Tarta bez pieczenia z rabarbarem
Najczęściej kojarzy się ze słodkimi wypiekami, ale może też być głównym składnikiem letnich sałatek. Mowa o rabarbarze, którego od kilku tygodni możemy spotkać na bazarach. Zawiera sporo witaminy C, trochę potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu. W dodatku jest polecany osobom na diecie. W 100 g zawiera zaledwie 21 kcal.
Najczęściej kojarzy się ze słodkimi wypiekami, ale może też być głównym składnikiem letnich sałatek. Mowa o rabarbarze, którego od kilku tygodni możemy spotkać na targowiskach i półkach sklepowych. Rabarbar zawiera sporo witaminy C, potas, sód, magnez, żelazo i fosfor. W dodatku polecany jest osobom na diecie. W 100 g zawiera zaledwie 21 kcal.
W medycynie ludowej rabarbar od wieków używany był jako środek przeczyszczający, przeciwzapalny i łagodzący stany lękowe. Niedawno naukowcy odkryli w nim substancje działające przeciwnowotoworowo.
Anna Starmach przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" potrawy z rabarbarem. Na stole pojawiły się dania takie, jak: ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką, tarta rustykalna z rabarbarem, lody rabarbarowo-truskawkowe oraz tarta bez pieczenia z rabarbarem.
Zobaczcie przepis na tartę bez pieczenia z rabarbarem.
Składniki:
Spód:
400 g ciasteczek oreo (biały krem nie jest nam potrzebny))
100 g rozpuszczonego masła
Masa:
200 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
500 g rabarbaru
100 g cukru
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasteczka zmiksuj w robocie kuchennym. Wymieszaj z masłem, wyłóż dno formy na ciasto, schładzaj w lodówce przez minimum 40 minut. Rabarbar potnij tak aby był tak długi jak foremka. Na patelnie wlej wodę i cukier, podgrzewaj aż cukier zacznie się karmelizować. Dodaj rabarbar, gotuj przez 2-3 minuty, nie pozwól na to aby łodygi straciły kształt. Rabarbar ściągnij z patelni i ostudź. Śmietankę ubij z mascarpone i cukrem, wyłóż na cząsteczkowy spód. Na wierzchu ułóż rabarbar i udekoruj miętą.