WP
WP

Pączki - Przepis

Trwa ładowanie...
Pączki
Podziel się
Składniki
  • 6 szklankę mąki
  • 12 żółtek
  • Kostka masła
  • 10 łyżek cukru
  • 10dag drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • Kieliszek spirytusu
  • Otarta skórka cytryny
  • Szczypta soli
Przepis

Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia , masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ubijamy z cukrem na parze. Do mąki dodajemy zaczyn z drożdży, ubite żółtka, skórkę cytryny. Mieszamy, dodajemy następnie masło i alkohol. Wyrabiamy ciasto, można na trzy sposoby: ręcznie, robotem kuchennym lub w automacie do pieczenia chleba. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy podwoi ilość, formujemy zgrabne pączki i nadziewany je, najlepiej wisienką w cukrze. Pączki pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Smażymy na smalcu na złocisty kolor.

Przepis dodał użytkownik hogatka

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP