Bezy z truskawkami - pyszny i szybki deser
Andrzej Polan zdradził proste przepisy na sezonowe desery.
Andrzej Polan zdradził proste przepisy na sezonowe desery. Kucharz przygotował m.in. truskawki zapiekane w koglu-moglu czy szachownicę z rabarbaru i ciasta francuskiego. My polecamy pyszne i szybkie bezy.
Składniki:
1 kg truskawek
8 żółtek
200 g cukru trzcinowego
2 cukry wanilinowe
Szczypta soli
Mięta
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i kroimy na połówki. Żółtka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puch. Naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem, wysypujemy truskawki i zalewamy puszystym koglem-moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na około 10-12 minut do momentu, aż wierzch delikatnie zacznie się rumienić. Posypujemy cukrem pudrem i świeżą miętą.