Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Przedwojenna kuchnia niewiele różniła się od obecnych zwyczajów kulinarnych. Niektóre dania były nawet bardziej wyrafinowane i bogatsze w niuanse smakowe ze względu na to, że kobiety spędzały wówczas o wiele więcej czasu w kuchni niż teraz. Niezbędnym sprzętem kuchennym w każdym domu była maszynka do mielenia mięsa, z pomocą której powstawały również kotlety jarskie.
Przepis na kotlety ziemniaczane pochodzi z książki Elżbiety Kiewnarskiej pt. "Potrawy z kartofli" , wydanej po raz pierwszy w 1930 roku. Autorka pochodziła z Wilna i wydała blisko 20 książek kucharskich. Przede wszystkim znajdują się w nich proste i tanie przepisy na dania, ale można znaleźć również potrawy inspirowane kuchnią francuską czy niemiecką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane
Przedwojenne polskie dania dzisiaj wprawiają w zachwyt
Przedwojenna kuchnia polska charakteryzowała się prostotą i wykorzystaniem lokalnych składników, co nie znaczy, że potrawy były biedne i pozbawione gustu. W każdym domu wypiekano świeże pieczywo, przygotowywano gulasze z dziczyzny, pieczeń huzarską czy kotlety baranie.
Oczywiście mięso na stołach częściej pojawiało się w bogatych domach – w biednych zastępowano je kaszą i ziemniakami. W większości opierano się na sezonowych produktach, co pozwalało na oszczędność, ale dawało także możliwość przygotowania prawdziwych perełek kulinarnych.
Przepis na przedwojenne kotlety z gotowanych ziemniaków
Do kotletów wybierz mączystą odmianę ziemniaków (typ C). Zachowają najwięcej smaku, jeśli ugotujesz je w mundurkach.
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 szklanka mąki,
- 3 jajka
- 2 cebule,
- 2 czerstwe kajzerki,
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta do obtaczania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Czerstwe bułki zalej mlekiem i odstaw, aby zmiękły.
- Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulkę.
- W maszynce do mielenia mięsa zmiel ziemniaki, namoczone bułki (odciśnij wcześniej nadmiar mleka) i usmażoną cebulę.
- Do zmielonej masy dodaj jajka, mąkę pszenną i suszony majeranek. Wyrób masę ręcznie, dopraw solą i pieprzem, odstaw do lodówki na ok. 10 minut.
- Następnie rozgrzej patelnię z olejem do smażenia. W dłoniach formuj okrągłe kotlety, obtaczaj je w bułce tarte i smaż na złoto z jednej i drugiej strony.