WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Wiosenna kuchnia: botwinka i pierś z kaczki

Pojawiające się na straganach i w warzywniakach owoce i warzywa to jedne z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Nie tylko są pełne witamin i zdrowych, ale są też podstawą wielu przepisów.

Pojawiające się na straganach owoce i warzywa to jedne z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Są zdrowe i pełne witamin i zdrowych, dlatego powinny być podstawą wielu potraw.

Mateusz Gessler oraz Kuba Tomaszczyk, który w programie MasterChef Junior zajął drugie miejsce przygotowali lekkie propozycje obiadowe. W ich menu znalazła się pierś z kaczki, dorada z warzywami oraz botwinka. Na deser przygotowali mini torcik Pavlova. Zobaczcie przepisy.

Botwinka

Składniki:
2 pęczki botwinki
70 g masła
1,5 l bulionu warzywnego
sok z cytryny lub ocet winny
sól, pieprz, cukier
100 g siekanego kopru
150 ml śmietany słodkiej 30 proc.
4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:
Botwinę dokładnie umyć w zimnej wodzie i posiekać drobno. Buraki z botwinki lekko osolić i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Roztopić masło i smażyć botwinkę ok. 10 minut. Dodać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem, octem (lub cytryną) i cukrem do smaku. Na koniec dodać starte buraczki i śmietanę. Botwinkę podawać z jajkiem na twardo i siekanym koperkiem.

Pierś z kaczki
Składniki:
1 duży seler korzeniowy
1 twarde jabłko
1 ogórek zielony
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
1/2 limonki
świeża kolendra
oliwa z oliwek
pierś z kaczki
200 ml czerwonego, wytrawnego wina
1-2 łyżki dżemu z czerwonych porzeczek
gałązka rozmarynu
1 gwiazdka anyżu
sól i pieprz
1 łyżeczka masła
2 gałązki świeżych porzeczek czerwonych

Mini torcik Pavlova

Składniki:
białko z jednego jajka
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
200 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30 proc.
cukier puder
kiwi
granat
truskawki
marakuja
borówki
owoce leśne
mięta

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru