WAŻNE
TERAZ

Dowództwo Operacyjne reaguje na doniesienia o Wyrykach

Tradycyjny placek drożdżowy z owocami

W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" przedstawiamy wam przepis na idealnie wyrośnięte, miękkie i dostatecznie wilgotne ciasto drożdżowe. Poniższy przepis zakłada, że do podstawowego ciasta drożdżowego dodajemy też rodzynki i aromatyczną gałkę muszkatołową. Receptura pochodzi z 1895 roku z "Kucharza Warszawskiego", a odświeżyła ją autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Tradycyjny placek drożdżowy z owocamiTradycyjny placek drożdżowy z owocami
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 300 g przesianej mąki
  • 150 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • Garść rodzynek
  • Szczypta soli
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Wybrane sezonowe owoce: porzeczka, wiśnie, truskawki, agrest, maliny itp.

Przepis

Najpierw rozpuszczam w ciepłym mleku drożdże. Przesiewam mąkę, dodaję resztę mleka i wlewam rozpuszczone drożdże (nie czekam, aż napęcznieją). Dodaję też cukier, szczyptę soli, żółtka i białka ubite na sztywną pianę. Wszystkie składniki dobrze mieszam i zaczynam wyrabiać ciasto, aby było jednolite. Pod koniec dodaję rozpuszczone masło, rodzynki i startą gałkę muszkatołową. Wyrabiam ciasto, jeżeli nie odchodzi od ręki, to znaczy, że trzeba dosypać jeszcze odrobinę mąki. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na mniej więcej 45 minut. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuję kwadratowy placek i rozpłaszczam ciasto. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe jeszcze podrośnie. Wykładam na ciasto wybrane owoce, u mnie są to: agrest, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, kilka truskawek. Zostawiam ciasto na kolejne 20 minut. Ciasto wstawiam do piekarnika z ustawieniem grzanie góra-dół, 160 stopni. Placek drożdżowy piecze się przez ok. 35 minut.
Zobacz także: duszona wołowina w najlepszym przepisie

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu