Truskawka
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa truskawkowa:
- 0,5 kg truskawek
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- 3 budynie śmietankowe
- 0,5 l śmietany 30 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietanfix
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, dodać mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę. Piec 20 do 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Truskawki, 1szklankę wody i cukier zagotować, dodać galaretkę truskawkową i dokładnie wymieszać. Budynie śmietankowe rozpuścić w 1 szklance wody i dodać do gotujących truskawek, mieszać aż zgęstnieje. Budyń wyłożyć na biszkopt i poczekać aż ostygnie. Śmietanę, cukier puder i śmietanfix połączyć i ubić na sztywno. Wyłożyć na masę truskawkową.
Przepis dodał użytkownik miroslawamili
Podziel się opinią
Komentarze