Trwa ładowanie...

Wyrzucasz skórkę arbuza? Duży błąd

Gdy tylko arbuzy pojawią się w sklepach, to znak, że lato jest tuż za rogiem. Soczysty, wartościowy i przyjemnie orzeźwiający arbuz to jeden z sezonowych owoców, na który warto czekać. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jadalny jest nie tylko miąższ tego owocu, ale także skórka i pestki. Co w sobie kryją?

Skórka arbuza jest źródłem m.in. łatwo przyswajalnego błonnikaSkórka arbuza jest źródłem m.in. łatwo przyswajalnego błonnikaŹródło: Getty Images
d3dgkl7
d3dgkl7

Arbuz - ile ma kalorii i dlaczego warto go jeść?

Arbuzy aż w 92 proc. składają się z wody. Działają moczopędnie, dlatego są polecane osobom, które borykają się z chorobami nerek i układu moczowego. Dodatkowo arbuzy przyspieszają przemianę materii i wpływają korzystanie na układ pokarmowy i układ krążenia.

Zawarte w arbuzie witaminy A i C są silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, co niweluje ryzyko udarów mózgu i zawałów serca. Natomiast dzięki zawartości potasu, arbuz korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, gdyż pierwiastek ten przyspiesza usuwanie nadmiaru sodu z organizmu oraz hamuje procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.

Gruby plaster arbuza ma tylko 30-50 kalorii. Z arbuzami nie należy jednak przesadzać, ponieważ zawierają cukier. Spożywajmy go zatem, ale z głową; spokojnie możemy zjeść 2-3 porcje arbuza dziennie. Istnieje również dieta arbuzowa - powinna trwać góra dwa dni. W tym czasie jemy wyłącznie arbuza (średniej wielkości, rozłożonego na porcje) i pijemy niegazowaną wodę.

6 powodów, aby jeść arbuza

Skórka arbuza

Skórka arbuza jest źródłem łatwo przyswajalnego błonnika. Dzięki temu usprawnia pracę jelit i ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Zielona część owocu zawiera także potas, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie oraz pracę mięśni.

d3dgkl7

Naukowcy odkryli, że arbuz świetnie działa na męską potencję. Dzieje się tak za sprawą cytruliny, która przekształcana jest w argininę - białkowy aminokwas doskonale wpływający na układ sercowo-naczyniowy oraz odpornościowy.

Arginina zwiększa stężenie tlenku azotu, który rozluźnia i rozszerza naczynia krwionośne, działając tym samym podobnie jak viagra. Trzeba jednak wiedzieć, że ten składnik występuje przede wszystkim w łupinie arbuza, którą zazwyczaj wyrzucamy.

Postaraj się usunąć zieloną skórkę z arbuza i wrzuć kawałki białej łupiny do misy blendera, razem z resztą arbuza pokrojonego na cząstki. Dodaj sok z limonki, wodę mineralną, ewentualnie cukier i wszystko dokładnie zmiksuj - powstanie "aqua fresca", chłodzący napój bardzo popularny w krajach Ameryki Środkowej.

Lemoniada arbuzowa Getty Images
Źródło: Getty Images

Pestki arbuza

Pestki arbuza mają zbliżoną wartość odżywczą do innych nasion i pestek i znacznie przewyższają walory odżywcze miąższu owocu. Są niestety dosyć kaloryczne. 100 g suszonych nasion dostarcza 557 kcal, dużo tłuszczu i białka - zawierają go blisko dwa razy więcej niż nasiona słonecznika i migdały.

d3dgkl7

Dostarczają przy tym dużo argininy. Tłuszcze zawarte w nasionach arbuza to nasycone, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega-6.

Pestki arbuza są też istotnym źródłem żelaza, cynku, miedzi i manganu oraz witamin z grupy B, które kontrolują przemiany energetyczne organizmu i wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego.

Jak wybrać najsmaczniejszego arbuza?

Dojrzały arbuz będzie wyjątkowo soczysty i słodki. Aby wybrać smaczny owoc, należy dokładnie przyjrzeć się jego kolorowi. Jeśli plama w dolnej części owocu jest żółta, a nie biała, owoc z pewnością będzie soczysty i słodki. Suchy ogonek nie świadczy o wysuszonym owocu. Wręcz przeciwnie! Oznacza, ze owoc jest na pewno dojrzały. Można też zrobić test dźwięku i delikatnie popukać w skórę palcami. Jeśli wydobywa się "pusty" dźwięk, arbuz jest dobry do zjedzenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3dgkl7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj