Trwa ładowanie...
d37iws8
d37iws8

Kogel-mogel jak za dawnych lat. Smak dzieciństwa

Przepis

Któż z nas w dzieciństwie nie zajadał się żółtkami ukręconymi z cukrem. Przygotowując kogel-mogel musimy pamiętać, by wybrać świeże jajka ze sprawdzonego źródła. W cyklu "Sentymentalny wtorek" prezentujemy przepis Ewy Wachowicz na ten deser.

3.3
(6 głosów)
Oceń:
d37iws8
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
Kogel-mogel jak za dawnych lat. Smak dzieciństwa
Grzegorz Kozakiewicz
Składniki
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • owoce sezonowe
Przepis

Jajka sparzyć wrzątkiem. Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać sok wyciśnięty z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.
Kogel-mogel przełożyć do małych słoików. Do każdego dać trochę malin, porzeczek, poziomek i borówek. Udekorować koglem-moglem oraz owocami.

Kogel-mogel jak za dawnych lat. Smak dzieciństwa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
3
Share
d37iws8
d37iws8
d37iws8
d37iws8
d37iws8
d37iws8