Przepis na makaron, który robi się prawie sam. Dużo, tanio i smacznie
Makaron z kiełbasą i pomidorami to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy wrzucić składniki do dużego garnka, a reszta zrobi się sama. Przed podaniem makaron obficie posypujemy parmezanem i natką pietruszki. Tanio, pysznie i bardzo prosto. Skusicie się?
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 duże ząbki czosnku, rozgniecione
- ¼ łyżeczki płatków chili
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżka brązowego cukru
- 6 kiełbasek wieprzowych
- 2 łyżki mascarpone lun 150 ml śmietany 30 proc.
- skórka z 1 cytryny
- sól, pieprz
- 350 g makaronu rigatoni lub penne
- tarty parmezan
- pół pęczka pietruszki
Przepis
- W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, chilli i rozmaryn i smaż jeszcze przez 1 minutę. Dodaj pokrojone kiełbaski.
- Dorzuć pomidory i cukier, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Dodaj mascarpone lub śmietankę, wymieszaj i duś, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw solą, pieprzem, skórka otartą z cytryny. Dodaj posiekane gałązki rozmarynu, Wymieszaj.
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem.
- Posyp parmezanem i natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl