WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Dania z botwinką: klasyczny chłodnik i kluseczki ziemniaczane

Od kilku tygodni na straganach i w sklepach możemy kupić świeżę owoce i warzywa. To jedne z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Są nie tylko smaczne, ale pełne witamin, dlatego powinny być podstawą wielu potraw.

Od kilku tygodni na straganach i w sklepach znajdziemy świeże owoce i warzywa. To jeden z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Są nie tylko smaczne, ale pełne witamin, dlatego powinny być podstawą wielu potraw.

Kucharz Andrzej Polan przygotował dania z botwinką w roli głównej. Na stole pojawił się chłodnik z grzankami, pęczak z botwinką i serem do kurczaka oraz kluseczki ziemniaczane z botwinką i serem. Zobaczcie przepis.

Kluseczki ziemniaczane z botwinką i serem
Składniki na kluseczki:
1 kg ziemniaków
300 g mąka pszenna
1 szt jajko
szczypta soli

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ugotowane obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, dodajemy jajko, sól, i wyrabiamy ciasto. Formujemy kluseczki i gotujemy we wrzącej wodzie.

Składniki na botwinkę:
1 pęczek botwinki 1 pęczek koperku 300 g mozzarelli 100 g sera dojrzewającego 100 mln śmietany 30 proc. 1 pęczek dymki
Na patelni przesmażamy na oleju dymkę, dodajemy posiekaną drobno botwinkę, zakwaszamy w trakcie sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, mozzarellę, ser dojrzewający i kluseczki, wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy kilka minut w piekarniku. Przed podaniem posypujemy koprem.
*Na co zwracać uwagę kupując nowalijki? *

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów