Gotowanie na parze: bułeczki drożdżowe z farszem warzywno-mięsnym

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowania posiłków. Produkty przygotowywane na parze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukiwaniu podczas np. tradycyjnego gotowania. W dodatku poprzez takie gotowanie ograniczamy ilość tłuszczu, tym samym ograniczając kaloryczność potraw. W ten sposób można przyrządzić praktycznie wszystko - od mięsa, ryb, po warzywa czy ryż.

5

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowania posiłków. Produkty przygotowywane na parze zachowują witaminy i składniki mineralne, które są wypłukiwane podczas tradycyjnego gotowania. Na parze możesz ugotować praktycznie wszystko - od mięsa, ryb, po warzywa czy ryż.

Andrzej Polan zaprezentował w kuchni "Dzień Dobry TVN" kilka pomysłów na dania ugotowane na parze. Na stole pojawiły się: bułeczki drożdżowe, pierożki z wiśniami i sosem śmietanowo-makowym oraz ryba parowana z gruszkami, chrzanem i marchewką. Kucharz pokazał, w jaki sposób przyrządzić dania na parze nie posiadając specjalnych naczyń.

Zobaczcie przepis na bułeczki drożdżowe.

Składniki na ciasto: 0.5 kg mąki, 40 g drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 3 łyżki oleju, 100 ml mleka, łyżeczka soli, 150 ml wody, proszek do pieczenia.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku, następnie dodajemy cukier oraz łyżkę mąki. Dodajemy olej, sól oraz wodę. Wszystko mieszamy i wyrabiamy ciasto na gładko. Masę odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kule i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia. Tak podrośnięte rozwałkowujemy na cienkie placuszki, smarujemy olejem i składamy na pół. Ponownie odstawimy do wyrośnięcia. Podrośnięte ciasto układamy na siatce i parujemy około 10 minut. Ugotowane delikatnie rozrywamy i wypełniamy smażonymi warzywami i chrupiącym boczkiem.

Składniki do farszu:

10 sztuk boczku wędzonego, 1 papryka, 1 cukinia, 1 cebula, 2 ogórki kiszone, natka pietruszki, koperek, oregano, musztarda francuska, olej do smażenia.

Warzywa kroimy w kostkę i całość smażymy na oleju. Na koniec dodajemy łyżkę musztardy francuskiej.

5

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm