WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

Wiosenna kuchnia: botwinka i pierś z kaczki

Pojawiające się na straganach i w warzywniakach owoce i warzywa to jedne z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Nie tylko są pełne witamin i zdrowych, ale są też podstawą wielu przepisów.

Pojawiające się na straganach owoce i warzywa to jedne z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Są zdrowe i pełne witamin i zdrowych, dlatego powinny być podstawą wielu potraw.

Mateusz Gessler oraz Kuba Tomaszczyk, który w programie MasterChef Junior zajął drugie miejsce przygotowali lekkie propozycje obiadowe. W ich menu znalazła się pierś z kaczki, dorada z warzywami oraz botwinka. Na deser przygotowali mini torcik Pavlova. Zobaczcie przepisy.

Botwinka

Składniki:
2 pęczki botwinki
70 g masła
1,5 l bulionu warzywnego
sok z cytryny lub ocet winny
sól, pieprz, cukier
100 g siekanego kopru
150 ml śmietany słodkiej 30 proc.
4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:
Botwinę dokładnie umyć w zimnej wodzie i posiekać drobno. Buraki z botwinki lekko osolić i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Roztopić masło i smażyć botwinkę ok. 10 minut. Dodać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem, octem (lub cytryną) i cukrem do smaku. Na koniec dodać starte buraczki i śmietanę. Botwinkę podawać z jajkiem na twardo i siekanym koperkiem.

Pierś z kaczki
Składniki:
1 duży seler korzeniowy
1 twarde jabłko
1 ogórek zielony
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
1/2 limonki
świeża kolendra
oliwa z oliwek
pierś z kaczki
200 ml czerwonego, wytrawnego wina
1-2 łyżki dżemu z czerwonych porzeczek
gałązka rozmarynu
1 gwiazdka anyżu
sól i pieprz
1 łyżeczka masła
2 gałązki świeżych porzeczek czerwonych

Mini torcik Pavlova

Składniki:
białko z jednego jajka
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
200 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30 proc.
cukier puder
kiwi
granat
truskawki
marakuja
borówki
owoce leśne
mięta

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów