Ciasto z porzeczkami i bezą

Przepyszne ciasto z dużą ilością porzeczek. Kwaskowate, waniliowe, a zarazem delikatnie cytrynowe - po prostu pychotka! Beza z porzeczkami wprost rozpływa się w ustach. Wypiek pięknie się prezentuje, a jednocześnie nie jest trudne do przygotowania. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Ciasto z porzeczkami i beząCiasto z porzeczkami i bezą
Natalia Kudela

Ciasto (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 130 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g
  • 6 żółtek
  • 220 ml mleka
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Wierzch:

  • 700 g czerwonej porzeczki (umytej, obranej)
  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis

Ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać w 2 partiach żółtka, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do maślanej masy dodać w 3 partiach mąkę razem z mlekiem, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste). Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

Przepis

Wierzch: *
Porzeczkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i 1/3 porzeczki wyłożyć na wierzch ciasta (patrz film poniżej). Białka ubić i stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 6-8 minut, aż cukier się rozpuści. Do gęstej piany z białek dodać pozostałe porzeczki i wymieszać krótko, delikatnie szpatułką. Pianę z porzeczkami wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ciasta łyżką można zrobić górki, ciasto będzie wyglądało bardziej apetycznie. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Po około 35 minutach proszę nakryć ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ostawić do całkowitego ostygnięcia.
Podawać pokrojone na spore prostokąty.
*
Zobacz także: błyskawiczne i proste ciasto z jagodami

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości