Słodziutki sernik z sosem porzeczkowym
Pyszny sernik z jeszcze pyszniejszą polewą porzeczkową to wprost idealny pomysł na deser. Posmakuje każdemu, a sosu owocowego możesz przygotować więcej, przelać do słoiczka i używać, kiedy tylko najdzie cię ochota na coś pysznego.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Masa serowa: 1 kg chudego twarogu (najlepiej sernikowego), jajko, 4 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, skórka otarta z małej cytryny lub połowy pomarańczy.
Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 3 żółtka, łyżka cukru, 2/3 kostki masła, 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczka proszku do pieczenia.
Sos porzeczkowy: 250 g czarnych porzeczek (lub innych drobnych owoców sezonowych: jagód, truskawek, malin), 60 g brązowego cukru, 2 łyżki wody, 2-3 łyżki soku z cytryny.
Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia. Teraz dodaj masło, 3 żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Kiedy ciasto się chłodzi, roztrzep 5 żółtek przy pomocy miksera, dodaj do nich twaróg, cukier, mąkę, skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny, a na koniec ubite na sztywną pianę białko z jednego jajka. Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmij je z lodówki i zetrzyj na tarce do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – w ten sposób powstanie spód sernika. Na ciasto wylej masę serową. Tak przygotowany sernik piecz przez 90 minut w piekarniku nastawionym na 170 stopni.
Kiedy ciasto się piecze, przygotuj sos porzeczkowy. Do rondelka wsyp oczyszczone porzeczki, dodaj cukier, wodę i gotuj wszystko przez 5-10 minut. Miksturę owocową przetrzyj przez sitko, dodaj sok z cytryny. Kiedy sernik będzie gotowy, ostudź go i udekoruj sosem porzeczkowym i świeżymy owocami.
Zobacz także wideo: Pudding chia i inne zdrowe słodycze. Mniam!
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze