Kogel-mogel jak za dawnych lat. Smak dzieciństwa
Któż z nas w dzieciństwie nie zajadał się żółtkami ukręconymi z cukrem. Przygotowując kogel-mogel musimy pamiętać, by wybrać świeże jajka ze sprawdzonego źródła. W cyklu "Sentymentalny wtorek" prezentujemy przepis Ewy Wachowicz na ten deser.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek soku z cytryny
- owoce sezonowe
Jajka sparzyć wrzątkiem. Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać sok wyciśnięty z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.
Kogel-mogel przełożyć do małych słoików. Do każdego dać trochę malin, porzeczek, poziomek i borówek. Udekorować koglem-moglem oraz owocami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze