Kuchnia Litewska. Tradycyjne smaki naszych sąsiadów

Przez wieki Litwa związana była z Polską, więc nie dziwi fakt, że i w kuchniach obu narodów możemy znaleźć bardzo podobne potrawy. Ale jednak nasi sąsiedzi mają wiele dań, bardzo charakterystycznych i oryginalnych, których nie spotkamy w większości restauracji czy domów w Polsce. Wybierając się do Wilna czy Kowna (a nie jest to daleko) warto przygotować się na kulinarną ucztę, bo jest tam wiele smakołyków.

Kuchnia litewska opiera się głównie na potrawach z ziemniaków i mięsie
Źródło zdjęć: © 123RF

Kuchnia litewska opiera się głównie na potrawach z ziemniaków i mięsie. Kartofle przerabia się na placki, kluski i kiełbaski. I właśnie pewna odmiana klusek jest chyba najsłynniejszym daniem litewskim. Chodzi, oczywiście, o cepeliny, w Polsce nazywane kartaczami. To duże, podłużne pyzy z ziemniaków, nadziewane mięsem mielonym i podawane koniecznie z gęstą, kwaśną śmietaną i skwarkami. Możemy znaleźć na Litwie również cepeliny z serem czy z kapustą kiszoną, ale te mięsne są najbardziej wierne tradycji.

Bliny żmudzkie to bardzo charakterystyczne danie z ziemniaków. Ugotowane ziemniaki mieli się bardzo dokładnie, miesza z jajkiem i mąką, a następnie formuje się placek i nadziewa farszem z gotowanego mięsa lub grzybów. Placki smaży się na smalcu lub piecze w piecu. Bliny trzeba jeść na gorąco.

Ziemniaki są także głównym składnikiem innego dania: vėdarai, czyli kiszki ziemniaczanej. Zwierzęce jelita są wypełnione masą z gotowanych i surowych ziemniaków, cebuli, czosnku i przypraw. Kiszka ziemniaczana, podobnie jak zrobiona z tych samych składników babka ziemniaczana to bardzo popularne przystawki. Same w sobie są jednak tak sycące, że podane z sosem, wystarczą za cały obiad.

Zobacz też: Popularne polskie kluski. Uważaj, co do nich dodajesz

Jak w każdej kuchni regionu wschodniej Europy, tak i na Litwie spotkamy pierogi, różniące się jednak od tradycyjnych polskich. Najbardziej znane są kołduny, a jakże – litewskie. Te małe pierożki nadziewane są farszem przygotowanym z siekanej (nigdy nie mielonej) wołowiny, baraniny i tłuszczu wieprzowego, z dodatkiem sporej ilości pieprzu i majeranku. Podczas gotowania wewnątrz kołduna tworzy się aromatyczny płyn. Kołduny najczęściej gotuje się w mocnym bulionie, by mięso nie straciło swojego smaku.

Innym rodzajem pierogów, często spotykanym w restauracjach i stoiskach gastronomicznych na Litwie są kibiny. To dość duże pierogi z ciasta drożdżowego, pieczone w piecu chlebowym lub piekarniku. Farsz do kibinów przygotowuje się z gotowanego mięsa: kurczaka, wieprzowiny lub baraniny. Czasem pierogi nadziewa się twarogiem czy duszoną kapustą.

Litwa powinna nam się również kojarzyć z chlebem. Pieczony z mieszaniny mąki żytniej razowej i pszennej ciemny chleb swój aromat zawdzięcza i rodzajom mąki, i zakwasowi, i słodyczy miodu, używanego do produkcji. Chleb litewski jest wyjątkowy, dlatego wykorzystuje się go również do przyrządzania bardzo popularnej przekąski, podawanej do piwa. Kromki chleba kroi się w paski i smaży na głębokim tłuszczu. Takie "paluszki" posypuje się tartym serem.

Kuchnia litewska słynie również z wędlin. Kindziuk to lekko wędzona i wysuszona kiełbasa robiona z dużych kawałków mięsa i sporej ilości przypraw. Tę kiełbasę warto, będąc na Litwie kupić, bo nigdzie nie znajdziemy takiego, tradycyjnego kindziuka. Kuzynem kindziuka jest bandziuk – podobna kiełbasa, ale mniej kwaśna i mniej wysuszona. Przy jedzeniu lekko się ciągnie. I na koniec najbardziej oryginalny litewski specjał: wędzone świńskie uszy. Krojone w cienkie paseczki zawsze znajdą się obok twardych, pysznych serów z kminkiem na talerzu przystawek. I są naprawdę dobre, choć poza Litwinami trudno znaleźć wielkich smakoszy tej specyficznej wędliny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości