Świąteczna uczta dla zmysłów, czyli przepis na aromatyczny keks

Tradycyjny keks może się zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Wystarczy dodać do ciasta kilka sekretnych składników. Taki wypiek zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Świąteczna uczta dla zmysłów, czyli przepis na aromatyczny keksŚwiąteczna uczta dla zmysłów, czyli przepis na aromatyczny keks

Składniki

  • 150 g rodzynek
  • 150 g żurawiny lub porzeczki suszonej
  • 100 g orzechów laskowych i płatków migdałowych
  • 100 g wiśni kandyzowanych
  • pokrojona skórka z 1 cytryny
  • skórki z pomarańczy w syropie
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 90 ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki melasy
  • 250 ml piwa Guinness
  • 2 jajka roztrzepane
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • ok. 50 ml mleka

Przepis

Umieścić rodzynki, żurawinę, wiśnie i skórki w misce i wymieszać z sokiem jabłkowym. Przykryć i pozostawić do wchłonięcia na minimum 1-2 godziny. Następnie dodać pokrojone orzechy i płatki migdałowe, wymieszać.Przesiać mąkę do miski i wymieszać razem z pozostałymi produktami sypkimi.

Przepis

W drugiej miseczce połączyć olej, melasę, miód i piwo i dodać połączone składniki do mąki.Następnie 2/3 owoców wraz z sokiem oraz roztrzepane jajka dodać do ciasta i dobrze wymieszać wszystkie składniki razem.Blachę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Przepis

Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do piekarnika o temp. 160 stopni. Piec ok. 1,5 godziny do momentu, aż wykałaczka włożona w ciasto będzie czysta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać odrobinę ciepłego mleka i wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Na patelnię wlać około 3-4 łyżki syropu z pomarańczy, dodać pozostałe owoce i przesmażyć kilka minut do momentu, gdy syrop zacznie się delikatnie krystalizować.

Przepis

Następnie owoce przełożyć na wierzch ciasta. Ciasto ostawiamy na 1-2 godziny do wystygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥