Galat, czyli tradycyjna galareta drobiowa
Galat, czyli tradycyjna polska galareta drobiowa, to potrawa, która gości na naszych stołach zarówno podczas Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocy. Podawana z octem ma wyrazisty, ostry smak, sama w sobie jest bardziej słodko-kwaśna. Zobacz, jak przygotować klasyczny polski galat.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Mięso ugotować w ok. 3 litrach wody lub bulionu warzywnego. Wyjąć mięso i drobno pokroić. Ułożyć do misek. rosół doprawić solą i pieprzem. Całą paczkę żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody i wlać do rosołu. Dobrze wymieszać. Wywarem zalać mięso. Dodać groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Jajka ugotować na twardo, oskubać i przekroić na pół wzdłuż, dodać do galatu. Przełożyć do salaterek i ozdobić natką pietruszki. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze