WAŻNE
TERAZ

"Analizujemy wyniki". Sztab Trzaskowskiego zapowiada protest wyborczy

Dynia w roli głównej. Pyszne przepisy

Jakie są rodzaje dyni i które najlepiej wybrać?

SKOMENTUJ

Andrzej Polan przygotował jesienne potrawy z dyni. Na stole pojawiły się takie pyszności jak: smażona dynia marynowana, curry z dyni oraz ciasto drożdżowe z dynią, śliwkami i kapustą. Jakie są rodzaje dyni i który z nich jest najlepszy?

Jesienne drożdżowe z kapustą, dynią i śliwkami

Składniki:
1 kg mąki
150 ml mleka
300 ml wody
100 g drożdży
2 łyżki cukru
200 ml oleju
1 łyżka soli
czarnuszka

Z w/w składników przygotować ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.

1/4 główki kapusty
500 g dyni
150 g suszonych śliwek
1 czerwona cebula
masło klarowane
koperek
2 jajka

Przygotowanie:
Kapustę posiekać drobno, dynię podobnie. Cebulę przesmażyć na maśle, dodać kapustę, usmażyć w małych porcjach i zdjąć z patelni. Następnie usmażyć dynię. Razem połączyć, dodać śliwki, koperek, sól i pieprz. Farsz wyłożyć na ciasto, brzegi posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni około 30 minut.

Curry z dyni, białej fasoli, szałwii i cielęciny

Składniki:
1 kg dyni lunga di Napoli
2 czerwone cebule
2 cm korzenia świeżego imbiru
2 puszki białej fasoli
250 ml gęstego jogurtu
świeża szałwia
250 g pomidorków cherry
goździki
sól, pieprz
cynamon
kminek
papryka ostra
natka pietruszki
1 kg mięsa cielęcego mielonego
2 op. mini mozzarella w zalewie
2 szalotki
masło klarowane

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w cząstki i przesmażyć na maśle na lekko złoty kolor. Następnie dodać świeży imbir oraz zmiksowane na puder przyprawy. Chwilę smażyć i dodać dynię pokrojoną w kostkę. Kiedy dynia delikatnie się obsmaży, dodać fasolę z puszki bez zalewy. Podlać wodą i dusić do miękkości. Do miękkiej dyni dodać pomidorki cherry. Mięso cielęce połączyć z przesmażoną szalotką, doprawić solą, pieprzem i posiekaną szałwią. Dokładnie wyrobić i podzielić na mniejsze porcje, każdą obtoczyć małą porcją mozzarelli, takie pulpety obsmażyć na złoty kolor na oleju. Tak przygotowane wrzucić do curry z dyni. Podawać z jogurtem i natką pietruszki.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm