Trwa ładowanie...
16-02-2016 12:15

Gotowanie na parze: bułeczki drożdżowe z farszem warzywno-mięsnym

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowania posiłków. Produkty przygotowywane na parze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukiwaniu podczas np. tradycyjnego gotowania. W dodatku poprzez takie gotowanie ograniczamy ilość tłuszczu, tym samym ograniczając kaloryczność potraw. W ten sposób można przyrządzić praktycznie wszystko - od mięsa, ryb, po warzywa czy ryż.

d2a1fld
d2a1fld

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowania posiłków. Produkty przygotowywane na parze zachowują witaminy i składniki mineralne, które są wypłukiwane podczas tradycyjnego gotowania. Na parze możesz ugotować praktycznie wszystko - od mięsa, ryb, po warzywa czy ryż.

Andrzej Polan zaprezentował w kuchni "Dzień Dobry TVN" kilka pomysłów na dania ugotowane na parze. Na stole pojawiły się: bułeczki drożdżowe, pierożki z wiśniami i sosem śmietanowo-makowym oraz ryba parowana z gruszkami, chrzanem i marchewką. Kucharz pokazał, w jaki sposób przyrządzić dania na parze nie posiadając specjalnych naczyń.

Zobaczcie przepis na bułeczki drożdżowe.

Składniki na ciasto: 0.5 kg mąki, 40 g drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 3 łyżki oleju, 100 ml mleka, łyżeczka soli, 150 ml wody, proszek do pieczenia.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku, następnie dodajemy cukier oraz łyżkę mąki. Dodajemy olej, sól oraz wodę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto na gładko. Masę odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kule i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia. Tak podrośnięte rozwałkowujemy na cienkie placuszki, smarujemy olejem i składamy na pół. Ponownie odstawimy do wyrośnięcia. Podrośnięte ciasto układamy na siatce i parujemy około 10 minut. Ugotowane delikatnie rozrywamy i wypełniamy smażonymi warzywami i chrupiącym boczkiem.

d2a1fld

Składniki do farszu:

10 sztuk boczku wędzonego, 1 papryka, 1 cukinia, 1 cebula, 2 ogórki kiszone, natka pietruszki, koperek, oregano, musztarda francuska, olej do smażenia.

Warzywa kroimy w kostkę i całość smażymy na oleju. Na koniec dodajemy łyżkę musztardy francuskiej.

d2a1fld
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a1fld
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj