Ciasto z porzeczkami i bezą
Przepyszne ciasto z dużą ilością porzeczek. Kwaskowate, waniliowe, a zarazem delikatnie cytrynowe - po prostu pychotka! Beza z porzeczkami wprost rozpływa się w ustach. Wypiek pięknie się prezentuje, a jednocześnie nie jest trudne do przygotowania. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 130 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
- 6 żółtek
- 220 ml mleka
- skórka starta z 1/2 cytryny
Wierzch:
- 700 g czerwonej porzeczki (umytej, obranej)
- 6 białek
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać w 2 partiach żółtka, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do maślanej masy dodać w 3 partiach mąkę razem z mlekiem, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste). Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Wierzch: *
Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1/3 porzeczki wyłożyć na wierzch ciasta (patrz film poniżej). Białka ubić i stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 6-8 minut, aż cukier się rozpuści. Do gęstej piany z białek dodać pozostałe porzeczki i wymieszać krótko, delikatnie szpatułką. Pianę z porzeczkami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ciasta łyżką można zrobić górki, ciasto będzie wyglądało bardziej apetycznie. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Po około 35 minutach proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać pokrojone na spore prostokąty.
*Zobacz także: błyskawiczne i proste ciasto z jagodami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze