Awokado zapiekane z jajami oraz bajgiel z guacamole i boczkiem
Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków dnia, dlatego powinno być odpowiednio zbilansowane, aby zapewniło nam energię na pierwszą część dnia. Masz już dość kanapek, a owsianka zaczyna Ci się nudzić? Zobaczcie przepis na proste, ale wykwintne śniadanie z awokado w roli głównej.
Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków dnia. Powinniśmy więc zadbać, by było odpowiednio zbilansowane i zapewniło energię na pierwszą część dnia. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie w menu awokado.
Awokado uznawane jest za jeden z najzdrowszych owoców świata. Choć charakteryzuje się wysoką kalorycznością (nawet 160 kcal na 100 g) i zawartością tłuszczu, zawiera związki hamujące wchłanianie cholesterolu. Owoc zawiera luteinę, która doskonale wpływa na poprawkę wzroku, a także jest bogaty w szereg witamin - B1, B2, E, D, C.
Marcin z bloga "Jaja w kuchni" przygotował awokado zapiekane z jajami oraz bajgla z guacamole i boczkiem. Kucharz pokazał jak w prosty sposób usunąć pestkę z awokado.
Składniki:
Przygotowanie:
Przed przygotowaniem awokado rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Następnie rozłóż papier do pieczenia na blasze. Umyte wcześniej pomidorki połóż na tymianku, przypraw je i polej odrobiną oliwy. Przekrój awokado na pół i wyciągnij pestki, wbijając w nie nóż. Wlej jajko do awokado. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż dookoła plastry boczku i kilka rozgniecionych ząbków czosnku. Piecz około 15 minut w 220 stopniach. Na koniec dodaj ulubione pieczywo.
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016