WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Sezon na arbuza. Wiemy, jak wybrać najlepsze owoce

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Sprawdzone sposoby

Obraz
© 123RF

Arbuz to idealna letnia przekąska, ponieważ w ponad 90 proc. składa się z wody i doskonale nawadnia organizm. Trudno się dziwić, że popyt na ten owoc jest tak duży. W Polsce można znaleźć plantacje niektórych odmian arbuza, chociaż nasz klimat nie sprzyja jego hodowli. Rodzime plony są mniej słodkie i soczyste niż owoce z południa Europy i Afryki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Jak wybrać najsmaczniejszy owoc?

Obraz
© 123RF

Dojrzały arbuz będzie wyjątkowo soczysty i słodki. Aby wybrać smaczny owoc, należy dokładnie przyjrzeć się jego kolorowi. Jeśli plama w dolnej części owocu jest żółta, a nie biała, owoc z pewnością będzie soczysty i słodki. Suchy ogonek nie świadczy o wysuszonym owocu. Wręcz przeciwnie! Oznacza, ze owoc jest na pewno dojrzały. Można też zrobić test dźwięku i delikatnie popukać w skórę palcami. Jeśli wydobywa się "pusty" dźwięk, arbuz jest dobry do zjedzenia.

/ 5Jak pokroić arbuza?

Obraz
© 123RF

Arbuza najczęściej kroimy w tradycyjny arbuzowy uśmiech. Ciekawą formą pokrojenia arbuza są "lody na patyku". Arbuza kroimy na ćwiartki, a następnie w plastry, aby uzyskać trójkątne kawałki. Skórę arbuza delikatnie nacinamy nożem i wkładamy patyczki od lodów. Podany w ten sposób "arbuz na patyku" to wygodna do zjedzenia przekąska. Można też podać go w formie kulek na wykałaczkach. Arbuzowe kuleczki uzyskamy dzięki wydrążeniu miąższu za pomocą łyżki do robienia kulek z owoców. Następnie w kulki wbijamy wykałaczki.

/ 5Sam lub z dodatkami

Obraz
© 123RF

Arbuz gasi pragnienie, dlatego to idealna letnia przekąska. Może być także dodatkiem w kuchni i to nie tylko do deserów. Sprawdzi się jako uzupełnienie do sałatek. Pasuje do awokado, sera feta czy grillowanego kurczaka. Miąższu arbuza można także użyć do przygotowania orzeźwiającego koktajlu. Dodając go do wody, soku z cytryny, mięty i garści malin uzyskamy orzeźwiający napój. Arbuz nada się również do przygotowania owocowych koreczków w towarzystwie ciemnych winogron, truskawek i bananów.

/ 5Sama woda czy cenne składniki odżywcze?

Obraz
© 123RF

Arbuz to w większości woda, przez co nie jest pokaźnym źródłem witamin. W jego składzie znajdziemy witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Arbuz jest moczopędny, dzięki czemu usprawnia pracę nerek i jest pomocny w chorobach układu moczowego. Poza tym to źródło przeciwutleniaczy - mają one działanie przeciwstarzeniowe skóry.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości