Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody

Co roku powraca ten sam temat: "Ceny w Chorwacji poszły w górę!". W mediach społecznościowych krążą zdjęcia paragonów grozy, a turystyczne grupy pełne są ostrzeżeń, że "już nie opłaca się tam jechać". Tymczasem nie brakuje głosów, które pokazują zupełnie inny obraz – zwłaszcza gdy przyjrzymy się cenom… lodów.

Ile kosztują lody w Chorwacji?Ile kosztują lody w Chorwacji?
Źródło zdjęć: © Pyszności
Katarzyna Gileta

Do redakcji Pyszności napisała pani Monika – czytelniczka, która właśnie wróciła z wakacji w okolicach Omiša. W wiadomości napisała wprost:

"Przed wyjazdem obawiałam się, że Chorwacja mnie zrujnuje. Wszędzie słyszałam o kosmicznych cenach. Znajomi też straszyli drożyzną. Ale na miejscu okazało się, że ceny są porównywalne z tymi, które mamy w Polsce".

Pani Monika odwiedziła z mężem kilka lodziarni w Dalmacji, w tym tę w Omišu, gdzie ceny rzeczywiście były z górnej półki. Na paragonie dwa lody - po trzy porcje w rożku za 16,60 euro. Gałka kosztowała 2,50 euro (ok. 10,60 zł), a rożek – 0,80 euro (ok. 3,40 zł).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek

70 złotych za dwa lody. Powiało grozą?

"Tak, na pierwszy rzut oka to sporo – ponad 70 zł za dwa lody. Ale w Polsce też potrafi być drogo. Gałka lodów rzemieślniczych w nadmorskich kurortach czy w Zakopanem kosztuje dziś 8-12 zł, a do tego często trzeba dopłacić za rożek duński lub paperowy kubeczek 1-2 zł. Finalnie wychodzi więc bardzo podobnie" – zauważa pani Monika.
  • Cena za lody w Chorwacji
  • Cena za lody w Chorwacji
[1/2] Cena za lody w Chorwacji Źródło zdjęć: Pyszności |

W innych lodziarniach, które odwiedziła nasza czytelniczka, ceny nie różniły się znacząco: 2-3 euro za gałkę. Co ważne, porcje były naprawdę solidne, często nakładane łopatką jak we włoskich gelateriach.

"Największe wrażenie robił wybór smaków. Nie było tylko wanilii i truskawki. Były figowe, lawendowe, sorbety z mango i malin, orzechowe, pistacjowe, sernik pomarańczowy, a nawet modna w tym sezonie dubajska czekolada" – wspomina.

Jak podkreśla, różnice w cenach wynikały głównie z lokalizacji. W miejscach typowo turystycznych (np. stare miasto w Dubrowniku czy promenada w Splcie) zdarzało się, że gałka kosztowała 3 euro – ale to były już tzw. smaki premium, jak pistacja sycylijska czy czekolada z solą morską i chili. W mniejszych miasteczkach ceny były bardzo przyzwoite.

Lody z widokiem na morze

"Nie odniosłam wrażenia, że ktoś próbuje mnie naciągnąć. Cenniki były widoczne, obsługa uprzejma, a lody naprawdę dobrej jakości. To nie była masówka, tylko coś zrobionego z pomysłem. W dodatku z widokiem na morze i góry" – dodaje.

Podsumowując: tak, lody w Chorwacji mogą kosztować więcej, zwłaszcza w topowych lokalizacjach, ale te ceny nie różnią się znacząco od tych, które możemy spotkać w polskich lodziarniach.

"Nie żałuję ani euro. To były najlepsze wakacyjne lody, jakie jedliśmy – i to nie tylko przez smak, ale przez całą tę atmosferę" – podsumowuje pani Monika.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja