Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie

Przedwojenna kuchnia niewiele różniła się od obecnych zwyczajów kulinarnych. Niektóre dania były nawet bardziej wyrafinowane i bogatsze w niuanse smakowe ze względu na to, że kobiety spędzały wówczas o wiele więcej czasu w kuchni niż teraz. Niezbędnym sprzętem kuchennym w każdym domu była maszynka do mielenia mięsa, z pomocą której powstawały również kotlety jarskie.

Przepis na te kotlety pochodzi z 1930 rokuPrzepis na te kotlety pochodzi z 1930 roku
Źródło zdjęć: © Adobe
Anna Galuhn

Przepis na kotlety ziemniaczane pochodzi z książki Elżbiety Kiewnarskiej pt. "Potrawy z kartofli" , wydanej po raz pierwszy w 1930 roku. Autorka pochodziła z Wilna i wydała blisko 20 książek kucharskich. Przede wszystkim znajdują się w nich proste i tanie przepisy na dania, ale można znaleźć również potrawy inspirowane kuchnią francuską czy niemiecką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Przedwojenne polskie dania dzisiaj wprawiają w zachwyt

Przedwojenna kuchnia polska charakteryzowała się prostotą i wykorzystaniem lokalnych składników, co nie znaczy, że potrawy były biedne i pozbawione gustu. W każdym domu wypiekano świeże pieczywo, przygotowywano gulasze z dziczyzny, pieczeń huzarską czy kotlety baranie.

Oczywiście mięso na stołach częściej pojawiało się w bogatych domach – w biednych zastępowano je kaszą i ziemniakami. W większości opierano się na sezonowych produktach, co pozwalało na oszczędność, ale dawało także możliwość przygotowania prawdziwych perełek kulinarnych.

Przepis na przedwojenne kotlety z gotowanych ziemniaków

Do kotletów wybierz mączystą odmianę ziemniaków (typ C). Zachowają najwięcej smaku, jeśli ugotujesz je w mundurkach.

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3 jajka
  • 2 cebule,
  • 2 czerstwe kajzerki,
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta do obtaczania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwe bułki zalej mlekiem i odstaw, aby zmiękły.
  2. Na patelni z łyżką masła zeszklij drobno posiekaną cebulkę.
  3. W maszynce do mielenia mięsa zmiel ziemniaki, namoczone bułki (odciśnij wcześniej nadmiar mleka) i usmażoną cebulę.
  4. Do zmielonej masy dodaj jajka, mąkę pszenną i suszony majeranek. Wyrób masę ręcznie, dopraw solą i pieprzem, odstaw do lodówki na ok. 10 minut.
  5. Następnie rozgrzej patelnię z olejem do smażenia. W dłoniach formuj okrągłe kotlety, obtaczaj je w bułce tarte i smaż na złoto z jednej i drugiej strony.

Wybrane dla Ciebie

Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu