Sprawdzone sposoby
Arbuz to idealna letnia przekąska, ponieważ w ponad 90 proc. składa się z wody i doskonale nawadnia organizm. Trudno się dziwić, że popyt na ten owoc jest tak duży. W Polsce można znaleźć plantacje niektórych odmian arbuza, chociaż nasz klimat nie sprzyja jego hodowli. Rodzime plony są mniej słodkie i soczyste niż owoce z południa Europy i Afryki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Jak wybrać najsmaczniejszy owoc?
Dojrzały arbuz będzie wyjątkowo soczysty i słodki. Aby wybrać smaczny owoc, należy dokładnie przyjrzeć się jego kolorowi. Jeśli plama w dolnej części owocu jest żółta, a nie biała, owoc z pewnością będzie soczysty i słodki. Suchy ogonek nie świadczy o wysuszonym owocu. Wręcz przeciwnie! Oznacza, ze owoc jest na pewno dojrzały. Można też zrobić test dźwięku i delikatnie popukać w skórę palcami. Jeśli wydobywa się "pusty" dźwięk, arbuz jest dobry do zjedzenia.
Jak pokroić arbuza?
Arbuza najczęściej kroimy w tradycyjny arbuzowy uśmiech. Ciekawą formą pokrojenia arbuza są "lody na patyku". Arbuza kroimy na ćwiartki, a następnie w plastry, aby uzyskać trójkątne kawałki. Skórę arbuza delikatnie nacinamy nożem i wkładamy patyczki od lodów. Podany w ten sposób "arbuz na patyku" to wygodna do zjedzenia przekąska. Można też podać go w formie kulek na wykałaczkach. Arbuzowe kuleczki uzyskamy dzięki wydrążeniu miąższu za pomocą łyżki do robienia kulek z owoców. Następnie w kulki wbijamy wykałaczki.
Sam lub z dodatkami
Arbuz gasi pragnienie, dlatego to idealna letnia przekąska. Może być także dodatkiem w kuchni i to nie tylko do deserów. Sprawdzi się jako uzupełnienie do sałatek. Pasuje do awokado, sera feta czy grillowanego kurczaka. Miąższu arbuza można także użyć do przygotowania orzeźwiającego koktajlu. Dodając go do wody, soku z cytryny, mięty i garści malin uzyskamy orzeźwiający napój. Arbuz nada się również do przygotowania owocowych koreczków w towarzystwie ciemnych winogron, truskawek i bananów.
Sama woda czy cenne składniki odżywcze?
Arbuz to w większości woda, przez co nie jest pokaźnym źródłem witamin. W jego składzie znajdziemy witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Arbuz jest moczopędny, dzięki czemu usprawnia pracę nerek i jest pomocny w chorobach układu moczowego. Poza tym to źródło przeciwutleniaczy - mają one działanie przeciwstarzeniowe skóry.