Szachownica
- Biszkopt:
- 4 jaja kurze całe
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- MAsa:
- 2 puszki mandarynek
- 2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 budyń waniliowy
- 2 herbatników opakowania ?Petitki?
- 2 herbatników czekoladowych opakowania ?Petitki?
- 4 opakowania śmietan-fix
- 1/2 litra śmietanka kremowa 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie, wystudzić, zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym. Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. Soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.Soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok, mieszać aż zgęstnieje) gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na budyń. Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.
uwagi: Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.
Przepis dodał użytkownik asieeenka03
Podziel się opinią
Komentarze