Trwa ładowanie...
d1ik1w4

Placki według Lewandowskiej. Nie uwierzysz, jakie mogą być pyszne

Przepis

Anna Lewandowska na swoim blogu często dzieli się przepisami na zdrowe i pożywne posiłki. Wśród nich znalazły się także placki z marchewki, cukinii i ziemniaków, które są jeszcze smaczniejszą alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych.

3.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Rodzaj diety:
Placki według Lewandowskiej
123RF
Składniki
  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • 70 g płatków owsianych
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • koperek
  • 1 łyżka masła ghee do smażenia cebuli (można zamienić na olej lub masło klarowane)
Przepis
  • Cebulę posiekać drobno i zeszklić na maśle.
  • Marchewkę, ziemniaki i cukinię umyć dokładnie, a następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie warzywa powinny puścić soki, które należy odlać, a same warzywa – porządnie odcisnąć.
  • Do warzyw dodać cebulę, jajka, płatki owsiane, przyprawy i drobno posiekany koperek. Dokładnie wyrobić masę i odstawić ponownie na kilkanaście minut, by płatki owsiane napęczniały.
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza, a w międzyczasie formować z masy nieduże placki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec do momentu, aż placki będą rumiane. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami – w przepisie Anny Lewandowskiej jest sugestia, by przygotować sos koperkowy z jogurtem kokosowym. Można również podać jogurt grecki, a nawet śmietanę czy sos pieczarkowy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Placki według Lewandowskiej. Nie uwierzysz, jakie mogą być pyszne
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1ik1w4

Podziel się opinią

15
9
Share
d1ik1w4
d1ik1w4
d1ik1w4
d1ik1w4
Więcej tematów
d1ik1w4