Ciasto drożdżowe, które zawsze się uda. Prościej się nie da
Ciasto drożdżowe bywa kapryśne. Wystarczy chwila nieuwagi, by zabić drożdże zbyt ciepłym płynem, a przez to nasza praca pójdzie na marne. Ciasto nie wyrośnie. Mamy jednak przepis, który zawsze się udaje. Kluczowa jest kolejność dodawania poszczególnych składników oraz odpowiednia temperatura mleka. Nie może być ono ani zbyt gorące, ani zbyt zimne. Powodzenia!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Do miski wybić całe jaja, wsypać cukier i ubić na kogel mogel.
- Do tego pokruszyć drożdże,na tarce jarzynowej zetrzeć schłodzone masło, wszystko zalać ciepłym mlekiem.
- Odstawić na 6-8 godzin.
- Wsypać mąkę,zostawić chwilę, żeby ciasto trochę podrosło.
- Upiec w temperaturze około 180 stopni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl