Dania z botwinką: klasyczny chłodnik i kluseczki ziemniaczane
Od kilku tygodni na straganach i w sklepach możemy kupić świeżę owoce i warzywa. To jedne z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Są nie tylko smaczne, ale pełne witamin, dlatego powinny być podstawą wielu potraw.
Od kilku tygodni na straganach i w sklepach znajdziemy świeże owoce i warzywa. To jeden z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Są nie tylko smaczne, ale pełne witamin, dlatego powinny być podstawą wielu potraw.
Kluseczki ziemniaczane z botwinką i serem
Składniki na kluseczki:
1 kg ziemniaków
300 g mąka pszenna
1 szt jajko
szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ugotowane obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, dodajemy jajko, sól, i wyrabiamy ciasto. Formujemy kluseczki i gotujemy we wrzącej wodzie.
Składniki na botwinkę:
1 pęczek botwinki 1 pęczek koperku 300 g mozzarelli 100 g sera dojrzewającego 100 mln śmietany 30 proc. 1 pęczek dymki
Na patelni przesmażamy na oleju dymkę, dodajemy posiekaną drobno botwinkę, zakwaszamy w trakcie sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, mozzarellę, ser dojrzewający i kluseczki, wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy kilka minut w piekarniku. Przed podaniem posypujemy koprem.
*Na co zwracać uwagę kupując nowalijki? *