Babka ziemniaczana
- 1 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 5 dag żółtego sera
- 25 dag pieczarek
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- sól
- pieprz
Ziemniaki obrać i opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą. Ugotować pod przykryciem. Odcedzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną cebulę oraz pieczarki posiekać, podsmażyć na maśle. Połączyć z ziemniakami. Dodać żółtka i ubitą z białek pianę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w mocno nagrzanym piekarniku, aż ser się zrumieni.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze