- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 6 szklankę mąki
- 12 żółtek
- Kostka masła
- 10 łyżek cukru
- 10dag drożdży
- 2 szklanki mleka
- Kieliszek spirytusu
- Otarta skórka cytryny
- Szczypta soli
Przepis
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia , masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ubijamy z cukrem na parze. Do mąki dodajemy zaczyn z drożdży, ubite żółtka, skórkę cytryny. Mieszamy, dodajemy następnie masło i alkohol. Wyrabiamy ciasto, można na trzy sposoby: ręcznie, robotem kuchennym lub w automacie do pieczenia chleba. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy podwoi ilość, formujemy zgrabne pączki i nadziewany je, najlepiej wisienką w cukrze. Pączki pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Smażymy na smalcu na złocisty kolor.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl