Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat

Przepis na ten starożytny chleb ma aż 5000 lat. W Turcji kawałek spalonego pieczywa tak zachwycił i zainteresował pewną piekarnię, że... postanowili odtworzyć przepis.

Starożytny chleb został odkryty w TurcjiStarożytny chleb został odkryty w Turcji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Burmistrz tureckiego miasta Eskişehir wraz z archeologami stworzył niebywały przepis. To wszystko zasługa pewnego odkrycia. Wykopano bowiem kawałek... chleba. I to właśnie zainspirowało pewną piekarnię do tego, by upiec taki starożytny chleb. Wypiek stał się ogromnym hitem, a w piekarni jest zawsze mnóstwo ludzi. Praktycznie każdy chce spróbować chlebka z przepisu, który ma ponad 5000 lat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekwipunek z chleba - jak wyciągnięty z gry Minecraft

Starożytny chleb odkryty w Turcji

We wczesnej epoce brązu, około 3300 lat p.n.e., w osadzie Kulluoba w środkowej Turcji ktoś postanowił zakopać pod progiem nowego domu niewielki, spłaszczony bochenek chleba. Miał 12 centymetrów średnicy. Nie był to jednak przypadek, bo według archeologa Murata Türktekiego, akt ten mógł mieć charakter rytualny, być może chodziło o symboliczne "wprowadzenie" pokarmu do nowego domostwa. Los chciał, że chleb spalił się, co paradoksalnie uratowało go przed rozkładem.

We wrześniu 2024 roku archeolodzy odkopali go podczas wykopalisk. Co ważne, chleb zachował się w niemal kompletnym stanie, a jego struktura i miejsce złożenia zaskoczyły nawet doświadczonych badaczy. Dziś znajduje się w Muzeum Archeologicznym w Eskişehir i uchodzi za jedno z najbardziej niezwykłych znalezisk kulinarnych ostatnich lat.

Jak odtworzono smak sprzed pięciu tysięcy lat?

Analiza odkrytego wypieku pozwoliła archeologom zrekonstruować skład chleba. Do jego przygotowania użyto grubo mielonej mąki z pszenicy samopszy (jednej z najstarszych odmian zboża), a także zmielonych nasion soczewicy. Fermentacja ciasta zachodziła przy udziale liścia pewnej rośliny, której obecnie nie znamy, co mogło pełnić funkcję dzisiejszych zakwasów.

Problem pojawił się, gdy okazało się, że samopsza nie jest już uprawiana w regionie. Z pomocą przyszła blisko spokrewniona, lokalna odmiana, czyli pszenica kavilca. W połączeniu z soczewicą i dodatkiem bulguru powstała nowa-stara wersja prastarego przepisu. To właśnie w piekarni Halk Ekmek w Eskişehir rozpoczęła się codzienna produkcja chleba Kulluoba. Władze miasta, zainspirowane znaleziskiem, postanowiły nie tylko uczcić odkrycie, ale też przybliżyć jego smak współczesnym mieszkańcom.

Dziennie wypiekanych jest 300 bochenków, każdy o wadze 300 gramów, w cenie 50 lir tureckich (ok. 5 zł). Pierwsze wypieki wyprzedały się w kilka godzin. Kolejki ustawiają się od rana, a klienci chcą "skosztować przeszłości". Dla wielu to coś więcej niż starożytny chleb, to też kontakt z historią.

Co kryje w sobie starożytny chleb z Kulluoby?

Według kierowniczki piekarni ten wypiek ma wszystko, czego oczekuje współczesny konsument: jest niskoglutenowy, sycący, bez konserwantów i pełen wartości odżywczych. To połączenie dawnych składników z nowoczesnym podejściem do żywienia. Można śmiało nazwać go starożytnym superfoodem. Władze miasta rozważają wskrzeszenie upraw kavilcy jako krok w stronę zrównoważonego rolnictwa i odbudowy lokalnej tożsamości.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji