Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę

Kto by pomyślał, że coś tak niepozornego może mieć tak wielką moc? Gęsty, lekko kwaskowaty i niezwykle kremowy. To właśnie on, naturalny produkt fermentowany, który kryje w sobie znacznie więcej, niż się wydaje. Zawiera nie tylko probiotyki, ale też składniki wpływające na skórę, odporność i… samopoczucie.

Kefir warto pić codziennieKefir warto pić codziennie
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Kefir to jeden z najbardziej niedocenianych produktów codziennej diety. Choć wiele osób kojarzy go głównie z trawieniem i probiotykami, jego potencjał wykracza daleko poza wspieranie jelit. Regularne spożywanie kefiru może pozytywnie wpłynąć na odporność, wygląd skóry, a nawet nastrój. Dietetyk Mateusz Szalajko tłumaczy, dlaczego ten fermentowany napój warto pić codziennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placek wiśniowy z kruszonką. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty

Kefir ma wiele ciekawych właściwości

Kefir to gęsty, kremowy napój o naturalnym, lekko kwaśnym smaku, który znany jest z właściwości wspomagających trawienie. Wspiera perystaltykę jelit, pomaga przy zaparciach i może łagodzić dolegliwości żołądkowe. Ale to dopiero początek, bo dzięki obecności naturalnych probiotyków, kefir wzmacnia odporność i wspiera prawidłowe funkcjonowanie mikrobiomu. To także produkt niskokaloryczny, więc świetnie sprawdza się w dietach redukcyjnych.

Kefir poprawia nastrój

Wielu specjalistów zwraca uwagę, że regularne picie kefiru przynosi korzyści nie tylko dla jelit, ale i dla wyglądu skóry. Kwas mlekowy powstający w trakcie fermentacji poprawia nawilżenie skóry i wzmacnia jej barierę ochronną, co potwierdzają badania. Jelita i skóra są ze sobą ściśle połączone, a zdrowa mikroflora jelitowa przekłada się na lepszą kondycję cery.

Co więcej, kefir wpływa także na samopoczucie. Jako że oś jelito–mózg odgrywa kluczową rolę w regulacji emocji, spożycie kefiru może zmniejszyć poziom stresu i poprawić nastrój. Według badań probiotyczne bakterie zawarte w kefirze mogą łagodzić objawy lęku i depresji.

Jaki kefir wybrać?

Wybierając kefir, warto zwrócić uwagę na jego sposób produkcji. Tradycyjny kefir domowy wytwarzany z ziaren kefirowych zawiera bogatszą i bardziej zróżnicowaną mikroflorę niż wersje przemysłowe. Bakterie kwasu mlekowego i drożdże obecne w naturalnie fermentowanym kefirze mają silniejsze działanie probiotyczne.

Produkty sklepowe często powstają na bazie wyselekcjonowanych kultur, co zapewnia powtarzalność smaku, ale może ograniczać korzyści zdrowotne. Jeśli nie masz możliwości przygotowania kefiru samodzielnie, wybieraj produkty z krótkim składem i bez dodatków konserwujących.

Kefir to coś więcej niż tylko napój, to wszechstronny sprzymierzeniec zdrowia, który możesz łatwo włączyć do codziennego menu. Wspiera cały organizm i zdrowie. Poprawia stan jelit, skóry, a do tego pomaga się zrelaksować.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥