Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Czy woda w trakcie posiłku to dobry pomysł? Słyszeliśmy na ten temat różne teorie i opinie. Ale najważniejsze jest to, co mówi o tym nauka. Głos w sprawie postanowili zabrać eksperci.
Słyszeliśmy, że picie wody przy jedzeniu to samobójstwo dla trawienia, że rozcieńcza soki żołądkowe, wywołuje wzdęcia i spowalnia metabolizm. Ale zamiast bać się tej banalnej czynności, lepiej poznać fakty. Dietetyczka kliniczna Anna Jedrej i eksperci z Instytutu Żywności pokazują, że woda do posiłku wcale nie jest taka straszna, jak ją malują. Wyniki swoich spostrzeżeń opublikowała na Instagramie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chwyciłam za słoik po ogórkach i zanurzyłam w nim kurczaka. Ta marynata to hit
Czy woda do posiłku szkodzi? Wiele mówi się o mitycznym rozcieńczeniu soków
Mówi się, że pijąc wodę w trakcie jedzenia, rozrzedzamy soki żołądkowe, co utrudnia trawienie. Jednak jak podkreśla dietetyczka Anna Jedrej, nie ma na to żadnych naukowych dowodów. Woda trafia do organizmu błyskawicznie, a ewentualne "rozcieńczenie" jest krótkotrwałe. Może za to korzystnie działać na proces przeżuwania i przesuwanie pokarmu przez jelita. Woda przy posiłku to szczególnie dobre rozwiązanie dla dzieci, seniorów czy osób z suchością w ustach. Badania pokazują też, że woda spożywana wraz z posiłkami ma pozytywny wpływ na przemianę materii.
Trzeba jednak zachować umiar i ostrożność. Choć picie wody pomaga, zbyt duża ilość może przynieść efekt odwrotny. Anna Jedrej ostrzega, że nadmiar tego napoju może dawać poczucie sytości i zmniejszyć apetyt, a także spowalniać opróżnianie żołądka. Przy refluksie żołądkowo‑przełykowym picie wody w trakcie posiłku bywa nawet ryzykowne, bo może nasilać cofanie żołądkowej treści, wywołując zgagę.
Woda do posiłku pomaga spalić tłuszcz?
Według dr n. med. Agnieszki Jarosz i dr inż. Katarzyny Okręglickiej picie wody może przyspieszyć powrót organizmu do spalania tłuszczu. Po jedzeniu poziom insuliny wzrasta, co blokuje utlenianie tłuszczów. Wypicie wody sprawia, że insulina spada do wartości sprzed posiłku szybciej (nawet o 2 godziny) i organizm wcześniej zaczyna spalać tkankę tłuszczową.
I tu ważne: musi to być zwykła woda, a nie sok, piwo, oranżada lub słodki napój. Bo inaczej tego efektu szybszego obniżenia poziomu insuliny nie będzie, a o spalaniu tłuszczu możesz sobie pomarzyć. Spostrzeżenia te zostały opublikowane w raporcie "Fakty i mity o wodzie. Badanie eksploracyjne opinii polskich internautów z komentarzami ekspertów".
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.