Wystarczy jedna łyżeczka. Jajecznica już nigdy nie będzie sucha

Idealna, wilgotna i puszysta jajecznica? To ponoć jajka i masło, doprawione szczyptą soli i pieprzem. Wystarczy powolne, delikatne mieszanie jaj wrzuconych na zimną patelnię i ogrzewających się stopniowo. Nieco inne zdanie na ten temat ma pewien znany szef kuchni.

Jajecznica ze szczypiorkiem na talerzuWystarczy niewiele, by jajecznica była wilgotna
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Idealna jajecznica dzięki jednemu składnikowi

Alton Brown, bo o nim mowa, uważa, że sekretem idealnej, wilgotnej jajecznicy jest jeden składnik. I to w dodatku taki, którego na pewno nie powiązalibyśmy z jajecznicą, ale który niemal zawsze znajdziemy w naszej kuchni.

O co chodzi? Ten składnik to majonez – wystarczy jedna łyżeczka, by na patelni zadziała się magia. Ten trik Alton Brown zdradza w wydanej w 2016 roku książce "Everyday Cook", przekonując, że majonez sprawi, że jajecznica nie będzie sucha.

Jak wykorzystać majonez do przygotowania idealnej jajecznicy?

Według pomysłu szefa kuchni do wlanych na patelnię jajek należy dodać łyżeczkę majonezu i łyżeczkę wody jeszcze zanim jajka zaczną się ścinać. Następnie należy połączyć składniki za pomocą szpatułki i kontynuować smażenie jajek.

Dodatek majonezu ma zapewnić jajecznicy idealną strukturę – kremową i aksamitną.

Wyjątkowy dodatek do jajecznicy

Jajecznica z majonezem – czy to na pewno dobry pomysł?

Ten sposób może budzić wątpliwości związane ze smakiem czy kalorycznością potrawy. Alan Brown zapewnia jednak, że majonez w jajecznicy jest zupełnie niewyczuwalny, a jego znikoma ilość nie podnosi znacząco kaloryczności dania.

Czy jednak na pewno jest to niezbędny dodatek, by uzyskać idealnie wilgotną jajecznicę? Aby móc to ocenić, nie pozostaje nic innego jak wypróbować metody szefa kuchni.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości