Trwa ładowanie...
da7igi0
09-05-2008 00:10

Bułeczki

Przepis
3.0
(2 głosy)
Oceń:
da7igi0
Składniki
  • drożdże - 2 dag
  • jajko - 1 szt.
  • mąka - 50 dag
  • cukier waniliowy - 1 torebka
  • otarta skórka z cytryny
  • cukier - 10 dag
  • masło - 18 dag
  • mleko - 450 ml
Przepis

Drożdże utrzeć dokładnie z łyżeczką cukru. Mąkę wsypać do miski, Dodać jajko, cukier waniliowy oraz skórke z cytryny. Wymieszć z frożdzami, szklanką ciepłego mleka i 8 dag stopionego tluszczu. Przykryć, odstawić na 40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Uformować wałek, podzielić na 7-10 porcji. Z każdej porcji ulepić kulkę. Umieścić je w żaroodpornej formie. Przykryć odstawić na kolejne 30 minut. Stopić 3 dag tłuszczu. Dodać pozostały cukier i mleko, wymieszać. Polać bułeczki, piec 30 min w temp 200 C.

Przepis dodał użytkownik dariafab

da7igi0

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
da7igi0
da7igi0
da7igi0
Więcej tematów
da7igi0