Sezon na pyszną i zdrową dynię
Wśród jesiennych warzyw na pierwszy plan bez dwóch zdań wysuwa się dynia.
Skarb jesieni
Wśród jesiennych warzyw na pierwszy plan bez dwóch zdań wysuwa się dynia. Co ciekawe, gdy Krzysztof Kolumb przywiózł dynię do Europy, traktowano ją początkowo wyłącznie jako roślinę ozdobną. Szybko odkryto jej walory smakowe i około 100 lat później uprawiana była już niemal na całym kontynencie. W Polsce dynia początkowo nazywana była "banią", a według ówczesnych przekonań jej nasiona działały jak afrodyzjak.
Jedzmy dynię!
Dynia, czyli jeden z warzywnych symboli jesieni, to skarbnica witamin i cennych składników mineralnych. Dlaczego warto w sezonie włączyć ją do jadłospisu?
Dynia to doskonałe źródło niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Zawiera m.in. spore dawki beta karotenu, witaminy C, oraz witamin z grupy B i potasu. Znajdziemy w niej również błonnik, który usprawnia pracę układu trawienia i na dłużej daje uczucie sytości. W dodatku zawiera niewiele kalorii. Na podkreślenie zasługuje fakt, iż dynia nie kumuluje metali ciężkich.
Dynia w diecie
Czy regularnie jedzona dynia może pomóc w naturalnej profilaktyce niektórych dolegliwości? Komu szczególnie polecany jest ten produkt?
Dynia jest niskokaloryczna - w 100 gramach produktu znajduje się tylko 28 kcal. Taka porcja warzywa zawiera 340 mg potasu i 21 mg wapnia. Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia, wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto jest lekkostrawna, więc poleca się ją włączać do jadłospisu również dzieciom. Niestety ze względu na wysoki indeks glikemiczny (IG=75), dynia nie jest wskazana dla diabetyków - zwłaszcza w dużych ilościach.
Pestki mocy
Nie tylko miąższ, ale i pestki. W czym tkwi siła tej części dyni?
Siła nasion dyni tkwi w nienasyconych kwasach tłuszczowych w tym w wielonienasyconym kwasie tłuszczowym DHA. Substancja ta jest ważna dla systemu immunologicznego (chroniąc nas przed sezonowymi infekcjami) oraz dla pracy mózgu. Nasiona te zawierają sporo witaminy E, czyli ważnego przeciwutleniacza opóźniającego procesy starzenia się komórek i zmniejszającego ryzyko zachorowania m.in. na nowotwory. Pestki dyni dostarczają także witaminy z grupy B (B1, B2, B6), które korzystnie wpływają na gospodarkę węglowodanową, układ nerwowy i krwionośny oraz pracę serca. To także źródło witaminy D, która normuje poziom hormonów w organizmie i jest ważna dla naszych kości i odporności.
Kulinarne inspiracje
Z dyni możemy przygotowywać zupy, racuchy, surówki oraz marynaty na zimę. Warto stosować ją jako zamiennik ziemniaków, w postaci pieczonej serwować do mięsa czy makaronu lub risotta. Z kolei pestki dyni, zwłaszcza prażone, doskonale nadają się do domowego musli. Warto dodać je także do pieczywa, past oraz sałatek.