Trwa ładowanie...
d2br7kg
20-07-2017 07:44

Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami

Przepis

Ciasto "Leśny mech" podbiło serce niejednego blogera. W tym przepisie zaskakuje nie tylko niezwykły zielony kolor tortu, ale przede wszystkim jego smak. Nie ma w nim żadnych sztucznych barwników, a soczystą zieleń zawdzięcza dodatkowi szpinaku. Smak warzywa jest w cieście absolutnie niewyczuwalny. Ciasto prosto z bloga "Obiad gotowy".

d2br7kg
3.9
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.obiadgotowy.pl
Źródło: www.obiadgotowy.pl
Składniki

Ciasto:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jaja
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • skórka otarta z cytryny

Krem:

  • 250 twarogu śmietankowego
  • 50 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Frużelina:

  • 300 g drobnych owoców jagodowych (dałam porzeczki, truskawki, maliny)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody

*Dodatkowo: *

  • owoce do dekoracji
  • sok z połowy cytryny + 50 ml wody do nasączenia ciasta (lub likier limoncello w wersji dla dorosłych)
Przepis

Szpinak opłukać, z liści usunąć grube nerwy i łodygi. Zblendować na papkę, dolewając olej. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijać, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Krótko zmiksować ze szpinakiem. Wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być puszyste jak biszkopt. Dno tortownicy (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem i posypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni C, do "suchego patyczka". Upieczone ciasto ostudzić na kratce, górkę ściąć i pokruszyć, a ciasto przekroić na dwa blaty.

Przygotować frużelinę: owoce wymieszać z cukrem, gotować, mieszając, aż puszczą sok i staną się miękkie (ok. 5 minut). Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą, wlać do owoców i ciągle mieszając zagotować, aż zgęstnieje i powstanie frużelina (przypomina bardzo gęsty kisiel). Frużelinę ostudzić.

Krem: dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Twaróg i mleko zmiksować blenderem na gładki serek. Do serka dodać sok z cytryny, cukier puder, utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Serek i ubitą śmietankę delikatnie wymieszać. 2 łyżki kremu odłożyć do dekoracji.

Blat ciasta nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć połowę kremu, na śmietanę wyłożyć kleksami połowę frużeliny, przykryć drugim blatem. Blat również nasączyć, wyłożyć resztę kremu i resztę frużeliny, posypać pokruszonym ciastem i lekko docisnąć, żeby okruszki się trzymały. Z wierzchu udekorować pozostałym kremem i owocami. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać również w lodówce.
Zobacz także: aksamitny sernik z czekoladą

Polecamy wideo: Sernik z ricottą i malinami

Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2br7kg
d2br7kg
d2br7kg
d2br7kg
Więcej tematów
d2br7kg