6 pomysłów na wczesnojesienne obiady

Oto nasze propozycje na wczesnojesienne obiady z wykorzystaniem naszych, polskich produktów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Świeże i aromatyczne

Obraz
© Shutterstock.com

Początek jesieni to doskonały czas, w którym korzystać możemy ze świeżych warzyw i owoców. Stragany aż uginają się od kolorowych dyń, cukinii, marchewek, papryk, jabłek, gruszek i ostatnich pomidorów. Warto wykorzystać ten moment i wzmocnić organizm witaminami. Oto nasze propozycje na wczesnojesienne obiady z wykorzystaniem naszych, polskich produktów.

Zupa dyniowa Sycąca zupa to idealna propozycja na obiad. Na targu kupimy różne rodzaje dyni, które możemy wykorzystać do przygotowania naszej zupy. Potrzebne składniki: dwie łyżki masła, szklanka śmietany do zup, dwie szklanki warzywnego bulionu, posiekana mała cebula, dwa ziemniaki, kilogram obranej, pozbawionej pestek i pokrojonej w kostkę dyni, łuskane pestki słonecznika, sól i pieprz.

W garnku rozgrzewamy masło i delikatnie szklimy cebulę. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy je przez kilka minut, uważając, by się nie przypaliły. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około pół godziny. Gdy dynia zacznie się rozpadać, a ziemniaki zmiękną, dorzucamy garść uprażonych wcześniej pestek słonecznika, wlewamy śmietanę i podgrzewamy kilka minut. Zupę, przed wrzuceniem pestek, możemy również zmiksować.

/ 6Karkówka w sosie z prawdziwków

Obraz
© WP.PL

Jesień to pora na grzybobranie. Leśne zapachy pobudzają apetyt, warto wiec nie tylko przygotowywać przetwory na zimę, ale również wykorzystać grzyby na bieżąco, do codziennych obiadów. Karkówka z borowikami jest przepyszna i łatwa do przygotowania. Potrzebujemy: kilka plastrów karkówki, posiekaną cebulę, posiekane dwa ząbki czosnku, oliwę z oliwek, masło, kilka dobrze umytych i pokrojonych w plastry prawdziwków, śmietanę 18 proc., dwie gałązki rozmarynu, szklankę bulionu z kurczaka, mieloną słodką paprykę, sól i pieprz.

Karkówkę doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przyprawy wcieramy w mięso, smarujemy plastry oliwą i odstawiamy na pół godziny. W rondlu podsmażamy delikatnie na maśle cebulę i czosnek, dodajemy grzyby, wrzucamy całe gałązki rozmarynu, wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Mięso wrzucamy na patelnię, smażymy po trzy minuty z każdej strony i zalewamy sosem grzybowym. Wszystko razem dusimy około pół godziny. Na koniec dodajemy śmietanę. Podajemy z ziemniakami lub makaronem.

/ 6Nadziewana czerwona papryka

Obraz
© Shutterstock.com

Najlepsza papryka jest właśnie teraz: aromatyczna, soczysta, wspaniała. Nadziewane mięsem warzywa znane są w polskiej kuchni, ale dziś propozycja nie tylko dla mięsożerców. Składnikami naszego dania są: cztery duże czerwone papryki, szklanka soczewicy, szklanka brązowego ryżu, sól, pieprz, suszony tymianek, curry, dwa jajka, oliwa z oliwek.

Obcinamy nasady papryk, usuwamy nasiona i lekko posypujemy solą wnętrze. Odstawiamy. Gotujemy soczewicę z dodatkiem przyprawy curry, soli i pieprzu. Ryż gotujemy z solą i tymiankiem. Gdy ryż i soczewica są miękkie, łączymy je w misce i studzimy. Do ostudzonych dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Masą nadziewamy papryki, układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i zapiekamy przez około godzinę. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

/ 6Makaron z duszoną cukinią

Obraz
© Shutterstock.com

Cukinia to warzywo dobrze znane, ale wciąż dość rzadko wykorzystywane w naszej kuchni. Najlepsza jest oczywiście ta uprawiana ekologicznie - teraz można ją bez problemu kupić. Aby przygotować makaron z cukinią musimy przygotować: dwie średnie cukinie, posiekaną cebulę, posiekane dwa ząbki czosnku, oliwę z oliwek, kilka pomidorków koktajlowych, śmietanę 18 proc., sól i pieprz oraz makaron. Do tego przepisu najlepiej nadaje się makaron tagliatelle, choć można wykorzystać każdy inny.

Cukinię kroimy w grubą kostkę. W rondlu podsmażamy na maśle cebulę, czosnek, dodajemy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy do cukinii, mieszamy dokładnie, ale delikatnie, dodajemy śmietanę i przekrojone na pół pomidorki. Na koniec możemy przybrać np. bazylią.

/ 6Dorsz z zapiekanymi porami

Obraz
© Shutterstock.com

Pory nie są jedynie składnikiem włoszczyzny. To delikatne warzywo może być nawet znakomitym samodzielnym daniem. Dziś jednak proponujemy dorsza z porami. Potrzebne nam będą: dwa filety z dorsza, dwie łyżki mąki, cztery duże pory, pół szklanki bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Rybę solimy, oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na oliwie. Z porów odkrawamy zielone liście, pozostawiając tylko białe części, przecinamy je wzdłuż na pół i dokładnie myjemy. Układamy pory w naczyniu do zapiekania, dodajemy masło, bulion, sól i pieprz do smaku i zapiekamy około pół godziny, aż bulion prawie w całości wyparuje. Układamy na porach rybę i podgrzewamy kilka minut. To danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną.

/ 6Placuszki jabłkowo-gruszkowe

Obraz
© Shutterstock.com

Takie racuchy mogą być miłym wspomnieniem dzieciństwa. Potrzebujemy: dwa duże jabłka i trzy średnie gruszki, obrane i pokrojone na plastry (usuwamy z nich gniazda nasienne), szklankę mąki, proszek do pieczenia, jajko, szklankę mleka, szczyptę soli, łyżkę cukru, olej.

Mąkę, jajko, mleko, sól i łyżeczkę proszku do pieczenia łączymy razem i dokładnie mieszamy. Powinno wyjść ciasto trochę bardziej gęste od naleśnikowego. Plastry jabłek i gruszek kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Masę wylewamy małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy po dwie minuty z każdej strony. Na koniec posypujemy cynamonem i cukrem pudrem.

AD

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany