Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie

Przedwojenna kuchnia niewiele różniła się od obecnych zwyczajów kulinarnych. Niektóre dania były nawet bardziej wyrafinowane i bogatsze w niuanse smakowe ze względu na to, że kobiety spędzały wówczas o wiele więcej czasu w kuchni niż teraz. Niezbędnym sprzętem kuchennym w każdym domu była maszynka do mielenia mięsa, z pomocą której powstawały również kotlety jarskie.

Przepis na te kotlety pochodzi z 1930 rokuPrzepis na te kotlety pochodzi z 1930 roku
Źródło zdjęć: © Adobe
Anna Galuhn

Przepis na kotlety ziemniaczane pochodzi z książki Elżbiety Kiewnarskiej pt. "Potrawy z kartofli" , wydanej po raz pierwszy w 1930 roku. Autorka pochodziła z Wilna i wydała blisko 20 książek kucharskich. Przede wszystkim znajdują się w nich proste i tanie przepisy na dania, ale można znaleźć również potrawy inspirowane kuchnią francuską czy niemiecką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Przedwojenne polskie dania dzisiaj wprawiają w zachwyt

Przedwojenna kuchnia polska charakteryzowała się prostotą i wykorzystaniem lokalnych składników, co nie znaczy, że potrawy były biedne i pozbawione gustu. W każdym domu wypiekano świeże pieczywo, przygotowywano gulasze z dziczyzny, pieczeń huzarską czy kotlety baranie.

Oczywiście mięso na stołach częściej pojawiało się w bogatych domach – w biednych zastępowano je kaszą i ziemniakami. W większości opierano się na sezonowych produktach, co pozwalało na oszczędność, ale dawało także możliwość przygotowania prawdziwych perełek kulinarnych.

Przepis na przedwojenne kotlety z gotowanych ziemniaków

Do kotletów wybierz mączystą odmianę ziemniaków (typ C). Zachowają najwięcej smaku, jeśli ugotujesz je w mundurkach.

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3 jajka
  • 2 cebule,
  • 2 czerstwe kajzerki,
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do obtaczania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwe bułki zalej mlekiem i odstaw, aby zmiękły.
  2. Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulkę.
  3. W maszynce do mielenia mięsa zmiel ziemniaki, namoczone bułki (odciśnij wcześniej nadmiar mleka) i usmażoną cebulę.
  4. Do zmielonej masy dodaj jajka, mąkę pszenną i suszony majeranek. Wyrób masę ręcznie, dopraw solą i pieprzem, odstaw do lodówki na ok. 10 minut.
  5. Następnie rozgrzej patelnię z olejem do smażenia. W dłoniach formuj okrągłe kotlety, obtaczaj je w bułce tarte i smaż na złoto z jednej i drugiej strony.
Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze