Trwa ładowanie...
d2cnfso
25-07-2017 07:46

Tradycyjny placek drożdżowy z owocami

Przepis

W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" przedstawiamy wam przepis na idealnie wyrośnięte, miękkie i dostatecznie wilgotne ciasto drożdżowe. Poniższy przepis zakłada, że do podstawowego ciasta drożdżowego dodajemy też rodzynki i aromatyczną gałkę muszkatołową. Receptura pochodzi z 1895 roku z "Kucharza Warszawskiego", a odświeżyła ją autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

d2cnfso
4.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.przepisytradycyjne.pl
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 300 g przesianej mąki
  • 150 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • Garść rodzynek
  • Szczypta soli
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Wybrane sezonowe owoce: porzeczka, wiśnie, truskawki, agrest, maliny itp.
Przepis

Najpierw rozpuszczam w ciepłym mleku drożdże. Przesiewam mąkę, dodaję resztę mleka i wlewam rozpuszczone drożdże (nie czekam, aż napęcznieją). Dodaję też cukier, szczyptę soli, żółtka i białka ubite na sztywną pianę. Wszystkie składniki dobrze mieszam i zaczynam wyrabiać ciasto, aby było jednolite. Pod koniec dodaję rozpuszczone masło, rodzynki i startą gałkę muszkatołową. Wyrabiam ciasto, jeżeli nie odchodzi od ręki, to znaczy, że trzeba dosypać jeszcze odrobinę mąki. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na mniej więcej 45 minut. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuję kwadratowy placek i rozpłaszczam ciasto. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe jeszcze podrośnie. Wykładam na ciasto wybrane owoce, u mnie są to: agrest, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, kilka truskawek. Zostawiam ciasto na kolejne 20 minut. Ciasto wstawiam do piekarnika z ustawieniem grzanie góra-dół, 160 stopni. Placek drożdżowy piecze się przez ok. 35 minut.
Zobacz także: duszona wołowina w najlepszym przepisie

Polecamy wideo: kruche babeczki z owocami:

Tradycyjny placek drożdżowy z owocami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj