botwinka
- 1 duży pęczek botwiny wraz z buraczkami
- dodatkowo 1 burak, jeśli buraczki przy botwinie są zbyt małe
- bulion
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- sok z 1/2 cytryny, ja czasem zamiast soku daję łyzkę octu
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- słodka śmietana
Buraczki obrać i zagotować w okolo 2l bulionu przez 15 minut. Liście dokładnie opłukać i posiekać wraz z łodygami. Dodać do gotujących się buraczków. Dodać rozgniecony czosnek i sok z cytryny. Przyprawić cukrem, solą i sporą ilością pieprzu. Gotować na małym ogniu następne 10-15 minut. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, z gotowanymi ziemniaczkami Kazdy już na swoim talerzu dodaje smietany;) w zależności od upodobań...
Przepis dodał użytkownik Izaa
Podziel się opinią
Komentarze