Kuchnia Litewska. Tradycyjne smaki naszych sąsiadów

Przez wieki Litwa związana była z Polską, więc nie dziwi fakt, że i w kuchniach obu narodów możemy znaleźć bardzo podobne potrawy. Ale jednak nasi sąsiedzi mają wiele dań, bardzo charakterystycznych i oryginalnych, których nie spotkamy w większości restauracji czy domów w Polsce. Wybierając się do Wilna czy Kowna (a nie jest to daleko) warto przygotować się na kulinarną ucztę, bo jest tam wiele smakołyków.

Kuchnia litewska opiera się głównie na potrawach z ziemniaków i mięsie
Źródło zdjęć: © 123RF

Kuchnia litewska opiera się głównie na potrawach z ziemniaków i mięsie. Kartofle przerabia się na placki, kluski i kiełbaski. I właśnie pewna odmiana klusek jest chyba najsłynniejszym daniem litewskim. Chodzi, oczywiście, o cepeliny, w Polsce nazywane kartaczami. To duże, podłużne pyzy z ziemniaków, nadziewane mięsem mielonym i podawane koniecznie z gęstą, kwaśną śmietaną i skwarkami. Możemy znaleźć na Litwie również cepeliny z serem czy z kapustą kiszoną, ale te mięsne są najbardziej wierne tradycji.

Bliny żmudzkie to bardzo charakterystyczne danie z ziemniaków. Ugotowane ziemniaki mieli się bardzo dokładnie, miesza z jajkiem i mąką, a następnie formuje się placek i nadziewa farszem z gotowanego mięsa lub grzybów. Placki smaży się na smalcu lub piecze w piecu. Bliny trzeba jeść na gorąco.

Ziemniaki są także głównym składnikiem innego dania: vėdarai, czyli kiszki ziemniaczanej. Zwierzęce jelita są wypełnione masą z gotowanych i surowych ziemniaków, cebuli, czosnku i przypraw. Kiszka ziemniaczana, podobnie jak zrobiona z tych samych składników babka ziemniaczana to bardzo popularne przystawki. Same w sobie są jednak tak sycące, że podane z sosem, wystarczą za cały obiad.

Zobacz też: Popularne polskie kluski. Uważaj, co do nich dodajesz

Jak w każdej kuchni regionu wschodniej Europy, tak i na Litwie spotkamy pierogi, różniące się jednak od tradycyjnych polskich. Najbardziej znane są kołduny, a jakże – litewskie. Te małe pierożki nadziewane są farszem przygotowanym z siekanej (nigdy nie mielonej) wołowiny, baraniny i tłuszczu wieprzowego, z dodatkiem sporej ilości pieprzu i majeranku. Podczas gotowania wewnątrz kołduna tworzy się aromatyczny płyn. Kołduny najczęściej gotuje się w mocnym bulionie, by mięso nie straciło swojego smaku.

Innym rodzajem pierogów, często spotykanym w restauracjach i stoiskach gastronomicznych na Litwie są kibiny. To dość duże pierogi z ciasta drożdżowego, pieczone w piecu chlebowym lub piekarniku. Farsz do kibinów przygotowuje się z gotowanego mięsa: kurczaka, wieprzowiny lub baraniny. Czasem pierogi nadziewa się twarogiem czy duszoną kapustą.

Litwa powinna nam się również kojarzyć z chlebem. Pieczony z mieszaniny mąki żytniej razowej i pszennej ciemny chleb swój aromat zawdzięcza i rodzajom mąki, i zakwasowi, i słodyczy miodu, używanego do produkcji. Chleb litewski jest wyjątkowy, dlatego wykorzystuje się go również do przyrządzania bardzo popularnej przekąski, podawanej do piwa. Kromki chleba kroi się w paski i smaży na głębokim tłuszczu. Takie "paluszki" posypuje się tartym serem.

Kuchnia litewska słynie również z wędlin. Kindziuk to lekko wędzona i wysuszona kiełbasa robiona z dużych kawałków mięsa i sporej ilości przypraw. Tę kiełbasę warto, będąc na Litwie kupić, bo nigdzie nie znajdziemy takiego, tradycyjnego kindziuka. Kuzynem kindziuka jest bandziuk – podobna kiełbasa, ale mniej kwaśna i mniej wysuszona. Przy jedzeniu lekko się ciągnie. I na koniec najbardziej oryginalny litewski specjał: wędzone świńskie uszy. Krojone w cienkie paseczki zawsze znajdą się obok twardych, pysznych serów z kminkiem na talerzu przystawek. I są naprawdę dobre, choć poza Litwinami trudno znaleźć wielkich smakoszy tej specyficznej wędliny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów