Co jeść by przetrwać upał. Orzeźwiające i lekkie dania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Proste i szybkie przepisy

Obraz
© 123RF

Gdy z nieba leje się żar, jedzenie jest zazwyczaj ostatnią rzeczą, o której myślimy. Jednak nawet w czasie upału nasz organizm potrzebuje odpowiedniej dawki wartościowych składników odżywczych. Co zatem przyrządzić na letni posiłek?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Gazpacho

Obraz
© 123RF

Przysmak nierozerwalnie związany z Hiszpanią, a zwłaszcza Andaluzją, gdzie narodziła się receptura najpopularniejszej wersji tego aromatycznego chłodnika.

Jego przygotowanie jest banalnie proste. Na początku zapiekamy 2-3 kromki chleba, które następnie kruszymy i dodajemy do naczynia z obranymi, pozbawionymi gniazd nasiennych i pokrojonymi pomidorami (potrzebujemy około kilograma), pokrojoną czerwoną papryką, kilkoma ząbkami czosnku oraz 4-5 łyżkami dobrej jakościowo oliwy. Dolewamy około 100 ml zimnej wody (może być mineralna) i miksujemy, aż do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Gazpacho podajemy oczywiście na zimno. Hiszpanie często serwują specjał z kostkami lodu, szczególnie w upalne dni. W osobnych naczyniach możemy do niego podać oliwki, orzechy czy plasterki podsuszanej szynki.

/ 8Sałatka grecka

Obraz
© iStock.com

Za oknem upał, a ty nie masz pomysłu na orzeźwiający posiłek? Przygotuj sałatkę, którą od pokoleń kochają mieszkańcy gorącej Grecji. W najbardziej podstawowej wersji tworzą ją grubo pokrojone pomidory i ogórki, plasterki czerwonej cebuli, oliwki i ser feta, jednak smak specjału tkwi w szczegółach – ogórków nie należy wcześniej obierać, dzięki czemu będą bardziej chrupiące, zaś fety nie kruszymy na małe kawałeczki, ale jej solidny plaster układamy przed zaserwowaniem na szczycie potrawy.

Przygotowując sałatkę grecką często nie zwracamy uwagi na to, jakie oliwki dorzucamy. Zwykle lądują w niej zielone, najbardziej popularne w naszych sklepach. Jest to jednak spory błąd, ponieważ do potrawy zdecydowanie lepiej pasują ciemne, najlepiej z pestką. Sałatka nie może obyć się bez dressingu na bazie oliwy z oliwek i octu z białego wina. Oba produkty powinny być dobrej jakości.

/ 8Chłodnik litewski

Obraz
© 123RF

Potrawa, która nie tylko orzeźwia, ale również – dzięki dużej zawartości warzyw – dostarcza imponującej dawki witamin oraz ważnych dla zdrowia minerałów.

Istnieje mnóstwo przepisów na chłodnik, ale bazą najbardziej klasycznego jest oczywiście świeża botwinka, czyli młode liście buraka ćwikłowego, które drobno siekamy i krótko gotujemy w wodzie lub bulionie. Po schłodzeniu dolewamy zsiadłe mleko, kefir lub maślankę. Dodajemy pokrojone lub starte ogórki (świeże albo małosolne), rzodkiewkę, koperek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy, aż chłodnik nabierze pięknego różowo-fioletowego koloru. Możemy go zaserwować z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

/ 8Zupa jagodowa

Obraz
© 123RF

Już nasze babcie wiedziały, że najlepszym pomysłem na obiad w upalny dzień jest zupa owocowa. Ciekawą wersję tej pysznej i orzeźwiającej potrawy proponował Piotr Adamczewski, znany dziennikarz i popularyzator sztuki kulinarnej.

Szklankę jagód myjemy i zalewamy wodą, by jedynie przykryła owoce. Gotujemy, a gdy zaczną pękać przecieramy przez sito i odstawiamy, aby na dno opadły cząstki jagód. Zlewamy sam sok, dodajemy 25 dag cukru i kawałek kory cynamonu, wlewamy pół szklanki wody wymieszanej z mąką pszenną (pół łyżki) i doprowadzamy do zagotowania. Zupę jagodową możemy podawać na ciepło z makaronem lub na zimno, z kruchymi ciasteczkami.

/ 8Caprese

Obraz
© Shutterstock.com

Trudno znaleźć bardziej klasyczną włoską sałatkę. Caprese znajdziemy w menu niemal każdej restauracji na Półwyspie Apenińskim. To danie nie tylko smaczne i orzeźwiające, ale również niezwykle łatwe do wykonania.

Potrawę stanowią plastry przełożonych na przemian pomidorów (powinny być dojrzałe i aromatyczne) oraz mozzarelli (za najlepszą uchodzi ser "di bufala", czyli wyprodukowany z mleka bawolego, charakteryzujący się wspaniałym smakiem i delikatną strukturą). Polewamy je oliwą z oliwek lub mieszanką octu balsamicznego i syropu z cukru trzcinowego. Posypujemy grubo startym pieprzem, a na wierzchu układamy liście świeżej bazylii.

/ 8Carpaccio z arbuza i melona

Obraz
© 123RF

Według oryginalnej receptury bazą carpaccio powinny być cieniutko pokrojone, niemal przezroczyste plasterki polędwicy wołowej, ale z powodzeniem zastąpią ją także owoce, zwłaszcza w upalny dzień.

Do przygotowania orzeźwiającego specjału świetnie nadają się arbuz i melon, które obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na przemian, skrapiamy oliwą, miodem i sokiem z cytryny, a na koniec dekorujemy listkami świeżej mięty. Dla wzmocnienia smaku możemy posypać owoce płatkami chili. Pamiętajmy, że ostre przyprawy pobudzają naturalny proces termoregulacji, który pozwoli lepiej znieść nawet najgorętszy dzień.

/ 8Tabbouleh

Obraz
© 123RF

Pożywna i aromatyczna potrawa pochodząca z kuchni libańskiej może stać się ważnym punktem jadłospisu w upalny dzień. Bazą tej sałatki są popularne na Bliskim Wschodzie kasze – bulgur lub kuskus. Po ich ugotowaniu (kuskus wystarczy zalać wrzątkiem) dodajemy drobno pokrojone pomidory, czerwoną cebulę, paprykę i ogórka a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Świeżości tabbouleh dodadzą: sok z cytryny, posiekana natka pietruszki, mięta i kolendra, a także garstka orzeszków piniowych. Danie możemy też wzbogacić posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany