WAŻNE
TERAZ

Wstrząs w Holandii. Upada rząd

Nie zapominajmy o szczawiu

Szczaw, często pomijany w diecie Polaków i w wielu zakątkach naszego kraju okryty złą sławą albo traktowany jako chwast, jest zdrowy, a potrawom nadaje ostry, zdecydowany smak. Jest znakomity do przyrządzania zup, sałatek czy sosów. Co ciekawe, bywa mylony ze szpinakiem. Co powinniśmy o nim wiedzieć?

Nie zapominajmy o szczawiu
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
48

Szczaw w kuchni ma swoje miejsce od tysiącleci. Chętnie sięgali po niego starożytni Rzymianie. Pisał o nim nawet Hipokrates, który doceniał walory lecznicze tej rośliny. W kuchni staropolskiej szczaw był podawany przede wszystkim w formie szczawiówki – smacznej, lekko kwaskowatej zupy. Dawniej mówiono o nim, że „daje wspaniałe poczucie ulgi, szybko zaspokajając potrzebę zjedzenia pomarańczy lub cytryny”.

Co w nim siedzi?

Najpopularniejszą odmianą jest szczaw zwyczajny. To gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rdestowatych – w naszym kraju występuje pospolicie. Rośnie na łąkach, polanach czy przy drogach. Kwitnie od maja do czerwca. Ma podłużne liście, a kwiatki niewielkie i czerwonawe. Inne znane odmiany to szczaw lancetowaty, kędzierzawy i tępolistny; ten ostatni uważany jest za chwast.

Szczaw jest bogaty w cenne dla zdrowia witaminy i substancje odżywcze. Zawiera przede wszystkim witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo. Korzystnie wpływa na zdrowie. Pobudza trawienie, wzmacnia apetyt, pomaga przy schorzeniach serca, usprawnia pracę wątroby oraz woreczka żółciowego, działa lekko moczopędnie i krwiotwórczo, hamuje rozwój drobnoustrojów. Liście szczawiu zwyczajnego mają działanie lecznicze. Przyrządzona z nich herbatka jest pomocna przy chorobach wątroby i nerek. Naparem płucze się także owrzodzoną jamę ustną i przemywa trudno gojące rany.

*Zdrowy czy nie? *
Wiele mówi się jednak o tym, że szczaw jedzony w nadmiarze może szkodzić zdrowiu. Faktycznie. Roślina ta zawiera kwas szczawiowy, a dokładnie szczawian potasu jednowodny, który wiąże się z wapniem, tworząc nierozpuszczalny związek nieprzyswajalny przez organizm. Kwas szczawiowy może również powodować powstawanie kamieni.

Dlatego szczaw jeść warto, ale z umiarem – w niewielkich ilościach od czasu do czasu. Przede wszystkim nie powinny go spożywać osoby cierpiące na kamienie nerkowe i żółciowe (albo ze skłonnościami do tworzenia się kamieni), chorujące na reumatyzm, artretyzm czy z chorobami nerek. Optymalna ilość szczawiu to 50-100 gramów w potrawie uzupełnionej jajkiem, śmietaną albo mlekiem.

Z czym to jeść?

Szczaw jest świetnym dodatkiem do zup, sałatek, surówek, kanapek, sosów, past, omletów. Wybornie smakuje z rybami i mięsem (zwłaszcza z grilla). Najbardziej znana jest jednak zupa szczawiowa – tradycyjna potrawa w polskiej kuchni, choć przyrządza się ją również w innych krajach Europy Wschodniej oraz w kuchni żydowskiej.

Warto wiedzieć, że szczaw bywa często mylony ze szpinakiem, ale poza zawartością kwasu szczawiowego niewiele łączy te dwie rośliny. Nie pomylimy się, jeśli ich posmakujemy; szczaw jest kwaśny. Szczaw zwyczajny ma również ostro zakończone i wydłużone końcówki listków, przy łodydze.

Trzy proste pomysły na szczaw:

Łatwa szczawianka

Składniki: 40 dag szczawiu, 6 szklanek esencjonalnego rosołu (może być z kostki), 4 łyżki gęstej śmietany, 4 jajka ugotowane na twardo, 8 cebulek dymek (bez szczypiorku), sól, pieprz.

Wykonanie: szczaw dokładnie oczyścić i posiekać. Rosół zagotować, wrzucić szczaw i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku. Dymkę posiekać, jajka pokroić w ćwiartki, rozłożyć na talerze i zalać rosołem. Do każdej porcji dodać łyżkę śmietany.

Zupa szczawiowa z jajkami

Składniki: 20 dag szczawiu, pół kilograma ziemniaków, szklanka mleka, szklanka śmietany, 2 jajka ugotowane na twardo, garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek), 2 łyżki mąki pszennej, przyprawa warzywna typu vegeta, sól, cukier.

Wykonanie: ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać trzema szklankami gorącej wody z dodatkiem vegety. Gotować do miękkości, zmiksować. Szczaw przebrać, osączyć i posiekać. Zagotować i zdjąć z ognia. Mąkę przesiać i rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, dodać mąkę i stale mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Dolać do ziemniaków i dobrze wymieszać. Dodać ugotowany szczaw, wlać śmietanę i wrzucić posiekaną zieleninę, wymieszać. Doprawić solą i cukrem. Jajka pokroić w cząstki, na każdym talerzu położyć połówki. Zalać gorącą zupą.

Szczaw duszony ze szpinakiem

Składniki: 20 dag szczawiu, 80 dag szpinaku, masło, pół szklanki śmietany, 3 dag mąki, 4-5 dag tartego chrzanu, sól, pieprz

Wykonanie: szczaw i szpinak przebrać, opłukać. Następnie sparzyć, odcedzić i osączyć. Masło rozgrzać, dodać szczaw ze szpinakiem. Dusić przez kilka minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Przestudzić, zmiksować (zblenderować). Połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką i chrzanem. Znowu chwilę poddusić, ciągle mieszając i na końcu doprawić do smaku.

Ewa Podsiadły-Natorska/mmch/kuchnia.wp.pl

Przepisy na zupy pochodzą z książki:
„Kuchnia polska”, Małgorzata Caprari, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2007

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad