Ciasto drożdżowe, które zawsze się uda. Prościej się nie da 

Ciasto drożdżowe bywa kapryśne. Wystarczy chwila nieuwagi, by zabić drożdże zbyt ciepłym płynem, a przez to nasza praca pójdzie na marne. Ciasto nie wyrośnie. Mamy jednak przepis, który zawsze się udaje. Kluczowa jest kolejność dodawania poszczególnych składników oraz odpowiednia temperatura mleka. Nie może być ono ani zbyt gorące, ani zbyt zimne. Powodzenia!

Ciasto drożdżowe, które zawsze się uda. Prościej się nie daCiasto drożdżowe, które zawsze się uda. Prościej się nie da
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 5 jajek
  • 10 dkg drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła
  • 1 kg mąki

Przepis

  • Do miski wybić całe jaja, wsypać cukier i ubić na kogel mogel.
  • Do tego pokruszyć drożdże,na tarce jarzynowej zetrzeć schłodzone masło, wszystko zalać ciepłym mlekiem.
  • Odstawić na 6-8 godzin.
  • Wsypać mąkę,zostawić chwilę, żeby ciasto trochę podrosło.
  • Upiec w temperaturze około 180 stopni.
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥