Bułeczki
- drożdże - 2 dag
- jajko - 1 szt.
- mąka - 50 dag
- cukier waniliowy - 1 torebka
- otarta skórka z cytryny
- cukier - 10 dag
- masło - 18 dag
- mleko - 450 ml
Drożdże utrzeć dokładnie z łyżeczką cukru. Mąkę wsypać do miski, Dodać jajko, cukier waniliowy oraz skórke z cytryny. Wymieszć z frożdzami, szklanką ciepłego mleka i 8 dag stopionego tluszczu. Przykryć, odstawić na 40 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Uformować wałek, podzielić na 7-10 porcji. Z każdej porcji ulepić kulkę. Umieścić je w żaroodpornej formie. Przykryć odstawić na kolejne 30 minut. Stopić 3 dag tłuszczu. Dodać pozostały cukier i mleko, wymieszać. Polać bułeczki, piec 30 min w temp 200 C.
Przepis dodał użytkownik dariafab
Podziel się opinią
Komentarze