Trwa ładowanie...
d3dblir
d3dblir

Świąteczna uczta dla zmysłów, czyli przepis na aromatyczny keks

Przepis

Tradycyjny keks może się zamienić w kulinarne dzieło sztuki. Wystarczy dodać do ciasta kilka sekretnych składników. Taki wypiek zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

4.4
(14 głosów)
Oceń:
d3dblir
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Świąteczna uczta dla zmysłów, czyli przepis na aromatyczny keks
Składniki
  • 150 g rodzynek
  • 150 g żurawiny lub porzeczki suszonej
  • 100 g orzechów laskowych i płatków migdałowych
  • 100 g wiśni kandyzowanych
  • pokrojona skórka z 1 cytryny
  • skórki z pomarańczy w syropie
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 90 ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki melasy
  • 250 ml piwa Guinness
  • 2 jajka roztrzepane
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • ok. 50 ml mleka
Przepis

Umieścić rodzynki, żurawinę, wiśnie i skórki w misce i wymieszać z sokiem jabłkowym. Przykryć i pozostawić do wchłonięcia na minimum 1-2 godziny. Następnie dodać pokrojone orzechy i płatki migdałowe, wymieszać.Przesiać mąkę do miski i wymieszać razem z pozostałymi produktami sypkimi.

W drugiej miseczce połączyć olej, melasę, miód i piwo i dodać połączone składniki do mąki.Następnie 2/3 owoców wraz z sokiem oraz roztrzepane jajka dodać do ciasta i dobrze wymieszać wszystkie składniki razem.Blachę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do piekarnika o temp. 160 stopni. Piec ok. 1,5 godziny do momentu, aż wykałaczka włożona w ciasto będzie czysta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać odrobinę ciepłego mleka i wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Na patelnię wlać około 3-4 łyżki syropu z pomarańczy, dodać pozostałe owoce i przesmażyć kilka minut do momentu, gdy syrop zacznie się delikatnie krystalizować.

Następnie owoce przełożyć na wierzch ciasta. Ciasto ostawiamy na 1-2 godziny do wystygnięcia.

Przepis dodał użytkownik elnka

Świąteczna uczta dla zmysłów, czyli przepis na aromatyczny keks
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3dblir

Podziel się opinią

Share
d3dblir
d3dblir

d3dblir
d3dblir
d3dblir