Nie zapominajmy o szczawiu

Szczaw, często pomijany w diecie Polaków i w wielu zakątkach naszego kraju okryty złą sławą albo traktowany jako chwast, jest zdrowy, a potrawom nadaje ostry, zdecydowany smak. Jest znakomity do przyrządzania zup, sałatek czy sosów. Co ciekawe, bywa mylony ze szpinakiem. Co powinniśmy o nim wiedzieć?

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Szczaw w kuchni ma swoje miejsce od tysiącleci. Chętnie sięgali po niego starożytni Rzymianie. Pisał o nim nawet Hipokrates, który doceniał walory lecznicze tej rośliny. W kuchni staropolskiej szczaw był podawany przede wszystkim w formie szczawiówki – smacznej, lekko kwaskowatej zupy. Dawniej mówiono o nim, że „daje wspaniałe poczucie ulgi, szybko zaspokajając potrzebę zjedzenia pomarańczy lub cytryny”.

Co w nim siedzi?

Najpopularniejszą odmianą jest szczaw zwyczajny. To gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rdestowatych – w naszym kraju występuje pospolicie. Rośnie na łąkach, polanach czy przy drogach. Kwitnie od maja do czerwca. Ma podłużne liście, a kwiatki niewielkie i czerwonawe. Inne znane odmiany to szczaw lancetowaty, kędzierzawy i tępolistny; ten ostatni uważany jest za chwast.

Szczaw jest bogaty w cenne dla zdrowia witaminy i substancje odżywcze. Zawiera przede wszystkim witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Korzystnie wpływa na zdrowie. Pobudza trawienie, wzmacnia apetyt, pomaga przy schorzeniach serca, usprawnia pracę wątroby oraz woreczka żółciowego, działa lekko moczopędnie i krwiotwórczo, hamuje rozwój drobnoustrojów. Liście szczawiu zwyczajnego mają działanie lecznicze. Przyrządzona z nich herbatka jest pomocna przy chorobach wątroby i nerek. Naparem płucze się także owrzodzoną jamę ustną i przemywa trudno gojące rany.

*Zdrowy czy nie? *
Wiele mówi się jednak o tym, że szczaw jedzony w nadmiarze może szkodzić zdrowiu. Faktycznie. Roślina ta zawiera kwas szczawiowy, a dokładnie szczawian potasu jednowodny, który wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm. Kwas szczawiowy może również powodować powstawanie kamieni.

Dlatego szczaw jeść warto, ale z umiarem – w niewielkich ilościach od czasu do czasu. Przede wszystkim nie powinny go spożywać osoby cierpiące na kamienie nerkowe i żółciowe (albo ze skłonnościami do tworzenia się kamieni), chorujące na reumatyzm, artretyzm czy z chorobami nerek. Optymalna ilość szczawiu to 50-100 gramów w potrawie uzupełnionej jajkiem, śmietaną albo mlekiem.

Z czym to jeść?

Szczaw jest świetnym dodatkiem do zup, sałatek, surówek, kanapek, sosów, past, omletów. Wybornie smakuje z rybami i mięsem (zwłaszcza z grilla). Najbardziej znana jest jednak zupa szczawiowa – tradycyjna potrawa w polskiej kuchni, choć przyrządza się ją również w innych krajach Europy Wschodniej oraz w kuchni żydowskiej.

Warto wiedzieć, że szczaw bywa często mylony ze szpinakiem, ale poza zawartością kwasu szczawiowego niewiele łączy te dwie rośliny. Nie pomylimy się, jeśli ich posmakujemy; szczaw jest kwaśny. Szczaw zwyczajny ma również ostro zakończone i wydłużone końcówki listków, przy łodydze.

Trzy proste pomysły na szczaw:

Łatwa szczawianka

Składniki: 40 dag szczawiu, 6 szklanek esencjonalnego rosołu (może być z kostki), 4 łyżki gęstej śmietany, 4 jajka ugotowane na twardo, 8 cebulek dymek (bez szczypiorku), sól, pieprz.

Wykonanie: szczaw dokładnie oczyścić i posiekać. Rosół zagotować, wrzucić szczaw i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku. Dymkę posiekać, jajka pokroić w ćwiartki, rozłożyć na talerze i zalać rosołem. Do każdej porcji dodać łyżkę śmietany.

Zupa szczawiowa z jajkami

Składniki: 20 dag szczawiu, pół kilograma ziemniaków, szklanka mleka, szklanka śmietany, 2 jajka ugotowane na twardo, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek), 2 łyżki mąki pszennej, przyprawa warzywna typu vegeta, sól, cukier.

Wykonanie: ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać trzema szklankami gorącej wody z dodatkiem vegety. Gotować do miękkości, zmiksować. Szczaw przebrać, osączyć i posiekać. Zagotować i zdjąć z ognia. Mąkę przesiać i rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, dodać mąkę i stale mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Dolać do ziemniaków i dobrze wymieszać. Dodać ugotowany szczaw, wlać śmietanę i wrzucić posiekaną zieleninę, wymieszać. Doprawić solą i cukrem. Jajka pokroić w cząstki, na każdym talerzu położyć połówki. Zalać gorącą zupą.

Szczaw duszony ze szpinakiem

Składniki: 20 dag szczawiu, 80 dag szpinaku, masło, pół szklanki śmietany, 3 dag mąki, 4-5 dag tartego chrzanu, sól, pieprz

Wykonanie: szczaw i szpinak przebrać, opłukać. Następnie sparzyć, odcedzić i osączyć. Masło rozgrzać, dodać szczaw ze szpinakiem. Dusić przez kilka minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Przestudzić, zmiksować (zblenderować). Połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką i chrzanem. Znowu chwilę poddusić, ciągle mieszając i na końcu doprawić do smaku.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Przepisy na zupy pochodzą z książki:
„Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2007

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości