Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami
Ciasto "Leśny mech" podbiło serce niejednego blogera. W tym przepisie zaskakuje nie tylko niezwykły zielony kolor tortu, ale przede wszystkim jego smak. Nie ma w nim żadnych sztucznych barwników, a soczystą zieleń zawdzięcza dodatkowi szpinaku. Smak warzywa jest w cieście absolutnie niewyczuwalny. Ciasto prosto z bloga "Obiad gotowy".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 200 g świeżego szpinaku
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jaja
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- skórka otarta z cytryny
Krem:
- 250 twarogu śmietankowego
- 50 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Frużelina:
- 300 g drobnych owoców jagodowych (dałam porzeczki, truskawki, maliny)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 50 ml wody
*Dodatkowo: *
- owoce do dekoracji
- sok z połowy cytryny + 50 ml wody do nasączenia ciasta (lub likier limoncello w wersji dla dorosłych)
Szpinak opłukać, z liści usunąć grube nerwy i łodygi. Zblendować na papkę, dolewając olej. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijać, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Krótko zmiksować ze szpinakiem. Wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być puszyste jak biszkopt. Dno tortownicy (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem i posypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni C, do "suchego patyczka". Upieczone ciasto ostudzić na kratce, górkę ściąć i pokruszyć, a ciasto przekroić na dwa blaty.
Przygotować frużelinę: owoce wymieszać z cukrem, gotować, mieszając, aż puszczą sok i staną się miękkie (ok. 5 minut). Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą, wlać do owoców i ciągle mieszając zagotować, aż zgęstnieje i powstanie frużelina (przypomina bardzo gęsty kisiel). Frużelinę ostudzić.
Krem: dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Twaróg i mleko zmiksować blenderem na gładki serek. Do serka dodać sok z cytryny, cukier puder, utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Serek i ubitą śmietankę delikatnie wymieszać. 2 łyżki kremu odłożyć do dekoracji.
Blat ciasta nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć połowę kremu, na śmietanę wyłożyć kleksami połowę frużeliny, przykryć drugim blatem. Blat również nasączyć, wyłożyć resztę kremu i resztę frużeliny, posypać pokruszonym ciastem i lekko docisnąć, żeby okruszki się trzymały. Z wierzchu udekorować pozostałym kremem i owocami. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać również w lodówce.
Zobacz także: aksamitny sernik z czekoladą
Polecamy wideo: Sernik z ricottą i malinami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze