Trwa ładowanie...
dpyyven
29-07-2008 20:26

Cepeliny

Przepis
3.8
(4 głosy)
Oceń:
dpyyven
Składniki
  • 15 ziemniaków
  • 20 dag mielonej wołowiny
  • 20 dag mielonej wieprzowiny
  • śmietana 22%
  • 3 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ząbek czosnku
Przepis

5 ziemniaków ugotować w łupinach i osolonej wodzie. 10 ziemniaków obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Odstawić na 15 minut i odcisnąć. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ważne, żeby ziemniaki nie miały grudek. Nadzienie. Trzeba podsmażyć na smalcu drobno posiekaną cebulę, dodać mięso i dalej smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Na sam koniec smażenia dodać rozgnieciony ząbek czosnku i wymieszać. Ostudzić. Następnie dodać łyżkę śmietany i pół łyżki smalcu. Znów zamieszać. Nadzienie powinno być zwarte, by się nie rozpadało podczas nakładania i gotowania.
Gotowane i starte ziemniaki połączyć ze sobą, dodać soli,
łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę zwykłej mąki, zwilżonymi rękami kleić placki wielkości dłoni, do których wkładać porcję nadzienia w kształcie cygara.
Cepeliny gotują sie długo we wrzącej osolonej wodzie, około 25 minut. Im większe cepeliny tym więcej czasu potrzebują na ugotowanie się. Gotujemy porcjami po 3-4 sztuki, tak żeby miały luźno w garnku.
Na koniec zostawiłam sobie najłatwiejsza część czyli robienie sosu: usmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczek, też pokrojony w kostkę, a na koniec, osoloną gęsta śmietanę i wymieszać.
Cepeliny po ugotowaniu wyciągamy z wody łyżką cedzakowa i polewamy przygotowanym sosem.

Przepis dodał użytkownik bodeta

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpyyven
dpyyven
dpyyven
Więcej tematów
dpyyven