Trwa ładowanie...
26-09-2016 10:45

Dynia w roli głównej. Pyszne przepisy

Jakie są rodzaje dyni i które najlepiej wybrać?

d242iev
d242iev

Andrzej Polan przygotował jesienne potrawy z dyni. Na stole pojawiły się takie pyszności jak: smażona dynia marynowana, curry z dyni oraz ciasto drożdżowe z dynią, śliwkami i kapustą. Jakie są rodzaje dyni i który z nich jest najlepszy?

Jesienne drożdżowe z kapustą, dynią i śliwkami

Składniki:
1 kg mąki
150 ml mleka
300 ml wody
100 g drożdży
2 łyżki cukru
200 ml oleju
1 łyżka soli
czarnuszka

Z w/w składników przygotować ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.

1/4 główki kapusty
500 g dyni
150 g suszonych śliwek
1 czerwona cebula
masło klarowane
koperek
2 jajka

d242iev

Przygotowanie:
Kapustę posiekać drobno, dynię podobnie. Cebulę przesmażyć na maśle, dodać kapustę, usmażyć w małych porcjach i zdjąć z patelni. Następnie usmażyć dynię. Razem połączyć, dodać śliwki, koperek, sól i pieprz. Farsz wyłożyć na ciasto, brzegi posmarować jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni około 30 minut.

Curry z dyni, białej fasoli, szałwii i cielęciny

Składniki:
1 kg dyni lunga di Napoli
2 czerwone cebule
2 cm korzenia świeżego imbiru
2 puszki białej fasoli
250 ml gęstego jogurtu
świeża szałwia
250 g pomidorków cherry
goździki
sól, pieprz
cynamon
kminek
papryka ostra
natka pietruszki
1 kg mięsa cielęcego mielonego
2 op. mini mozzarella w zalewie
2 szalotki
masło klarowane

Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w cząstki i przesmażyć na maśle na lekko złoty kolor. Następnie dodać świeży imbir oraz zmiksowane na puder przyprawy. Chwilę smażyć i dodać dynię pokrojoną w kostkę. Kiedy dynia delikatnie się obsmaży, dodać fasolę z puszki bez zalewy. Podlać wodą i dusić do miękkości. Do miękkiej dyni dodać pomidorki cherry. Mięso cielęce połączyć z przesmażoną szalotką, doprawić solą, pieprzem i posiekaną szałwią. Dokładnie wyrobić i podzielić na mniejsze porcje, każdą obtoczyć małą porcją mozzarelli, takie pulpety obsmażyć na złoty kolor na oleju. Tak przygotowane wrzucić do curry z dyni. Podawać z jogurtem i natką pietruszki.

d242iev
d242iev
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d242iev
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj