Trwa ładowanie...

Wigilijny barszcz czerwony. Bardziej i mniej tradycyjne przepisy

Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole, o jego głębokim zakorzenieniu w naszej tradycji, świadczyć może fakt, że ta w sumie prosta w przygotowaniu potrawa, dorobiła się już wielu, bardziej bądź mniej zmodyfikowanych receptur. Poniżej przedstawiam klasyczny przepis wprost z książki kucharskiej mojej babci, oraz jego unowocześnione wersje (przydatne zwłaszcza dla tych bardziej zabieganych adeptów sztuki kulinarnej).

Wigilijny barszcz z uszkamiWigilijny barszcz z uszkamiŹródło: Adobe Stock
d1tipwr
d1tipwr

Staropolski barszcz wigilijny

Składniki na tradycyjny barszcz:

  • pół litra zakwasu buraczanego (zrobionego domowym sposobem np. zgodnie z przepisem poniżej, ale można użyć również gotowego ze sklepu),
  • 5 świeżych buraków ćwikłowych,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • garść suszonych grzybów (np. borowików),
  • 1 seler,
  • pół pora,
  • kilka sztuk ziela angielskiego,
  • kilka sztuk liścia laurowego,
  • pół cytryny,
  • 1 kieliszek czerwonego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Zakwas buraczany:

  • 1 kilogram czerwonych buraków,
  • 1,5 litra wody,
  • kilka sztuk ziela angielskiego (6-8),
  • kilka liści laurowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli
d1tipwr

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaką zupę podać zamiast barszczu?

Przygotowanie:

  1. Jeśli nie chcecie skorzystać z zakwasu kupionego w sklepie, pamiętajcie, że zakwas buraczany należy wykonać przynajmniej na tydzień przed planowanym gotowaniem barszczu.
  2. Przygotowanie zakwasu buraczanego wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne. Dokładnie umyte i obrane buraki kroimy w kostkę i układamy w naczyniu (może to być: naczynie żaroodporne, duży kamienny rondel, albo zwyczajny wysoki garnek).
  3. Pomiędzy rozłożone buraki wtykamy: pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku. Gotujemy wodę, następnie czekamy, aż przestygnie (musi być prawie chłodna) wówczas ją solimy i zalewamy nią buraki.
  4. Naczynie z burakami przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w suche, dosyć ciepłe miejsce na ok. tydzień (im cieplejsze będzie to miejsce, tym szybciej zakwas buraczany powinien być gotowy).
  5. Barszcz warto zacząć przygotowywać już wieczorem: suszone grzyby zalewamy chłodną wodą (tak, aby zakrywała całość grzybów). Zależy nam na tym, żeby grzyby były miękkie i rozpulchnione, więc zostawiamy je tak namoczone na całą noc.
  6. Następnego dnia, rano zaczynamy gotować barszcz. Moczone przez noc grzyby gotujemy przez ok. 30-45 minut, po czym odcedzamy (wody po grzybach nie wylewamy).
  7. Buraki oraz włoszczyznę obieramy i kroimy. Wodę z pozostałą z wywaru z grzybów gotujemy. Dodajemy pokrojone uprzednio buraki i włoszczyznę oraz zakwas buraczany.
  8. Całość gotujemy i doprawiamy: winem, sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, oraz przyprawami. Pamiętajmy, aby przed podaniem, przelać barszcz przez sito.
d1tipwr

Barszcz czerwony na bulionie

Składniki:

  • 5 buraków czerwonych,
  • 3 kostki bulionu warzywnego,
  • pół szklanki soku z granatu,
  • 1,5 litra wody,
  • po kilka sztuk: ziela angielskiego, goździków i pieprzu czarnego,
  • kilka liści laurowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obrane buraki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
  2. W międzyczasie w garnku przygotowujemy bulion z kostki (w proporcjach: jedna kostka bulionu na pół litra wody).
  3. Kiedy bulion już się zagotuje, dodajemy do niego: ziele angielskie, goździki, pieprz czarny, liście laurowe, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Upieczone buraki, zostawiamy do ostygnięcia, po czym kroimy w szersze plastry, które dodajemy do bulionu.
  5. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut.
  6. Ugotowany już barszcz odstawiamy na 2-3 godziny. Następnie zagrzewamy i dodajemy: sól, pieprz i sok z granatu. Tuż przed podaniem barszcz przecedzamy.
d1tipwr

Błyskawiczny barszcz czerwony

Składniki:

  • 4 buraki czerwone,
  • 4 kostki bulionu warzywnego,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 litry wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po kilka sztuk: ziela angielskiego, pieprzu czarnego oraz majeranku,
  • kilka liści laurowych,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie::

  1. Buraki obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy bulion na kostkach (w proporcjach: jedna kostka bulionu na pół litra wody).
  2. Do gotującego się bulionu dodajemy: pokrojone w plastry buraki, suszone grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i sok z cytryny.
  3. Dodajemy pozostałe przyprawy (oprócz cukru, soli i pieprzu z pieprzniczki). Barszcz gotujemy na małym palniku przez ok. godzinę.
  4. Następnie czekamy, aż ostygnie i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie zagrzewamy, solimy, słodzimy i dodajemy pieprzu do smaku.
  5. Barszcz przed podaniem przecedzamy.
d1tipwr

Barszcz czerwony na maślance

Składniki:

  • 3 buraki czerwone,
  • pół litra maślanki,
  • 1,5 litra wody,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po kilka sztuk ziela angielskiego, i pieprzu czarnego,
  • kilka liści laurowych,
  • natka świeżej pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

do zagęszczenia barszczu:

  • 3 łyżki śmietany (najlepiej 18 proc.),
  • 4 łyżki wody,
  • 1 łyżka mąki (najlepiej pszennej).

Przygotowanie:

  1. Buraki obieramy i kroimy w kostkę (lub w plastry). Do garnka z wodą dodajemy maślankę, a następnie pokrojone buraki. Całość gotujemy przez ok. 20 minut.
  2. Buraki zanim zdążą całkowicie zmięknąć wyjmujemy (w momencie, kiedy puszczą już kolor). Następnie dodajemy kostkę rosołową i wszystkie przyprawy, łącznie z solą i pieprzem.
  3. W innym małym naczyniu rozrabiamy: 4 łyżki wody z mąką i śmietanką. Kiedy barszcz już się zagotuje, powoli, stopniowo dodajemy zawiesinę i mieszamy, aż zupa zgęstnieje. Całość zagotowujemy i odstawiamy na godzinę.
  4. Przed podaniem barszcz posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Barszcz wyśmienicie smakuje podany z gotowanymi, pokrojonymi ziemniakami.
d1tipwr

Z czym można podawać barszcz wigilijny?

Barszcz, jako danie smakuje sam w sobie, można go jednak serwować z wieloma dodatkami, wszystko zależy od naszych gustów i upodobań. Z wigilijnym barszczem czerwonym wspaniale komponują się:

  • uszka z grzybami,
  • pierogi z kapustą,
  • krokiety z kapustą,
  • krokiety z pieczarkami,
  • krokiety ziemniaczane

Można dodać także: fasolę, groch, gotowane, pokrojone ziemniaki, grzanki, suszone grzyby a nawet prażone owoce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1tipwr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1tipwr
Więcej tematów