Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut

Białkowe pianki z mikrofalówki to deser z białek jaj, który zaskakuje lekkością, prostotą wykonania i składem. Wystarczą tylko trzy składniki, jedna miska i pięć minut, by wyczarować słodką przekąskę, która nie obciąży ani żołądka, ani bilansu kalorycznego. Ten przepis pokochają wszyscy, którzy lubią jeść słodko i lekko.
Przełóż gotowe pianki na talerz.Pianki lekkie jak chmurki zrobisz w 5 minut

Głównym składnikiem pianek jest białko jaja kurzego, które niemal w całości składa się z wody i czystego białka. To właśnie ono odpowiada za puszystą konsystencję i sycący efekt, a jednocześnie nie dostarcza tłuszczu ani cholesterolu. Wystarczy dodać odrobinę słodzika i szczyptę soli, by wydobyć smak, i gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smerfetka bez pieczenia – efektowne i banalnie proste

Pianki przygotowuje się w kuchence mikrofalowej, co znacznie przyspiesza cały proces. Choć wokół mikrofali narosło wiele mitów, warto wiedzieć, że według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), korzystanie z tego urządzenia jest całkowicie bezpieczne. Co więcej, pod względem utraty składników odżywczych, mikrofala wcale nie wypada gorzej niż tradycyjne metody gotowania, pod warunkiem że potrawy nie są przegrzewane ani przypalane.

Przepis na białkowe słodkie pianki z mikrofalówki

To świetna opcja dla osób, które dbają o sylwetkę, liczą kalorie, ale nie chcą rezygnować ze słodkich przyjemności. Pianki można jeść samodzielnie albo podać z owocami, jogurtem lub odrobiną kakao, w każdej wersji będą delikatne i puszyste jak chmurka. Poznaj prosty przepis na deser z mikrofali w 5 minut!

Składniki:

  • białka z 3 jaj kurzych (105 g),
  • 4 łyżki słodzika bez kalorii, np. erytrytolu (40 g),
  • sól.

Sposób przygotowania:

Białkowe słodkie pianki z mikrofalówki przepis
Ubij białka ze słodzikiem

Krok 1. Jajka umyj ciepłą wodą i osusz. Białka starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego i suchego wysokiego naczynia. Żółtka przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce i zużyj do przygotowania innego posiłku w ciągu kilku dni. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub ręczną trzepaczką kuchenną na sztywną pianę. Gdy białka będą już ubite, zacznij stopniowo dodawać słodzik, cały czas ubijając. Miksuj do rozpuszczenia słodzika.

Białkowe słodkie pianki z mikrofalówki przepis
Rozłóż masę na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do mikrofalówki

Krok 2. Na talerz połóż papier do pieczenia i wykładaj łyżką "kleksy" białka. Zachowuj odstęp między każdym kleksem. Włóż do mikrofalówki na około 30-60 sekund (w zależności od mocy mikrofalówki). Wyciągnij, od razu gdy masa stężeje i lekko wyrośnie. Gotowe pianki przełóż do miseczki, a do mikrofalówki włóż kolejną partię białkowej masy. Powtarzaj czynności, aż do zużycia składników. 

Białkowe słodkie pianki z mikrofalówki przepis
Przełóż gotowe pianki na talerz

Krok 3. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Wybrane dla Ciebie

Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Skutki jedzenia pora. O tym się prawie nie mówi, więc mało kto wie
Skutki jedzenia pora. O tym się prawie nie mówi, więc mało kto wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony