Wigilijny barszcz czerwony. Bardziej i mniej tradycyjne przepisy

Barszcz czerwony to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole, o jego głębokim zakorzenieniu w naszej tradycji, świadczyć może fakt, że ta w sumie prosta w przygotowaniu potrawa, dorobiła się już wielu, bardziej bądź mniej zmodyfikowanych receptur. Poniżej przedstawiam klasyczny przepis wprost z książki kucharskiej mojej babci, oraz jego unowocześnione wersje (przydatne zwłaszcza dla tych bardziej zabieganych adeptów sztuki kulinarnej).

Wigilijny barszcz z uszkamiWigilijny barszcz z uszkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Staropolski barszcz wigilijny

Składniki na tradycyjny barszcz:

  • pół litra zakwasu buraczanego (zrobionego domowym sposobem np. zgodnie z przepisem poniżej, ale można użyć również gotowego ze sklepu),
  • 5 świeżych buraków ćwikłowych,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • garść suszonych grzybów (np. borowików),
  • 1 seler,
  • pół pora,
  • kilka sztuk ziela angielskiego,
  • kilka sztuk liścia laurowego,
  • pół cytryny,
  • 1 kieliszek czerwonego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Zakwas buraczany:

  • 1 kilogram czerwonych buraków,
  • 1,5 litra wody,
  • kilka sztuk ziela angielskiego (6-8),
  • kilka liści laurowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaką zupę podać zamiast barszczu?

Przygotowanie:

  1. Jeśli nie chcecie skorzystać z zakwasu kupionego w sklepie, pamiętajcie, że zakwas buraczany należy wykonać przynajmniej na tydzień przed planowanym gotowaniem barszczu.
  2. Przygotowanie zakwasu buraczanego wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne. Dokładnie umyte i obrane buraki kroimy w kostkę i układamy w naczyniu (może to być: naczynie żaroodporne, duży kamienny rondel, albo zwyczajny wysoki garnek).
  3. Pomiędzy rozłożone buraki wtykamy: pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku. Gotujemy wodę, następnie czekamy, aż przestygnie (musi być prawie chłodna) wówczas ją solimy i zalewamy nią buraki.
  4. Naczynie z burakami przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w suche, dosyć ciepłe miejsce na ok. tydzień (im cieplejsze będzie to miejsce, tym szybciej zakwas buraczany powinien być gotowy).
  5. Barszcz warto zacząć przygotowywać już wieczorem: suszone grzyby zalewamy chłodną wodą (tak, aby zakrywała całość grzybów). Zależy nam na tym, żeby grzyby były miękkie i rozpulchnione, więc zostawiamy je tak namoczone na całą noc.
  6. Następnego dnia, rano zaczynamy gotować barszcz. Moczone przez noc grzyby gotujemy przez ok. 30-45 minut, po czym odcedzamy (wody po grzybach nie wylewamy).
  7. Buraki oraz włoszczyznę obieramy i kroimy. Wodę z pozostałą z wywaru z grzybów gotujemy. Dodajemy pokrojone uprzednio buraki i włoszczyznę oraz zakwas buraczany.
  8. Całość gotujemy i doprawiamy: winem, sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, oraz przyprawami. Pamiętajmy, aby przed podaniem, przelać barszcz przez sito.

Barszcz czerwony na bulionie

Składniki:

  • 5 buraków czerwonych,
  • 3 kostki bulionu warzywnego,
  • pół szklanki soku z granatu,
  • 1,5 litra wody,
  • po kilka sztuk: ziela angielskiego, goździków i pieprzu czarnego,
  • kilka liści laurowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Obrane buraki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
  2. W międzyczasie w garnku przygotowujemy bulion z kostki (w proporcjach: jedna kostka bulionu na pół litra wody).
  3. Kiedy bulion już się zagotuje, dodajemy do niego: ziele angielskie, goździki, pieprz czarny, liście laurowe, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Upieczone buraki, zostawiamy do ostygnięcia, po czym kroimy w szersze plastry, które dodajemy do bulionu.
  5. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut.
  6. Ugotowany już barszcz odstawiamy na 2-3 godziny. Następnie zagrzewamy i dodajemy: sól, pieprz i sok z granatu. Tuż przed podaniem barszcz przecedzamy.

Błyskawiczny barszcz czerwony

Składniki:

  • 4 buraki czerwone,
  • 4 kostki bulionu warzywnego,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 litry wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po kilka sztuk: ziela angielskiego, pieprzu czarnego oraz majeranku,
  • kilka liści laurowych,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie::

  1. Buraki obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy bulion na kostkach (w proporcjach: jedna kostka bulionu na pół litra wody).
  2. Do gotującego się bulionu dodajemy: pokrojone w plastry buraki, suszone grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet i sok z cytryny.
  3. Dodajemy pozostałe przyprawy (oprócz cukru, soli i pieprzu z pieprzniczki). Barszcz gotujemy na małym palniku przez ok. godzinę.
  4. Następnie czekamy, aż ostygnie i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie zagrzewamy, solimy, słodzimy i dodajemy pieprzu do smaku.
  5. Barszcz przed podaniem przecedzamy.

Barszcz czerwony na maślance

Składniki:

  • 3 buraki czerwone,
  • pół litra maślanki,
  • 1,5 litra wody,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • po kilka sztuk ziela angielskiego, i pieprzu czarnego,
  • kilka liści laurowych,
  • natka świeżej pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

do zagęszczenia barszczu:

  • 3 łyżki śmietany (najlepiej 18 proc.),
  • 4 łyżki wody,
  • 1 łyżka mąki (najlepiej pszennej).

Przygotowanie:

  1. Buraki obieramy i kroimy w kostkę (lub w plastry). Do garnka z wodą dodajemy maślankę, a następnie pokrojone buraki. Całość gotujemy przez ok. 20 minut.
  2. Buraki zanim zdążą całkowicie zmięknąć wyjmujemy (w momencie, kiedy puszczą już kolor). Następnie dodajemy kostkę rosołową i wszystkie przyprawy, łącznie z solą i pieprzem.
  3. W innym małym naczyniu rozrabiamy: 4 łyżki wody z mąką i śmietanką. Kiedy barszcz już się zagotuje, powoli, stopniowo dodajemy zawiesinę i mieszamy, aż zupa zgęstnieje. Całość zagotowujemy i odstawiamy na godzinę.
  4. Przed podaniem barszcz posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Barszcz wyśmienicie smakuje podany z gotowanymi, pokrojonymi ziemniakami.

Z czym można podawać barszcz wigilijny?

Barszcz, jako danie smakuje sam w sobie, można go jednak serwować z wieloma dodatkami, wszystko zależy od naszych gustów i upodobań. Z wigilijnym barszczem czerwonym wspaniale komponują się:

  • uszka z grzybami,
  • pierogi z kapustą,
  • krokiety z kapustą,
  • krokiety z pieczarkami,
  • krokiety ziemniaczane

Można dodać także: fasolę, groch, gotowane, pokrojone ziemniaki, grzanki, suszone grzyby a nawet prażone owoce.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm