Ciasto z porzeczkami i bezą

Przepyszne ciasto z dużą ilością porzeczek. Kwaskowate, waniliowe, a zarazem delikatnie cytrynowe - po prostu pychotka! Beza z porzeczkami wprost rozpływa się w ustach. Wypiek pięknie się prezentuje, a jednocześnie nie jest trudne do przygotowania. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Ciasto z porzeczkami i beząCiasto z porzeczkami i bezą
Natalia Kudela

Ciasto (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
  • 6 żółtek
  • 220 ml mleka
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Wierzch:

  • 700 g czerwonej porzeczki (umytej, obranej)
  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis

Ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać w 2 partiach żółtka, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do maślanej masy dodać w 3 partiach mąkę razem z mlekiem, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste). Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

Przepis

Wierzch: *
Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1/3 porzeczki wyłożyć na wierzch ciasta (patrz film poniżej). Białka ubić i stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 6-8 minut, aż cukier się rozpuści. Do gęstej piany z białek dodać pozostałe porzeczki i wymieszać krótko, delikatnie szpatułką. Pianę z porzeczkami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ciasta łyżką można zrobić górki, ciasto będzie wyglądało bardziej apetycznie. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Po około 35 minutach proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać pokrojone na spore prostokąty.
*
Zobacz także: błyskawiczne i proste ciasto z jagodami

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥