Trwa ładowanie...
d2tb3p4
14-08-2015 21:17

Ciasto porzeczkowe z migdałami

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
d2tb3p4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Składniki
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g porzeczek
  • płatki migdałowe
Przepis

Porzeczki opłukać pod bieżącą wodą i odszypułkować. Odłożyć na papierowy ręcznik. Migdały uprażyć na suchej patelni. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować blachę o wymiarach ok. 25x30 cm, wykładając ją papierem do pieczenia i lekko smarując tłuszczem.

Jajka (w temperaturze pokojowej) ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać olej oraz maślankę, miksować 4 minuty do połączenia składników. Do osobnej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodawać do masy jajecznej. Całość jeszcze raz zmiksować i wlać do formy. Na wierzch wysypać owoce.

Ciasto piec około 60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepłe posypać płatkami migdałowymi. Podawać wystudzone, w towarzystwie świeżych owoców.

Ciasto porzeczkowe z migdałami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tb3p4
d2tb3p4
d2tb3p4
d2tb3p4
Więcej tematów
d2tb3p4