Kogel-mogel jak za dawnych lat. Smak dzieciństwa
Któż z nas w dzieciństwie nie zajadał się żółtkami ukręconymi z cukrem. Przygotowując kogel-mogel musimy pamiętać, by wybrać świeże jajka ze sprawdzonego źródła. W cyklu "Sentymentalny wtorek" prezentujemy przepis Ewy Wachowicz na ten deser.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek soku z cytryny
- owoce sezonowe
Przepis
Jajka sparzyć wrzątkiem. Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, dodać sok wyciśnięty z cytryny i miksować jeszcze przez chwilę.
Kogel-mogel przełożyć do małych słoików. Do każdego dać trochę malin, porzeczek, poziomek i borówek. Udekorować koglem-moglem oraz owocami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl