Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie

Przedwojenna kuchnia niewiele różniła się od obecnych zwyczajów kulinarnych. Niektóre dania były nawet bardziej wyrafinowane i bogatsze w niuanse smakowe ze względu na to, że kobiety spędzały wówczas o wiele więcej czasu w kuchni niż teraz. Niezbędnym sprzętem kuchennym w każdym domu była maszynka do mielenia mięsa, z pomocą której powstawały również kotlety jarskie.

Przepis na te kotlety pochodzi z 1930 rokuPrzepis na te kotlety pochodzi z 1930 roku
Źródło zdjęć: © Adobe
Anna Galuhn
1

Przepis na kotlety ziemniaczane pochodzi z książki Elżbiety Kiewnarskiej pt. "Potrawy z kartofli" , wydanej po raz pierwszy w 1930 roku. Autorka pochodziła z Wilna i wydała blisko 20 książek kucharskich. Przede wszystkim znajdują się w nich proste i tanie przepisy na dania, ale można znaleźć również potrawy inspirowane kuchnią francuską czy niemiecką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Przedwojenne polskie dania dzisiaj wprawiają w zachwyt

Przedwojenna kuchnia polska charakteryzowała się prostotą i wykorzystaniem lokalnych składników, co nie znaczy, że potrawy były biedne i pozbawione gustu. W każdym domu wypiekano świeże pieczywo, przygotowywano gulasze z dziczyzny, pieczeń huzarską czy kotlety baranie.

Oczywiście mięso na stołach częściej pojawiało się w bogatych domach – w biednych zastępowano je kaszą i ziemniakami. W większości opierano się na sezonowych produktach, co pozwalało na oszczędność, ale dawało także możliwość przygotowania prawdziwych perełek kulinarnych.

Przepis na przedwojenne kotlety z gotowanych ziemniaków

Do kotletów wybierz mączystą odmianę ziemniaków (typ C). Zachowają najwięcej smaku, jeśli ugotujesz je w mundurkach.

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3 jajka
  • 2 cebule,
  • 2 czerstwe kajzerki,
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do obtaczania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwe bułki zalej mlekiem i odstaw, aby zmiękły.
  2. Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulkę.
  3. W maszynce do mielenia mięsa zmiel ziemniaki, namoczone bułki (odciśnij wcześniej nadmiar mleka) i usmażoną cebulę.
  4. Do zmielonej masy dodaj jajka, mąkę pszenną i suszony majeranek. Wyrób masę ręcznie, dopraw solą i pieprzem, odstaw do lodówki na ok. 10 minut.
  5. Następnie rozgrzej patelnię z olejem do smażenia. W dłoniach formuj okrągłe kotlety, obtaczaj je w bułce tarte i smaż na złoto z jednej i drugiej strony.

Wybrane dla Ciebie

W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem