Trwa ładowanie...
d1bjxpi
12-12-2013 13:52

Świąteczna uczta dla zmysłów, czyli przepis na aromatyczny keks

Przepis

Tradycyjny keks może się zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Wystarczy dodać do ciasta kilka sekretnych składników. Taki wypiek zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

d1bjxpi
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 150 g rodzynek
  • 150 g żurawiny lub porzeczki suszonej
  • 100 g orzechów laskowych i płatków migdałowych
  • 100 g wiśni kandyzowanych
  • pokrojona skórka z 1 cytryny
  • skórki z pomarańczy w syropie
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 90 ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki melasy
  • 250 ml piwa Guinness
  • 2 jajka roztrzepane
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • ok. 50 ml mleka
Przepis

Umieścić rodzynki, żurawinę, wiśnie i skórki w misce i wymieszać z sokiem jabłkowym. Przykryć i pozostawić do wchłonięcia na minimum 1-2 godziny. Następnie dodać pokrojone orzechy i płatki migdałowe, wymieszać.Przesiać mąkę do miski i wymieszać razem z pozostałymi produktami sypkimi.

W drugiej miseczce połączyć olej, melasę, miód i piwo i dodać połączone składniki do mąki.Następnie 2/3 owoców wraz z sokiem oraz roztrzepane jajka dodać do ciasta i dobrze wymieszać wszystkie składniki razem.Blachę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do piekarnika o temp. 160 stopni. Piec ok. 1,5 godziny do momentu, aż wykałaczka włożona w ciasto będzie czysta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać odrobinę ciepłego mleka i wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Na patelnię wlać około 3-4 łyżki syropu z pomarańczy, dodać pozostałe owoce i przesmażyć kilka minut do momentu, gdy syrop zacznie się delikatnie krystalizować.

Następnie owoce przełożyć na wierzch ciasta. Ciasto ostawiamy na 1-2 godziny do wystygnięcia.

Przepis dodał użytkownik elnka

Świąteczna uczta dla zmysłów, czyli przepis na aromatyczny keks
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
d1bjxpi
Więcej tematów
d1bjxpi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj