Cepeliny
- 15 ziemniaków
- 20 dag mielonej wołowiny
- 20 dag mielonej wieprzowiny
- śmietana 22%
- 3 cebule
- 2 łyżki smalcu
- pieprz
- sól
- 2 łyżeczki majeranku
- ząbek czosnku
5 ziemniaków ugotować w łupinach i osolonej wodzie. 10 ziemniaków obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Odstawić na 15 minut i odcisnąć. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ważne, żeby ziemniaki nie miały grudek. Nadzienie. Trzeba podsmażyć na smalcu drobno posiekaną cebulę, dodać mięso i dalej smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Na sam koniec smażenia dodać rozgnieciony ząbek czosnku i wymieszać. Ostudzić. Następnie dodać łyżkę śmietany i pół łyżki smalcu. Znów zamieszać. Nadzienie powinno być zwarte, by się nie rozpadało podczas nakładania i gotowania.
Gotowane i starte ziemniaki połączyć ze sobą, dodać soli,
łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę zwykłej mąki, zwilżonymi rękami kleić placki wielkości dłoni, do których wkładać porcję nadzienia w kształcie cygara.
Cepeliny gotują sie długo we wrzącej osolonej wodzie, około 25 minut. Im większe cepeliny tym więcej czasu potrzebują na ugotowanie się. Gotujemy porcjami po 3-4 sztuki, tak żeby miały luźno w garnku.
Na koniec zostawiłam sobie najłatwiejsza część czyli robienie sosu: usmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczek, też pokrojony w kostkę, a na koniec, osoloną gęsta śmietanę i wymieszać.
Cepeliny po ugotowaniu wyciągamy z wody łyżką cedzakowa i polewamy przygotowanym sosem.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze