ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii

Bułeczki - Przepis

Trwa ładowanie...
ycipk-brm3ii
Składniki
  • drożdże - 2 dag
  • jajko - 1 szt.
  • mąka - 50 dag
  • cukier waniliowy - 1 torebka
  • otarta skórka z cytryny
  • cukier - 10 dag
  • masło - 18 dag
  • mleko - 450 ml
Przepis

Drożdże utrzeć dokładnie z łyżeczką cukru. Mąkę wsypać do miski, Dodać jajko, cukier waniliowy oraz skórke z cytryny. Wymieszć z frożdzami, szklanką ciepłego mleka i 8 dag stopionego tluszczu. Przykryć, odstawić na 40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Uformować wałek, podzielić na 7-10 porcji. Z każdej porcji ulepić kulkę. Umieścić je w żaroodpornej formie. Przykryć odstawić na kolejne 30 minut. Stopić 3 dag tłuszczu. Dodać pozostały cukier i mleko, wymieszać. Polać bułeczki, piec 30 min w temp 200 C.

Przepis dodał użytkownik dariafab

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii
ycipk-brm3ii