Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło

Działa jak naturalny dezodorant, leczy gardło, wspiera trawienie i koi nerwy. Ale uwaga, spożywana w nadmiarze może działać neurotoksycznie. Szałwia lekarska to zioło o dwóch twarzach: potężna sojuszniczka zdrowia… i zawodnik, z którym lepiej nie igrać.

Szałwia lekarskaSzałwia lekarska
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć wygląda niepozornie, szałwia lekarska od tysięcy lat gości w ludowej medycynie: od starożytnego Rzymu po domowe apteczki naszych babć. Często lekceważona jako "zwykłe zioło na gardło", ma znacznie szersze zastosowanie. Wspiera układ pokarmowy, łagodzi stany zapalne, pomaga przy nadmiernej potliwości i zaburzeniach hormonalnych. Dziś, gdy coraz więcej osób zwraca się do natury, szałwia wraca na należne jej miejsce – jako roślina o potwierdzonej skuteczności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Dzień Dziecka zrób czekoladowy blok Safari. Tylko 4 składniki

Co potrafi szałwia lekarska?

Szałwia lekarska zawiera całą gamę związków aktywnych: olejki eteryczne (z dominującym tujonem), garbniki, flawonoidy, witaminy (A, C, B1, B2) oraz minerały jak wapń, potas i magnez. Dzięki takiemu składowi działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, rozkurczowo, przeciwpotnie i hormonalnie. To właśnie ta różnorodność działania sprawia, że szałwia znajduje zastosowanie w wielu obszarach zdrowia.

Najczęściej sięga się po nią przy:

  • infekcjach jamy ustnej i gardła - płukanki z naparu łagodzą stany zapalne, afty, bóle gardła, krwawiące dziąsła,
  • problemach trawiennych - napar pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, rozluźnia mięśnie jelit, niweluje wzdęcia i kolki,
  • nadmiernej potliwości - działa wewnętrznie (herbatka) i zewnętrznie (okłady, toniki), zmniejszając wydzielanie potu,
  • objawach menopauzy - łagodzi uderzenia gorąca, pocenie, rozdrażnienie, poprawia samopoczucie psychiczne,
  • problemach skórnych i z włosami - przemywanie skóry naparem zmniejsza łojotok, trądzik i wspomaga walkę z łupieżem.

Jak stosować i czego unikać?

Najbardziej klasyczną formą jest napar z suszonych liści: łyżeczkę suszu wlej 200 ml wrzątku, gotuj wszystko przez 10 minut. Można pić, płukać gardło, stosować jako tonik do twarzy albo jako bazę do okładów. Szałwia dostępna jest także w postaci kapsułek, tabletek do ssania, kropli i olejków (ale te ostatnie tylko zewnętrznie, bo tujon może być toksyczny!). Jeśli planujesz dłuższe stosowanie (np. przy menopauzie lub potliwości), rób przerwy, np. 3 tygodnie stosowania i 1 tydzień przerwy.

To zioło o szerokim spektrum działania, ale właśnie dlatego warto wiedzieć, jak z niego korzystać z głową. Nie każdy też może lub powinien korzystać z jego dobrodziejstw. Uważaj, jeśli:

  • jesteś w ciąży lub karmisz piersią - szałwia lekarska może zmniejszać laktację i wpływać na hormony (ale nie ma wystarczających badań pokazujących, że związki z szałwii dostają się do mleka matki, więc e-lactancia określa ją jako "dość bezpieczne"),
  • masz epilepsję - tujon może zwiększyć ryzyko napadów,
  • chcesz dać szałwię dziecku - nie zaleca się stosowania naparów doustnych u dzieci poniżej 6. roku życia.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw