Trwa ładowanie...
dmplmq0
18-07-2017 08:23

Ciasto z porzeczkami i bezą

Przepis

Przepyszne ciasto z dużą ilością porzeczek. Kwaskowate, waniliowe, a zarazem delikatnie cytrynowe - po prostu pychotka! Beza z porzeczkami wprost rozpływa się w ustach. Wypiek pięknie się prezentuje, a jednocześnie nie jest trudne do przygotowania. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

dmplmq0
4.2
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Ciasto (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
  • 6 żółtek
  • 220 ml mleka
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Wierzch:

  • 700 g czerwonej porzeczki (umytej, obranej)
  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis

Ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać w 2 partiach żółtka, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do maślanej masy dodać w 3 partiach mąkę razem z mlekiem, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste). Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

Wierzch: *
Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1/3 porzeczki wyłożyć na wierzch ciasta (patrz film poniżej). Białka ubić i stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 6-8 minut, aż cukier się rozpuści. Do gęstej piany z białek dodać pozostałe porzeczki i wymieszać krótko, delikatnie szpatułką. Pianę z porzeczkami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ciasta łyżką można zrobić górki, ciasto będzie wyglądało bardziej apetycznie. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Po około 35 minutach proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać pokrojone na spore prostokąty.
*
Zobacz także: błyskawiczne i proste ciasto z jagodami

Ciasto z porzeczkami i bezą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

23

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dmplmq0
dmplmq0
dmplmq0
dmplmq0
Więcej tematów
dmplmq0