6 pomysłów na wczesnojesienne obiady
Oto nasze propozycje na wczesnojesienne obiady z wykorzystaniem naszych, polskich produktów.
Świeże i aromatyczne
Początek jesieni to doskonały czas, w którym korzystać możemy ze świeżych warzyw i owoców. Stragany aż uginają się od kolorowych dyń, cukinii, marchewek, papryk, jabłek, gruszek i ostatnich pomidorów. Warto wykorzystać ten moment i wzmocnić organizm witaminami. Oto nasze propozycje na wczesnojesienne obiady z wykorzystaniem naszych, polskich produktów.
Zupa dyniowa Sycąca zupa to idealna propozycja na obiad. Na targu kupimy różne rodzaje dyni, które możemy wykorzystać do przygotowania naszej zupy. Potrzebne składniki: dwie łyżki masła, szklanka śmietany do zup, dwie szklanki warzywnego bulionu, posiekana mała cebula, dwa ziemniaki, kilogram obranej, pozbawionej pestek i pokrojonej w kostkę dyni, łuskane pestki słonecznika, sól i pieprz.
W garnku rozgrzewamy masło i delikatnie szklimy cebulę. Dodajemy dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy je przez kilka minut, uważając, by się nie przypaliły. Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około pół godziny. Gdy dynia zacznie się rozpadać, a ziemniaki zmiękną, dorzucamy garść uprażonych wcześniej pestek słonecznika, wlewamy śmietanę i podgrzewamy kilka minut. Zupę, przed wrzuceniem pestek, możemy również zmiksować.
Karkówka w sosie z prawdziwków
Jesień to pora na grzybobranie. Leśne zapachy pobudzają apetyt, warto wiec nie tylko przygotowywać przetwory na zimę, ale również wykorzystać grzyby na bieżąco, do codziennych obiadów. Karkówka z borowikami jest przepyszna i łatwa do przygotowania. Potrzebujemy: kilka plastrów karkówki, posiekaną cebulę, posiekane dwa ząbki czosnku, oliwę z oliwek, masło, kilka dobrze umytych i pokrojonych w plastry prawdziwków, śmietanę 18 proc., dwie gałązki rozmarynu, szklankę bulionu z kurczaka, mieloną słodką paprykę, sól i pieprz.
Karkówkę doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przyprawy wcieramy w mięso, smarujemy plastry oliwą i odstawiamy na pół godziny. W rondlu podsmażamy delikatnie na maśle cebulę i czosnek, dodajemy grzyby, wrzucamy całe gałązki rozmarynu, wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Mięso wrzucamy na patelnię, smażymy po trzy minuty z każdej strony i zalewamy sosem grzybowym. Wszystko razem dusimy około pół godziny. Na koniec dodajemy śmietanę. Podajemy z ziemniakami lub makaronem.
Nadziewana czerwona papryka
Najlepsza papryka jest właśnie teraz: aromatyczna, soczysta, wspaniała. Nadziewane mięsem warzywa znane są w polskiej kuchni, ale dziś propozycja nie tylko dla mięsożerców. Składnikami naszego dania są: cztery duże czerwone papryki, szklanka soczewicy, szklanka brązowego ryżu, sól, pieprz, suszony tymianek, curry, dwa jajka, oliwa z oliwek.
Obcinamy nasady papryk, usuwamy nasiona i lekko posypujemy solą wnętrze. Odstawiamy. Gotujemy soczewicę z dodatkiem przyprawy curry, soli i pieprzu. Ryż gotujemy z solą i tymiankiem. Gdy ryż i soczewica są miękkie, łączymy je w misce i studzimy. Do ostudzonych dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Masą nadziewamy papryki, układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i zapiekamy przez około godzinę. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Makaron z duszoną cukinią
Cukinia to warzywo dobrze znane, ale wciąż dość rzadko wykorzystywane w naszej kuchni. Najlepsza jest oczywiście ta uprawiana ekologicznie - teraz można ją bez problemu kupić. Aby przygotować makaron z cukinią musimy przygotować: dwie średnie cukinie, posiekaną cebulę, posiekane dwa ząbki czosnku, oliwę z oliwek, kilka pomidorków koktajlowych, śmietanę 18 proc., sól i pieprz oraz makaron. Do tego przepisu najlepiej nadaje się makaron tagliatelle, choć można wykorzystać każdy inny.
Cukinię kroimy w grubą kostkę. W rondlu podsmażamy na maśle cebulę, czosnek, dodajemy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy do cukinii, mieszamy dokładnie, ale delikatnie, dodajemy śmietanę i przekrojone na pół pomidorki. Na koniec możemy przybrać np. bazylią.
Dorsz z zapiekanymi porami
Pory nie są jedynie składnikiem włoszczyzny. To delikatne warzywo może być nawet znakomitym samodzielnym daniem. Dziś jednak proponujemy dorsza z porami. Potrzebne nam będą: dwa filety z dorsza, dwie łyżki mąki, cztery duże pory, pół szklanki bulionu warzywnego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Rybę solimy, oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na oliwie. Z porów odkrawamy zielone liście, pozostawiając tylko białe części, przecinamy je wzdłuż na pół i dokładnie myjemy. Układamy pory w naczyniu do zapiekania, dodajemy masło, bulion, sól i pieprz do smaku i zapiekamy około pół godziny, aż bulion prawie w całości wyparuje. Układamy na porach rybę i podgrzewamy kilka minut. To danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną.
Placuszki jabłkowo-gruszkowe
Takie racuchy mogą być miłym wspomnieniem dzieciństwa. Potrzebujemy: dwa duże jabłka i trzy średnie gruszki, obrane i pokrojone na plastry (usuwamy z nich gniazda nasienne), szklankę mąki, proszek do pieczenia, jajko, szklankę mleka, szczyptę soli, łyżkę cukru, olej.
Mąkę, jajko, mleko, sól i łyżeczkę proszku do pieczenia łączymy razem i dokładnie mieszamy. Powinno wyjść ciasto trochę bardziej gęste od naleśnikowego. Plastry jabłek i gruszek kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Masę wylewamy małymi porcjami na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy po dwie minuty z każdej strony. Na koniec posypujemy cynamonem i cukrem pudrem.
AD