Wyrzucasz skórkę arbuza? Duży błąd
Gdy tylko arbuzy pojawią się w sklepach, to znak, że lato jest tuż za rogiem. Soczysty, wartościowy i przyjemnie orzeźwiający arbuz to jeden z sezonowych owoców, na który warto czekać. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jadalny jest nie tylko miąższ tego owocu, ale także skórka i pestki. Co w sobie kryją?
Arbuz - ile ma kalorii i dlaczego warto go jeść?
Arbuzy aż w 92 proc. składają się z wody. Działają moczopędnie, dlatego są polecane osobom, które borykają się z chorobami nerek i układu moczowego. Dodatkowo arbuzy przyspieszają przemianę materii i wpływają korzystanie na układ pokarmowy i układ krążenia.
Zawarte w arbuzie witaminy A i C są silnymi przeciwutleniaczami, które pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, co niweluje ryzyko udarów mózgu i zawałów serca. Natomiast dzięki zawartości potasu, arbuz korzystnie wpływa na ciśnienie krwi, gdyż pierwiastek ten przyspiesza usuwanie nadmiaru sodu z organizmu oraz hamuje procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.
Gruby plaster arbuza ma tylko 30-50 kalorii. Z arbuzami nie należy jednak przesadzać, ponieważ zawierają cukier. Spożywajmy go zatem, ale z głową; spokojnie możemy zjeść 2-3 porcje arbuza dziennie. Istnieje również dieta arbuzowa - powinna trwać góra dwa dni. W tym czasie jemy wyłącznie arbuza (średniej wielkości, rozłożonego na porcje) i pijemy niegazowaną wodę.
6 powodów, aby jeść arbuza
Skórka arbuza
Skórka arbuza jest źródłem łatwo przyswajalnego błonnika. Dzięki temu usprawnia pracę jelit i ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Zielona część owocu zawiera także potas, który reguluje gospodarkę wodną w organizmie oraz pracę mięśni.
Naukowcy odkryli, że arbuz świetnie działa na męską potencję. Dzieje się tak za sprawą cytruliny, która przekształcana jest w argininę - białkowy aminokwas doskonale wpływający na układ sercowo-naczyniowy oraz odpornościowy.
Arginina zwiększa stężenie tlenku azotu, który rozluźnia i rozszerza naczynia krwionośne, działając tym samym podobnie jak viagra. Trzeba jednak wiedzieć, że ten składnik występuje przede wszystkim w łupinie arbuza, którą zazwyczaj wyrzucamy.
Postaraj się usunąć zieloną skórkę z arbuza i wrzuć kawałki białej łupiny do misy blendera, razem z resztą arbuza pokrojonego na cząstki. Dodaj sok z limonki, wodę mineralną, ewentualnie cukier i wszystko dokładnie zmiksuj - powstanie "aqua fresca", chłodzący napój bardzo popularny w krajach Ameryki Środkowej.
Pestki arbuza
Pestki arbuza mają zbliżoną wartość odżywczą do innych nasion i pestek i znacznie przewyższają walory odżywcze miąższu owocu. Są niestety dosyć kaloryczne. 100 g suszonych nasion dostarcza 557 kcal, dużo tłuszczu i białka - zawierają go blisko dwa razy więcej niż nasiona słonecznika i migdały.
Dostarczają przy tym dużo argininy. Tłuszcze zawarte w nasionach arbuza to nasycone, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwasy omega-6.
Pestki arbuza są też istotnym źródłem żelaza, cynku, miedzi i manganu oraz witamin z grupy B, które kontrolują przemiany energetyczne organizmu i wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego.
Jak wybrać najsmaczniejszego arbuza?
Dojrzały arbuz będzie wyjątkowo soczysty i słodki. Aby wybrać smaczny owoc, należy dokładnie przyjrzeć się jego kolorowi. Jeśli plama w dolnej części owocu jest żółta, a nie biała, owoc z pewnością będzie soczysty i słodki. Suchy ogonek nie świadczy o wysuszonym owocu. Wręcz przeciwnie! Oznacza, ze owoc jest na pewno dojrzały. Można też zrobić test dźwięku i delikatnie popukać w skórę palcami. Jeśli wydobywa się "pusty" dźwięk, arbuz jest dobry do zjedzenia.