Papatacze - drożdżowe zawijańce z cynamonem i rodzynkami wg przepisu 1895 r. 

Ciepłe, mięciutkie bułeczki drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je podane z bakaliami i cynamonem. Mowa o papataczach, czyli drożdżówki w kształcie ślimaka pochodzących z kuchni włoskiej. Najlepiej smakują podane na gorące do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepisy Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".

Ciepłe, mięciutkie bułeczki drożdżowe to niezapomniany smak dzieciństwa. Najczęściej jadaliśmy je podane z bakaliami i cynamonem. Mowa o papataczach, czyli drożdżówkach w kształcie ślimaka. Pochodzące z kuchni włoskiej najlepiej smakują podane na gorące do popołudniowej kawy. Zobaczcie przepisy Leny z bloga "Przepisy tradycyjne".

Składniki:
170 g przesianej mąki
25 g drożdży
40 g cukru
35 g masła
80 ml mleka
1 jajko
garść rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  1. Do ciepłego mleka dodaj rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zostaw na ok. 10 minut.
  2. Ubij jajko z cukrem - do momentu uzyskania gęstej masy jajecznej.
  3. Do jajka połączonego z cukrem dodaj mąkę i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj i zacznij lekko urabiać ciasto rękoma.
  4. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiaj rękoma. Jeżeli jest wilgotne i lepi się mocno do rąk, to podsyp je odrobiną mąki.
  6. Rozwałkuj ciasto na placek i smaruj go obficie rozpuszczonym masłem klarowanym. 7. Posyp ciasto cukrem z cynamonem i rodzynkami.
  7. Zawiń ciasto i pokrój. Ułóż papatacze na blaszce do pieczenia i zostaw pod przykryciem na ok. 20 minut.
  8. Smaruj papatacze roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Papatacze będą się piekły przez ok. 30 minut.

ZOBACZ TAKŻE: *Budyń cytrynowy *

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki