kiszka ziemniaczana
- ? 3 kg ziemniaków
- ? 20 dag tłuszczu
- ? ok. 1 m. grubych jelit wieprzowych
- ? 10 dag słoniny
- ? cebula
- ? sól, pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tłuszcz rozgrzać na patelni i dodać drobno posiekaną cebulę. Z utartych ziemniaków odlać nadmiar soku, dodać tłuszcz z cebulą, sól i pieprz, wymieszać i dość luźno wypełnić masą jelita. Końce zawiązać i ułożyć w lekko natłuszczonej brytfance. Słoninę drobno pokroić i przesmażyć, kiszkę polać kilkoma łyżkami stopionego tłuszczu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Kiedy się ogrzeje, w kilku miejscach nakłuć ostrym drewienkiem, co zapobiegnie pękaniu. Podczas pieczenia polewać kiszkę tłuszczem, a gdy ładnie się przyrumieni - obrócić na drugą stronę. Piec godzinę. Wyłożyć na półmisek, polać skwareczkami, podawać bardzo gorącą z surówkami.
Przepis dodał użytkownik leon196106
Podziel się opinią
Komentarze