Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie

Oczywiście dojrzewanie pomidorów w dużym stopniu jest uzależnione od słońca. Dlatego, wybierając miejsce na sadzonki, lepiej stronić od obszarów, które latem znajdują się w cieniu drzew. Ogrodnicy znają też pewne triki na to, aby owoce szybciej zmieniły kolor na czerwony.

Można przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w naturalny sposóbMożna przyspieszyć dojrzewanie pomidorów w naturalny sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W procesie dojrzewania pomidorów dużą rolę ogrywają warunki już na etapie wzrostu roślin. Wtedy należy zadbać o podłoże bogate w potas i magnez. Jeśli lubisz naturalne i ekologiczne rozwiązania, zrób nawóz ze skórek po bananach lub wykorzystać "herbatkę" z domowego kompostu. Ziemię pod pomidorami warto wzbogacać co 2–3 tygodnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rustykalne galette z pomidorami i serkiem. Smak lata na kruchym cieście

Jak w naturalny sposób przyspieszyć dojrzewanie pomidorów?

Okazuje się, że pomocne może być obrywanie liści – oczywiście, nie wszystkich naraz, ale warto codziennie skubnąć jeden czy dwa listki, zważając na to, aby na roślinie zostało ich jeszcze trochę, co najmniej kilkanaście. Ich mniejsza ilość sprawi, że więcej substancji odżywczych pójdzie w owoce.

Niektórzy ogrodnicy usuwają także niektóre owoce na gałązkach. Zbyt duże skupisko pomidorów w jednym miejscu może sprawić, że zbiory co prawda będą liczniejsze, ale za to gorszej jakości. Pomidory powinny mieć miejsce na to, aby urosły dorodne i pełne smaku. Taką małą selekcję możesz przeprowadzić już na etapie pojawienia się kwiatów.

Dojrzewanie pomidorów po zerwaniu

Jeśli przypadkowo zerwiesz zielone owoce lub same spadną z krzaczka, możesz pomóc im dojrzeć również poza grządką. Czasem wystarczy po prostu położyć je na słońcu, na przykład na kuchennym parapecie. Pomocne jest również sąsiedztwo innych dojrzałych pomidorów.

Jednak jeśli chcesz, żeby pomidory zrobiły się czerwone w ciągu kilku godzin, włóż je do kartonowego pudełka (lub papierowej torby) razem z jednym dojrzałym jabłkiem lub bananem. Szczelnie zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej. Będziesz zaskoczony, jak szybko zmienią kolor.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw