Wsypuj do posiłków. Podkręcają ich smak i działają przeciwzapalnie

Jak wskazują liczne badania, przewlekły stan zapalny wiąże się z występowaniem wielu poważnych chorób, schorzeń i dolegliwości. Nic zatem dziwnego, że poszukujemy rozwiązań, które pozwalają skutecznie wygaszać stany zapalne w organizmie, ograniczając tym samym ryzyko zachorowań. Jednym z owych rozwiązań jest dieta, a zioła, przyprawy i różne dodatki stanowią jej nierozerwalną część. Dodatkowo okazuje się, że mogą być naszym wyjątkowym sprzymierzeńcem.

Przyprawy i zioła, jakie warto włączyć do dietyPrzyprawy i zioła, jakie warto włączyć do diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HENRYK NIESTROJ
SKOMENTUJ

Stan zapalny jest prawidłową odpowiedzią organizmu na uraz lub infekcję. Gdy skaleczymy się lub gdy dopadnie nas jakiś wirus, dochodzi do ostrego, lecz krótkotrwałego zapalenia. To z kolei zmobilizuje nasz układ odpornościowy do walki. Po rozwiązaniu problemu odpowiedź immunologiczna zdezaktywuje się, a stan zapalny ustąpi. To naturalny i jak najbardziej pożądany proces. Problem pojawia się dopiero wówczas, gdy stan zapalny przybiera formę nieostrą, a jednocześnie przewlekłą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

SONDA ULICZNA: na czym Polacy oszczędzają w sklepie spożywczym?

Czym grozi przewlekły stan zapalny?

Chemiczne dodatki do żywności, żywność przetworzona, alergizująca czy źle tolerowana przez organizm, stres, hałas, niewystarczająca ilość i jakość snu, promieniowanie jonizujące, brak kontaktu z naturą – to tylko niewielka część czynników, które mogą stanowić przyczynę przewlekłego stanu zapalnego. Jego konsekwencje mogą być natomiast bardzo poważne.

Badania wykazują, że stan zapalny leży u podstaw wielu chorób, dolegliwości i schorzeń, tj.:

  • otyłość,
  • zespół metaboliczny,
  • cukrzyca typu 2,
  • nowotwory,
  • choroby neurologiczne, kardiologiczne, układu oddechowego,
  • zaburzenia hormonalne,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • problemy z pamięcią i koncentracją,
  • choroby jelit,
  • zapalenie trzustki,
  • nadciśnienie,
  • bóle stawów,
  • osłabienie układu odpornościowego.

Często bywa tak, że kilka stresorów nakłada się na siebie, co potęguje ryzyko wystąpienia i utrzymywania się stanu zapalnego. Z kolei stan zapalny może wywoływać i zaostrzać wiele schorzeń, często będąc wynikiem innych przypadłości, które pojawiły się u nas wcześniej. Błędne koło? Na to wygląda, jednak jak wskazują naukowe doniesienia, można z niego wyjść.

Dieta przeciwzapalna, czyli jaka?

Stan zapalny może być wywołany m.in. spożywaniem żywności:

  • przetworzonej,
  • alergizującej,
  • źle tolerowanej przez nasz organizm,
  • zawierającej konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty,
  • ciężkiej do strawienia,
  • zawierającej duże ilości histaminy.

Odpowiedź na pytanie, jaka dieta będzie wykazywała właściwości przeciwzapalne, wydaje się więc prosta. Musimy sięgać po produkty, które są odwrotnością wyżej wymienionej listy. Należałoby zatem sięgać po żywność nieprzetworzoną, świeżą i sezonową. Do tego warto przyjrzeć się reakcji naszego organizmu na konkretne jedzenie, nie bagatelizować alergii, kłopotów trawiennych i dolegliwości jelitowych. W przypadku nietolerancji histaminy pomocna może okazać się z kolei dieta niskohistaminowa (wprowadzona z reguły okresowo, czasem przy suplementacji enzymem DAO).

Zioła, przyprawy i dodatki – lista produktów o działaniu przeciwzapalnym

Nieodłącznym elementem każdej diety są zioła i przyprawy, które mają za zadanie przede wszystkim uatrakcyjnić i wzbogacić smak oraz aromat potraw. Okazuje się jednak, że wiele spośród znanych nam dodatków wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, w tym działanie przeciwzapalne. Przygotowałam więc listę ziół, przypraw i dodatków, które będą bezpiecznym rozwiązaniem w diecie niskohistaminowej i sprawdzą się jako element o działaniu przeciwzapalnym.

Bazylia

Jej nazwa pochodzi od greckiego przymiotnika basilikόs, co oznacza królewski. W tym słowie kryje się siła właściwości leczniczych bazylii, która wykazuje właściwości przeciwutleniające, stabilizujące komórki tuczne, wspomagające trawienie, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, uspokajające. Możemy używać zarówno świeżej, jak i suszonej bazylii. Kąpiel z dodatkiem naparu z bazylii działa wzmacniająco.

Czarnuszka

Stosowanie nasion i oleju z czarnuszki łagodzi objawy chorób alergicznych, hamuje wydzielanie histaminy, chroni błonę śluzową przewodu pokarmowego, wspomaga wątrobę, reguluje gospodarkę hormonalną, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.

Oliwa z oliwek

Oliwa powinna gościć w naszej kuchni na co dzień, przede wszystkim ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, chroniące mitochondria.

Olej kokosowy

Zawarte w oleju kokosowym kwasy laurynowy i mirystynowy wykazują działanie bakterio-, grzybo- i wirusobójcze.

Imbir

Ten korzeń działa m.in. przeciwalergicznie i tłumiąco w zakresie występowania przewlekłego stanu zapalnego.

Kurkuma

Kurkumina, składnik kurkumy, to jeden z najlepiej zbadanych czynników o wysokim potencjale przeciwzapalnym. Dzięki hamowaniu wydzielania histaminy, potrawy z kurkumą mogą pomóc w łagodzeniu np. alergicznego kataru.

Mięta pieprzowa, oregano, pietruszka, pokrzywa, rozmaryn, tymianek, rukiew wodna

Ta grupa ziół to prawdziwa esencja właściwości przeciwzapalnych. Bogate w prozdrowotne flawonoidy rośliny sprawdzą się w hamowaniu wydzielania histaminy, podziałają przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie, ustabilizują komórki tuczne. A do tego oczywiście wzbogacą smak i aromat potraw.

Jeśli chcemy zadbać o przeciwzapalny aspekt naszej diety, włączajmy do codziennego menu również czarny ryż, czosnek, kiełki i pędy groszku, kmin rzymski, kardamon, koper i szałwię. Bezpiecznym dodatkiem będzie także sól (morska, kłodawska), żelatyna, soda oczyszczona i sok z cytryny lub z limonki.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon