Wigilijny barszcz czerwony. Bardziej i mniej tradycyjne przepisy

Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole, o jego głębokim zakorzenieniu w naszej tradycji, świadczyć może fakt, że ta w sumie prosta w przygotowaniu potrawa, dorobiła się już wielu, bardziej bądź mniej zmodyfikowanych receptur. Poniżej przedstawiam klasyczny przepis wprost z książki kucharskiej mojej babci, oraz jego unowocześnione wersje (przydatne zwłaszcza dla tych bardziej zabieganych adeptów sztuki kulinarnej).

Wigilijny barszcz z uszkamiWigilijny barszcz z uszkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
1

Staropolski barszcz wigilijny

Składniki na tradycyjny barszcz:

  • pół litra zakwasu buraczanego (zrobionego domowym sposobem np. zgodnie z przepisem poniżej, ale można użyć również gotowego ze sklepu),
  • 5 świeżych buraków ćwikłowych,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • garść suszonych grzybów (np. borowików),
  • 1 seler,
  • pół pora,
  • kilka sztuk ziela angielskiego,
  • kilka sztuk liścia laurowego,
  • pół cytryny,
  • 1 kieliszek czerwonego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Zakwas buraczany:

  • 1 kilogram czerwonych buraków,
  • 1,5 litra wody,
  • kilka sztuk ziela angielskiego (6-8),
  • kilka liści laurowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaką zupę podać zamiast barszczu?

Przygotowanie:

  1. Jeśli nie chcecie skorzystać z zakwasu kupionego w sklepie, pamiętajcie, że zakwas buraczany należy wykonać przynajmniej na tydzień przed planowanym gotowaniem barszczu.
  2. Przygotowanie zakwasu buraczanego wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne. Dokładnie umyte i obrane buraki kroimy w kostkę i układamy w naczyniu (może to być: naczynie żaroodporne, duży kamienny rondel, albo zwyczajny wysoki garnek).
  3. Pomiędzy rozłożone buraki wtykamy: pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku. Gotujemy wodę, następnie czekamy, aż przestygnie (musi być prawie chłodna) wówczas ją solimy i zalewamy nią buraki.
  4. Naczynie z burakami przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w suche, dosyć ciepłe miejsce na ok. tydzień (im cieplejsze będzie to miejsce, tym szybciej zakwas buraczany powinien być gotowy).
  5. Barszcz warto zacząć przygotowywać już wieczorem: suszone grzyby zalewamy chłodną wodą (tak, aby zakrywała całość grzybów). Zależy nam na tym, żeby grzyby były miękkie i rozpulchnione, więc zostawiamy je tak namoczone na całą noc.
  6. Następnego dnia, rano zaczynamy gotować barszcz. Moczone przez noc grzyby gotujemy przez ok. 30-45 minut, po czym odcedzamy (wody po grzybach nie wylewamy).
  7. Buraki oraz włoszczyznę obieramy i kroimy. Wodę z pozostałą z wywaru z grzybów gotujemy. Dodajemy pokrojone uprzednio buraki i włoszczyznę oraz zakwas buraczany.
  8. Całość gotujemy i doprawiamy: winem, sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, oraz przyprawami. Pamiętajmy, aby przed podaniem, przelać barszcz przez sito.

Barszcz czerwony na bulionie

Składniki:

  • 5 buraków czerwonych,
  • 3 kostki bulionu warzywnego,
  • pół szklanki soku z granatu,
  • 1,5 litra wody,
  • po kilka sztuk: ziela angielskiego, goździków i pieprzu czarnego,
  • kilka liści laurowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obrane buraki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
  2. W międzyczasie w garnku przygotowujemy bulion z kostki (w proporcjach: jedna kostka bulionu na pół litra wody).
  3. Kiedy bulion już się zagotuje, dodajemy do niego: ziele angielskie, goździki, pieprz czarny, liście laurowe, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Upieczone buraki, zostawiamy do ostygnięcia, po czym kroimy w szersze plastry, które dodajemy do bulionu.
  5. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut.
  6. Ugotowany już barszcz odstawiamy na 2-3 godziny. Następnie zagrzewamy i dodajemy: sól, pieprz i sok z granatu. Tuż przed podaniem barszcz przecedzamy.

Błyskawiczny barszcz czerwony

Składniki:

  • 4 buraki czerwone,
  • 4 kostki bulionu warzywnego,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 litry wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po kilka sztuk: ziela angielskiego, pieprzu czarnego oraz majeranku,
  • kilka liści laurowych,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie::

  1. Buraki obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy bulion na kostkach (w proporcjach: jedna kostka bulionu na pół litra wody).
  2. Do gotującego się bulionu dodajemy: pokrojone w plastry buraki, suszone grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i sok z cytryny.
  3. Dodajemy pozostałe przyprawy (oprócz cukru, soli i pieprzu z pieprzniczki). Barszcz gotujemy na małym palniku przez ok. godzinę.
  4. Następnie czekamy, aż ostygnie i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie zagrzewamy, solimy, słodzimy i dodajemy pieprzu do smaku.
  5. Barszcz przed podaniem przecedzamy.

Barszcz czerwony na maślance

Składniki:

  • 3 buraki czerwone,
  • pół litra maślanki,
  • 1,5 litra wody,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po kilka sztuk ziela angielskiego, i pieprzu czarnego,
  • kilka liści laurowych,
  • natka świeżej pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

do zagęszczenia barszczu:

  • 3 łyżki śmietany (najlepiej 18 proc.),
  • 4 łyżki wody,
  • 1 łyżka mąki (najlepiej pszennej).

Przygotowanie:

  1. Buraki obieramy i kroimy w kostkę (lub w plastry). Do garnka z wodą dodajemy maślankę, a następnie pokrojone buraki. Całość gotujemy przez ok. 20 minut.
  2. Buraki zanim zdążą całkowicie zmięknąć wyjmujemy (w momencie, kiedy puszczą już kolor). Następnie dodajemy kostkę rosołową i wszystkie przyprawy, łącznie z solą i pieprzem.
  3. W innym małym naczyniu rozrabiamy: 4 łyżki wody z mąką i śmietanką. Kiedy barszcz już się zagotuje, powoli, stopniowo dodajemy zawiesinę i mieszamy, aż zupa zgęstnieje. Całość zagotowujemy i odstawiamy na godzinę.
  4. Przed podaniem barszcz posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Barszcz wyśmienicie smakuje podany z gotowanymi, pokrojonymi ziemniakami.

Z czym można podawać barszcz wigilijny?

Barszcz, jako danie smakuje sam w sobie, można go jednak serwować z wieloma dodatkami, wszystko zależy od naszych gustów i upodobań. Z wigilijnym barszczem czerwonym wspaniale komponują się:

  • uszka z grzybami,
  • pierogi z kapustą,
  • krokiety z kapustą,
  • krokiety z pieczarkami,
  • krokiety ziemniaczane

Można dodać także: fasolę, groch, gotowane, pokrojone ziemniaki, grzanki, suszone grzyby a nawet prażone owoce.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne