Ciasto porzeczkowe z migdałami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 250 ml maślanki
- 3 jajka
- 125 ml oleju roślinnego
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g porzeczek
- płatki migdałowe
Porzeczki opłukać pod bieżącą wodą i odszypułkować. Odłożyć na papierowy ręcznik. Migdały uprażyć na suchej patelni. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przygotować blachę o wymiarach ok. 25x30 cm, wykładając ją papierem do pieczenia i lekko smarując tłuszczem.
Jajka (w temperaturze pokojowej) ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać olej oraz maślankę, miksować 4 minuty do połączenia składników. Do osobnej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodawać do masy jajecznej. Całość jeszcze raz zmiksować i wlać do formy. Na wierzch wysypać owoce.
Ciasto piec około 60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Jeszcze ciepłe posypać płatkami migdałowymi. Podawać wystudzone, w towarzystwie świeżych owoców.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze