Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć

Niepozorne, sezonowe owoce o charakterystycznym smaku mogą zdziałać więcej, niż się wydaje. Dobrze wykorzystane – wspierają regenerację po wysiłku, poprawiają pamięć, ułatwiają zasypianie i wpływają na wygląd skóry. A do tego można z nich zrobić nie tylko przetwory, ale i domowy termofor.

Wiśnie i ich wpływ na zdrowieWiśnie i ich wpływ na zdrowie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Татьяна Андрианова
Paulina Hermann

Sezon na wiśnie trwa krótko, dlatego warto wykorzystać ten czas, by zapełnić spiżarnię dżemami, syropami i kompotami. Niezależnie od tego, czy zjesz je świeże, czy ze słoika, te owoce mają zaskakująco szerokie spektrum działania. Od regeneracji po wysiłku, przez poprawę pamięci, aż po wsparcie w walce z bezsennością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rustykalne galette z pomidorami i serkiem. Smak lata na kruchym cieście

Wiśnie wspierają wygląd, trawienie i układ nerwowy

W dużej garści, czyli 100 gramach tych owoców znajduje się około 50 kalorii, a w środku bogactwo składników: witaminy A, C, z grupy B, a także potas, fosfor, wapń i magnez. Najwięcej jednak dają obecne w nich antyoksydanty, antocyjany i tryptofan. Te pierwsze opóźniają procesy starzenia, wspierają odporność i poprawiają stan skóry, wygładzając ją i redukując stany zapalne. Antocyjany wzmacniają naczynia krwionośne i poprawiają krążenie, co przekłada się na lepsze dotlenienie komórek oraz jaśniejszą i zdrowszą cerę.

Wiśnie chronią również komórki mózgu przed degeneracją, poprawiają pamięć i zwiększają szybkość przetwarzania informacji. Dodatkowo zawierają pektyny, czyli naturalny błonnik, który wspiera pracę jelit, obniża poziom cholesterolu i wspomaga układ krążenia. Regularne sięganie po wiśnie może zatem pozytywnie wpłynąć nie tylko na wygląd, ale i na zdrowie serca.

Wiśnie wspomagają sen i regenerację

Zawartość tryptofanu i antocyjanów pomaga organizmowi wytwarzać melatoninę, czyli hormon snu, który odpowiada za łatwe zasypianie i spokojny przebieg nocy. Dzięki temu garść wiśni przed snem może stać się prostym i naturalnym sposobem na poprawę jakości odpoczynku. Poza tym owoce te działają przeciwzapalnie i wspierają regenerację mięśni, dlatego ich sok chętnie piją sportowcy po intensywnym wysiłku fizycznym.

A co z pestkami wiśni?

Wiśnie sprawdzą się nie tylko na talerzu. Choć pestki wiśni u większości kończą w koszu, warto spojrzeć na nie inaczej, na przykład jak na darmowy surowiec do stworzenia domowego termofora. Po dokładnym wysuszeniu wystarczy wsypać je do lnianego woreczka lub silikonowego pojemnika.

Taki "termofor" można podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej i przykładać do brzucha przy bólach menstruacyjnych, kolkach u niemowląt, problemach trawiennych, zatokach czy napięciu mięśni. Z kolei schłodzony pomoże na stłuczenia, migreny, ukąszenia owadów i opuchliznę. Jest całkowicie naturalny, bezpieczny i wielorazowy. Świetnie sprawdza się także u dzieci, bo nie powoduje szoku termicznego jak klasyczne termofory z gorącą wodą.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja