Robert Makłowicz stawia na barszcz, a Magda Gessler uwielbia makowca. Ulubione świąteczne potrawy gwiazd kuchni

Robert Makłowicz uwielbia barszcz, oczywiście na samodzielnie przygotowanym zakwasie, Magda Gessler nie wyobraża sobie świąt bez makowca, zaś Ewa Wachowicz kaszy z grzybami – co jeszcze znajdziemy na stołach polskich gwiazd sztuki kulinarnej?

Barszcz z uszkamiBarszcz z uszkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Robert Makłowicz

Znany dziennikarz i krytyk kulinarny od lat cieszy się niesłabnącą sympatią fanów, z którymi chętnie dzieli się swoimi przemyśleniami dotyczącymi kulinariów. Bez jakiej potrawy Robert Makłowicz nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia? Barszczu z uszkami. Zupa musi być oczywiście przyrządzona na samodzielnie przygotowanym zakwasie z buraków, czosnku i przypraw (ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz), które zalewamy letnią, przegotowaną i osoloną wodą, po czym zamykamy w słoju i odstawiamy na 3-4 dni. W wigilię dodajemy do niego wywar jarzynowy i grzybowy, podgrzewamy i doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem.

Magda Gessler

Znana restauratorka i gwiazda telewizji uwielbia makowiec. "Najlepszy robiła moja babcia Irena. Po niej próbowałam robić to tysiąc razy. Moja matka dziesięć tysięcy. Nikt w życiu naprawdę nie powtórzył tego makowca. Ja się do niego bardzo zbliżam, ale jeszcze nigdy nie osiągnęłam takiego smaku, który pozwoliłby mi zjeść całego makowca naraz, a tak właśnie miałam, jak miałam 14 lat" – opowiada w jednym z wywiadów Magda Gessler. Tajemnicą sukcesu ciasta jest nadzienie, w którym, oprócz maku, nie może zabraknąć orzechów włoskich, rodzynków, skórki cytrynowej oraz likieru amaretto (zapewni pożądany aromat migdałowy).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odchudzone dania świąteczne. Proste sposoby na wigilię w wersji fit

Ewa Wachowicz

Była Miss Polonia, a dziś gwiazda telewizji i internetu bardzo lubi świąteczne potrawy. "Mam wybrać tylko jedną jedyną? Kasza z grzybami okraszona zmrożonym masłem, które rozpływa się na gorącej potrawie" – odpowiada Ewa Wachowicz. Przysmak przyrządza zawsze w Wigilię przed południem. Dzień wcześniej zalewa wrzątkiem 10-15 suszonych grzybów, które następnie dodaje do kaszy jęczmiennej (pół kilograma), razem z masłem (2-3 łyżki). Dolewa wodę z grzybów i uzupełnia kranówką (płyn powinien sięgać 2 cm powyżej poziomu kaszy). Soli do smaku i gotuje na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Podaje z wiórkami chłodnego masła.

Karol Okrasa

"Osobiście nie wyobrażam sobie wigilii bez barszczu z krokiecikami grzybowymi, czy też z uszkami" – mówi autor popularnych programów telewizyjnych i szef kuchni. Do zupy świetnie pasują również proponowane przez Karola Okrasę paszteciki z grzybami i zieloną soczewicą, którą na początku gotujemy do miękkości i odcedzamy, a następnie mieszamy z wymoczonymi i posiekanymi grzybami suszonymi, podsmażonymi z masłem, plasterkami czosnku i posiekanym tymiankiem. Tak przyrządzonym farszem napełniamy płaty ciasta drożdżowego i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 st.

Jakub Kuroń

Wnuk legendarnego opozycjonisty Jacka Kuronia gotuje odkąd pamięta. "Pierwszy raz rozpaliłem piekarnik niedługo po tym, jak nauczyłem się chodzić, choć nie miałem jeszcze wtedy pojęcia, co można w nim upiec. Jako syn Macieja Kuronia, miałem szczęście wychowywać się w domu, w którym aromat gotowanych potraw zastępował nam wszelkie inne zapachy" – opowiada Jakub Kuroń, który nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez bigosu – aromatycznego, mięsnego, z dużą ilością suszonych grzybów. 

Pascal Brodnicki

Syn Francuzki i Polaka, gwiazda licznych programów telewizyjnych, od lat cieszy się dużą popularnością w naszym kraju. Pascal Brodnicki lubi eksperymentować z tradycyjnymi potrawami, dlatego na Wigilię poleca karpia z limonkowym akcentem. Zadanie jest proste. Płaty ryby doprawiamy solą i pieprzem, po czym obtaczamy w mące i smażymy, aż nabierze złocistego koloru. Wtedy dolewamy na patelnię ocet ryżowy (3 łyżki) i wodę (łyżka), posypujemy posiekaną kolendrą (pęczek), czosnkiem (2 ząbki), drobno pokrojonymi szalotkami (2), doprawiamy solą, pieprzem i pokrojoną papryczką chili. Na koniec wyciskamy sok z dwóch limonek, przykrywamy patelnię i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 10 min.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód