Proste i szybkie przepisy
Gdy z nieba leje się żar, jedzenie jest zazwyczaj ostatnią rzeczą, o której myślimy. Jednak nawet w czasie upału nasz organizm potrzebuje odpowiedniej dawki wartościowych składników odżywczych. Co zatem przyrządzić na letni posiłek?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Gazpacho
Przysmak nierozerwalnie związany z Hiszpanią, a zwłaszcza Andaluzją, gdzie narodziła się receptura najpopularniejszej wersji tego aromatycznego chłodnika.
Jego przygotowanie jest banalnie proste. Na początku zapiekamy 2-3 kromki chleba, które następnie kruszymy i dodajemy do naczynia z obranymi, pozbawionymi gniazd nasiennych i pokrojonymi pomidorami (potrzebujemy około kilograma), pokrojoną czerwoną papryką, kilkoma ząbkami czosnku oraz 4-5 łyżkami dobrej jakościowo oliwy. Dolewamy około 100 ml zimnej wody (może być mineralna) i miksujemy, aż do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Gazpacho podajemy oczywiście na zimno. Hiszpanie często serwują specjał z kostkami lodu, szczególnie w upalne dni. W osobnych naczyniach możemy do niego podać oliwki, orzechy czy plasterki podsuszanej szynki.
Sałatka grecka
Za oknem upał, a ty nie masz pomysłu na orzeźwiający posiłek? Przygotuj sałatkę, którą od pokoleń kochają mieszkańcy gorącej Grecji. W najbardziej podstawowej wersji tworzą ją grubo pokrojone pomidory i ogórki, plasterki czerwonej cebuli, oliwki i ser feta, jednak smak specjału tkwi w szczegółach – ogórków nie należy wcześniej obierać, dzięki czemu będą bardziej chrupiące, zaś fety nie kruszymy na małe kawałeczki, ale jej solidny plaster układamy przed zaserwowaniem na szczycie potrawy.
Przygotowując sałatkę grecką często nie zwracamy uwagi na to, jakie oliwki dorzucamy. Zwykle lądują w niej zielone, najbardziej popularne w naszych sklepach. Jest to jednak spory błąd, ponieważ do potrawy zdecydowanie lepiej pasują ciemne, najlepiej z pestką. Sałatka nie może obyć się bez dressingu na bazie oliwy z oliwek i octu z białego wina. Oba produkty powinny być dobrej jakości.
Chłodnik litewski
Potrawa, która nie tylko orzeźwia, ale również – dzięki dużej zawartości warzyw – dostarcza imponującej dawki witamin oraz ważnych dla zdrowia minerałów.
Istnieje mnóstwo przepisów na chłodnik, ale bazą najbardziej klasycznego jest oczywiście świeża botwinka, czyli młode liście buraka ćwikłowego, które drobno siekamy i krótko gotujemy w wodzie lub bulionie. Po schłodzeniu dolewamy zsiadłe mleko, kefir lub maślankę. Dodajemy pokrojone lub starte ogórki (świeże albo małosolne), rzodkiewkę, koperek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy, aż chłodnik nabierze pięknego różowo-fioletowego koloru. Możemy go zaserwować z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
Zupa jagodowa
Już nasze babcie wiedziały, że najlepszym pomysłem na obiad w upalny dzień jest zupa owocowa. Ciekawą wersję tej pysznej i orzeźwiającej potrawy proponował Piotr Adamczewski, znany dziennikarz i popularyzator sztuki kulinarnej.
Szklankę jagód myjemy i zalewamy wodą, by jedynie przykryła owoce. Gotujemy, a gdy zaczną pękać przecieramy przez sito i odstawiamy, aby na dno opadły cząstki jagód. Zlewamy sam sok, dodajemy 25 dag cukru i kawałek kory cynamonu, wlewamy pół szklanki wody wymieszanej z mąką pszenną (pół łyżki) i doprowadzamy do zagotowania. Zupę jagodową możemy podawać na ciepło z makaronem lub na zimno, z kruchymi ciasteczkami.
Caprese
Trudno znaleźć bardziej klasyczną włoską sałatkę. Caprese znajdziemy w menu niemal każdej restauracji na Półwyspie Apenińskim. To danie nie tylko smaczne i orzeźwiające, ale również niezwykle łatwe do wykonania.
Potrawę stanowią plastry przełożonych na przemian pomidorów (powinny być dojrzałe i aromatyczne) oraz mozzarelli (za najlepszą uchodzi ser "di bufala", czyli wyprodukowany z mleka bawolego, charakteryzujący się wspaniałym smakiem i delikatną strukturą). Polewamy je oliwą z oliwek lub mieszanką octu balsamicznego i syropu z cukru trzcinowego. Posypujemy grubo startym pieprzem, a na wierzchu układamy liście świeżej bazylii.
Carpaccio z arbuza i melona
Według oryginalnej receptury bazą carpaccio powinny być cieniutko pokrojone, niemal przezroczyste plasterki polędwicy wołowej, ale z powodzeniem zastąpią ją także owoce, zwłaszcza w upalny dzień.
Do przygotowania orzeźwiającego specjału świetnie nadają się arbuz i melon, które obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na przemian, skrapiamy oliwą, miodem i sokiem z cytryny, a na koniec dekorujemy listkami świeżej mięty. Dla wzmocnienia smaku możemy posypać owoce płatkami chili. Pamiętajmy, że ostre przyprawy pobudzają naturalny proces termoregulacji, który pozwoli lepiej znieść nawet najgorętszy dzień.
Tabbouleh
Pożywna i aromatyczna potrawa pochodząca z kuchni libańskiej może stać się ważnym punktem jadłospisu w upalny dzień. Bazą tej sałatki są popularne na Bliskim Wschodzie kasze – bulgur lub kuskus. Po ich ugotowaniu (kuskus wystarczy zalać wrzątkiem) dodajemy drobno pokrojone pomidory, czerwoną cebulę, paprykę i ogórka a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Świeżości tabbouleh dodadzą: sok z cytryny, posiekana natka pietruszki, mięta i kolendra, a także garstka orzeszków piniowych. Danie możemy też wzbogacić posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo.