kozia wątroba. Na deser biesiadnicy dostają zjełczały ser. Gości wita się tradycyjnie mongolską (tybetańską) herbatą, składającą się z osolonego wywaru z liści zielonej herbaty zalanej dużą ilością mleka lub zwierzęcego tłuszczu.

Aztekowie w swoim kulinarnym świętowaniu byli dużo bardziej krwiożerczy. Dla uczczenia wygranej walki urządzali rytualny posiłek składający się z kukurydzianej papki zmieszanej z ...mięsem zabitego wroga. Zwyczaj ten, choć barbarzyński, miał czcić pamięć wojownika i przypominać o nieuchronności śmierci.

Polecamy również:

Wśród plemion zamieszkujących Madagaskar popularny był obrzęd przypominający naszą stypę. Pamięć zmarłych kultywowało się podczas wielkiego święta i urządzanej uczty. Na cześć zmarłych zabijano jak największą ilość wołów, które następnie przyrządzano z ryżem oraz spożywano na grobach przodków. Uroczystość traktowano jako zjednoczenie się całej rodziny ze zmarłym.

Podobnie czczono zmarłych krewnych w rejonach dzisiejszego Peru i Ekwadoru. Aby okazać im szacunek, przygotowywano wywar „masato", będący rodzajem maniokowego piwa, który mieszano z prochami zmarłych. Indianie wierzyli, że poprzez wypicie szczątków krewnego, ułatwią drogę jego duszy i zapewnią spokój w życiu pozagrobowym. Ta rytualna uczta miała także przynieść pozostałym żywym zdrowie i pomyślność.

Na Północno-Zachodnim Wybrzeżu Ameryki Północnej kultywowano moment inicjacji młodego człowieka i jego wstąpienia do stowarzyszenia lub bractwa poprzez spożycie specjalnej potrawy, którą przynosiła zazwyczaj młoda, piękna kobieta. Świeżo włączony do społeczności dorosłych musiał pójść za nią do tajnego pomieszczenia. Tam częstowano go ... ludzkim mięsem. Aby oczyścić się po ceremonii, należało wypić morską wodę. Dopiero po takim posiłku można było uznać młodego człowieka za w pełni dojrzałego członka społeczności.

Polecamy również:

Źródło artykułu:
6

Wybrane dla Ciebie

Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć