Ciasto z porzeczkami i bezą

Przepyszne ciasto z dużą ilością porzeczek. Kwaskowate, waniliowe, a zarazem delikatnie cytrynowe - po prostu pychotka! Beza z porzeczkami wprost rozpływa się w ustach. Wypiek pięknie się prezentuje, a jednocześnie nie jest trudne do przygotowania. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Ciasto z porzeczkami i beząCiasto z porzeczkami i bezą
Natalia Kudela

Ciasto (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
  • 6 żółtek
  • 220 ml mleka
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Wierzch:

  • 700 g czerwonej porzeczki (umytej, obranej)
  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis

Ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać w 2 partiach żółtka, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do maślanej masy dodać w 3 partiach mąkę razem z mlekiem, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste). Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

Przepis

Wierzch: *
Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1/3 porzeczki wyłożyć na wierzch ciasta (patrz film poniżej). Białka ubić i stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 6-8 minut, aż cukier się rozpuści. Do gęstej piany z białek dodać pozostałe porzeczki i wymieszać krótko, delikatnie szpatułką. Pianę z porzeczkami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ciasta łyżką można zrobić górki, ciasto będzie wyglądało bardziej apetycznie. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Po około 35 minutach proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać pokrojone na spore prostokąty.
*
Zobacz także: błyskawiczne i proste ciasto z jagodami

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru