Tradycyjny placek drożdżowy z owocami
W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" przedstawiamy wam przepis na idealnie wyrośnięte, miękkie i dostatecznie wilgotne ciasto drożdżowe. Poniższy przepis zakłada, że do podstawowego ciasta drożdżowego dodajemy też rodzynki i aromatyczną gałkę muszkatołową. Receptura pochodzi z 1895 roku z "Kucharza Warszawskiego", a odświeżyła ją autorka bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 300 g przesianej mąki
- 150 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 40 g roztopionego masła
- Garść rodzynek
- Szczypta soli
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Wybrane sezonowe owoce: porzeczka, wiśnie, truskawki, agrest, maliny itp.
Najpierw rozpuszczam w ciepłym mleku drożdże. Przesiewam mąkę, dodaję resztę mleka i wlewam rozpuszczone drożdże (nie czekam, aż napęcznieją). Dodaję też cukier, szczyptę soli, żółtka i białka ubite na sztywną pianę. Wszystkie składniki dobrze mieszam i zaczynam wyrabiać ciasto, aby było jednolite. Pod koniec dodaję rozpuszczone masło, rodzynki i startą gałkę muszkatołową. Wyrabiam ciasto, jeżeli nie odchodzi od ręki, to znaczy, że trzeba dosypać jeszcze odrobinę mąki. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na mniej więcej 45 minut. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuję kwadratowy placek i rozpłaszczam ciasto. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe jeszcze podrośnie. Wykładam na ciasto wybrane owoce, u mnie są to: agrest, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, kilka truskawek. Zostawiam ciasto na kolejne 20 minut. Ciasto wstawiam do piekarnika z ustawieniem grzanie góra-dół, 160 stopni. Placek drożdżowy piecze się przez ok. 35 minut.
Zobacz także: duszona wołowina w najlepszym przepisie
Polecamy wideo: kruche babeczki z owocami:
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze