Świąteczna uczta dla zmysłów, czyli przepis na aromatyczny keks
Tradycyjny keks może się zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Wystarczy dodać do ciasta kilka sekretnych składników. Taki wypiek zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 150 g rodzynek
- 150 g żurawiny lub porzeczki suszonej
- 100 g orzechów laskowych i płatków migdałowych
- 100 g wiśni kandyzowanych
- pokrojona skórka z 1 cytryny
- skórki z pomarańczy w syropie
- 500 ml soku jabłkowego
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 90 ml oleju słonecznikowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki melasy
- 250 ml piwa Guinness
- 2 jajka roztrzepane
- tabliczka gorzkiej czekolady
- ok. 50 ml mleka
Umieścić rodzynki, żurawinę, wiśnie i skórki w misce i wymieszać z sokiem jabłkowym. Przykryć i pozostawić do wchłonięcia na minimum 1-2 godziny. Następnie dodać pokrojone orzechy i płatki migdałowe, wymieszać.Przesiać mąkę do miski i wymieszać razem z pozostałymi produktami sypkimi.
W drugiej miseczce połączyć olej, melasę, miód i piwo i dodać połączone składniki do mąki.Następnie 2/3 owoców wraz z sokiem oraz roztrzepane jajka dodać do ciasta i dobrze wymieszać wszystkie składniki razem.Blachę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do piekarnika o temp. 160 stopni. Piec ok. 1,5 godziny do momentu, aż wykałaczka włożona w ciasto będzie czysta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać odrobinę ciepłego mleka i wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Na patelnię wlać około 3-4 łyżki syropu z pomarańczy, dodać pozostałe owoce i przesmażyć kilka minut do momentu, gdy syrop zacznie się delikatnie krystalizować.
Następnie owoce przełożyć na wierzch ciasta. Ciasto ostawiamy na 1-2 godziny do wystygnięcia.
Przepis dodał użytkownik elnka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze