Placki według Lewandowskiej. Nie uwierzysz, jakie mogą być pyszne
Anna Lewandowska na swoim blogu często dzieli się przepisami na zdrowe i pożywne posiłki. Wśród nich znalazły się także placki z marchewki, cukinii i ziemniaków, które są jeszcze smaczniejszą alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 2 marchewki
 - 2 cukinie
 - 4 ziemniaki
 - 1 cebula
 - 2 jaja
 - 70 g płatków owsianych
 - przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
 - koperek
 - 1 łyżka masła ghee do smażenia cebuli (można zamienić na olej lub masło klarowane)
 
Przepis
- Cebulę posiekać drobno i zeszklić na maśle.
 - Marchewkę, ziemniaki i cukinię umyć dokładnie, a następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie warzywa powinny puścić soki, które należy odlać, a same warzywa – porządnie odcisnąć.
 - Do warzyw dodać cebulę, jajka, płatki owsiane, przyprawy i drobno posiekany koperek. Dokładnie wyrobić masę i odstawić ponownie na kilkanaście minut, by płatki owsiane napęczniały.
 - Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza, a w międzyczasie formować z masy nieduże placki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Piec do momentu, aż placki będą rumiane. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami – w przepisie Anny Lewandowskiej jest sugestia, by przygotować sos koperkowy z jogurtem kokosowym. Można również podać jogurt grecki, a nawet śmietanę czy sos pieczarkowy.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl