Wiosenna kuchnia: botwinka i pierś z kaczki

Pojawiające się na straganach i w warzywniakach owoce i warzywa to jedne z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Nie tylko są pełne witamin i zdrowych, ale są też podstawą wielu przepisów.

Pojawiające się na straganach owoce i warzywa to jedne z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Są zdrowe i pełne witamin i zdrowych, dlatego powinny być podstawą wielu potraw.

Mateusz Gessler oraz Kuba Tomaszczyk, który w programie MasterChef Junior zajął drugie miejsce przygotowali lekkie propozycje obiadowe. W ich menu znalazła się pierś z kaczki, dorada z warzywami oraz botwinka. Na deser przygotowali mini torcik Pavlova. Zobaczcie przepisy.

Botwinka

Składniki:
2 pęczki botwinki
70 g masła
1,5 l bulionu warzywnego
sok z cytryny lub ocet winny
sól, pieprz, cukier
100 g siekanego kopru
150 ml śmietany słodkiej 30 proc.
4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:
Botwinę dokładnie umyć w zimnej wodzie i posiekać drobno. Buraki z botwinki lekko osolić i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Roztopić masło i smażyć botwinkę ok. 10 minut. Dodać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem, octem (lub cytryną) i cukrem do smaku. Na koniec dodać starte buraczki i śmietanę. Botwinkę podawać z jajkiem na twardo i siekanym koperkiem.

Pierś z kaczki
Składniki:
1 duży seler korzeniowy
1 twarde jabłko
1 ogórek zielony
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
1/2 limonki
świeża kolendra
oliwa z oliwek
pierś z kaczki
200 ml czerwonego, wytrawnego wina
1-2 łyżki dżemu z czerwonych porzeczek
gałązka rozmarynu
1 gwiazdka anyżu
sól i pieprz
1 łyżeczka masła
2 gałązki świeżych porzeczek czerwonych

Mini torcik Pavlova

Składniki:
białko z jednego jajka
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
200 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30 proc.
cukier puder
kiwi
granat
truskawki
marakuja
borówki
owoce leśne
mięta

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce