Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Głównym składnikiem pianek jest białko jaja kurzego, które niemal w całości składa się z wody i czystego białka. To właśnie ono odpowiada za puszystą konsystencję i sycący efekt, a jednocześnie nie dostarcza tłuszczu ani cholesterolu. Wystarczy dodać odrobinę słodzika i szczyptę soli, by wydobyć smak, i gotowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smerfetka bez pieczenia – efektowne i banalnie proste
Pianki przygotowuje się w kuchence mikrofalowej, co znacznie przyspiesza cały proces. Choć wokół mikrofali narosło wiele mitów, warto wiedzieć, że według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), korzystanie z tego urządzenia jest całkowicie bezpieczne. Co więcej, pod względem utraty składników odżywczych, mikrofala wcale nie wypada gorzej niż tradycyjne metody gotowania, pod warunkiem że potrawy nie są przegrzewane ani przypalane.
Przepis na białkowe słodkie pianki z mikrofalówki
To świetna opcja dla osób, które dbają o sylwetkę, liczą kalorie, ale nie chcą rezygnować ze słodkich przyjemności. Pianki można jeść samodzielnie albo podać z owocami, jogurtem lub odrobiną kakao, w każdej wersji będą delikatne i puszyste jak chmurka. Poznaj prosty przepis na deser z mikrofali w 5 minut!
Składniki:
- białka z 3 jaj kurzych (105 g),
- 4 łyżki słodzika bez kalorii, np. erytrytolu (40 g),
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jajka umyj ciepłą wodą i osusz. Białka starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego i suchego wysokiego naczynia. Żółtka przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce i zużyj do przygotowania innego posiłku w ciągu kilku dni. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub ręczną trzepaczką kuchenną na sztywną pianę. Gdy białka będą już ubite, zacznij stopniowo dodawać słodzik, cały czas ubijając. Miksuj do rozpuszczenia słodzika.
Krok 2. Na talerz połóż papier do pieczenia i wykładaj łyżką "kleksy" białka. Zachowuj odstęp między każdym kleksem. Włóż do mikrofalówki na około 30-60 sekund (w zależności od mocy mikrofalówki). Wyciągnij, od razu gdy masa stężeje i lekko wyrośnie. Gotowe pianki przełóż do miseczki, a do mikrofalówki włóż kolejną partię białkowej masy. Powtarzaj czynności, aż do zużycia składników.
Krok 3. Zjedz na ciepło lub na zimno.