Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut

Białkowe pianki z mikrofalówki to deser z białek jaj, który zaskakuje lekkością, prostotą wykonania i składem. Wystarczą tylko trzy składniki, jedna miska i pięć minut, by wyczarować słodką przekąskę, która nie obciąży ani żołądka, ani bilansu kalorycznego. Ten przepis pokochają wszyscy, którzy lubią jeść słodko i lekko.
Przełóż gotowe pianki na talerz.Pianki lekkie jak chmurki zrobisz w 5 minut

Głównym składnikiem pianek jest białko jaja kurzego, które niemal w całości składa się z wody i czystego białka. To właśnie ono odpowiada za puszystą konsystencję i sycący efekt, a jednocześnie nie dostarcza tłuszczu ani cholesterolu. Wystarczy dodać odrobinę słodzika i szczyptę soli, by wydobyć smak, i gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smerfetka bez pieczenia – efektowne i banalnie proste

Pianki przygotowuje się w kuchence mikrofalowej, co znacznie przyspiesza cały proces. Choć wokół mikrofali narosło wiele mitów, warto wiedzieć, że według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), korzystanie z tego urządzenia jest całkowicie bezpieczne. Co więcej, pod względem utraty składników odżywczych, mikrofala wcale nie wypada gorzej niż tradycyjne metody gotowania, pod warunkiem że potrawy nie są przegrzewane ani przypalane.

Przepis na białkowe słodkie pianki z mikrofalówki

To świetna opcja dla osób, które dbają o sylwetkę, liczą kalorie, ale nie chcą rezygnować ze słodkich przyjemności. Pianki można jeść samodzielnie albo podać z owocami, jogurtem lub odrobiną kakao, w każdej wersji będą delikatne i puszyste jak chmurka. Poznaj prosty przepis na deser z mikrofali w 5 minut!

Składniki:

  • białka z 3 jaj kurzych (105 g),
  • 4 łyżki słodzika bez kalorii, np. erytrytolu (40 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

Białkowe słodkie pianki z mikrofalówki przepis
Ubij białka ze słodzikiem

Krok 1. Jajka umyj ciepłą wodą i osusz. Białka starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego i suchego wysokiego naczynia. Żółtka przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce i zużyj do przygotowania innego posiłku w ciągu kilku dni. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub ręczną trzepaczką kuchenną na sztywną pianę. Gdy białka będą już ubite, zacznij stopniowo dodawać słodzik, cały czas ubijając. Miksuj do rozpuszczenia słodzika.

Białkowe słodkie pianki z mikrofalówki przepis
Rozłóż masę na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do mikrofalówki

Krok 2. Na talerz połóż papier do pieczenia i wykładaj łyżką "kleksy" białka. Zachowuj odstęp między każdym kleksem. Włóż do mikrofalówki na około 30-60 sekund (w zależności od mocy mikrofalówki). Wyciągnij, od razu gdy masa stężeje i lekko wyrośnie. Gotowe pianki przełóż do miseczki, a do mikrofalówki włóż kolejną partię białkowej masy. Powtarzaj czynności, aż do zużycia składników. 

Białkowe słodkie pianki z mikrofalówki przepis
Przełóż gotowe pianki na talerz

Krok 3. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości