Tradycyjny placek drożdżowy z owocami

W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Sentymentalny wtorek" przedstawiamy wam przepis na idealnie wyrośnięte, miękkie i dostatecznie wilgotne ciasto drożdżowe. Poniższy przepis zakłada, że do podstawowego ciasta drożdżowego dodajemy też rodzynki i aromatyczną gałkę muszkatołową. Receptura pochodzi z 1895 roku z "Kucharza Warszawskiego", a odświeżyła ją autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Tradycyjny placek drożdżowy z owocamiTradycyjny placek drożdżowy z owocami
oprac. Magdalena Pomorska

Składniki

  • 300 g przesianej mąki
  • 150 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 40 g roztopionego masła
  • Garść rodzynek
  • Szczypta soli
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Wybrane sezonowe owoce: porzeczka, wiśnie, truskawki, agrest, maliny itp.

Przepis

Najpierw rozpuszczam w ciepłym mleku drożdże. Przesiewam mąkę, dodaję resztę mleka i wlewam rozpuszczone drożdże (nie czekam, aż napęcznieją). Dodaję też cukier, szczyptę soli, żółtka i białka ubite na sztywną pianę. Wszystkie składniki dobrze mieszam i zaczynam wyrabiać ciasto, aby było jednolite. Pod koniec dodaję rozpuszczone masło, rodzynki i startą gałkę muszkatołową. Wyrabiam ciasto, jeżeli nie odchodzi od ręki, to znaczy, że trzeba dosypać jeszcze odrobinę mąki. Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na mniej więcej 45 minut. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuję kwadratowy placek i rozpłaszczam ciasto. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe jeszcze podrośnie. Wykładam na ciasto wybrane owoce, u mnie są to: agrest, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, kilka truskawek. Zostawiam ciasto na kolejne 20 minut. Ciasto wstawiam do piekarnika z ustawieniem grzanie góra-dół, 160 stopni. Placek drożdżowy piecze się przez ok. 35 minut.
Zobacz także: duszona wołowina w najlepszym przepisie

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika