Trwa ładowanie...

Większość z nas gotuje rosół w nieodpowiednim garnku. Jak gotować rosół, aby nie stracił on na smaku?

Aby nasz rosół wyszedł smaczny, jak w przypadku każdego dania, istotna jest oczywiście jakość składników. Ważny okazuję się także...garnek, w którym go gotujemy. Jaki garnek będzie najlepszy?

RosółRosółŹródło: Adobe Stock
d47p1ze
d47p1ze

Rosół to zupa znana każdemu. Zachwyca nas bogactwem smaku i niezapomnianym aromatem. Rosół można ugotować zarówno z mięsa drobiowego, jak i wołowego, a nawet mieszanki tych mięs. Im więcej mięsa w stosunku do wody, tym treściwszy rosół otrzymamy.

Niektórzy, oprócz mięsa, warzyw i podstawowych przypraw takich jak ziele angielskie, czy liść laurowy, do rosołu lubią dodawać też zioła — na przykład lubczyk czy cząber.

Jednak składniki i dodatki, to nie jedyne elementy, które wpływają na smak rosołu. Istotne jest także to, jakiego garnka użyjemy do jego ugotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić gęstszy rosół. Wystarczy jeden składnik, masz go w domu

W jakim garnku należy gotować rosół?

Najpopularniejsze są garnki ze stali nierdzewnej. Ich główną zaletą jest niska cena i łatwość w utrzymaniu. Podobną popularnością cieszą się też garnki emaliowane. Jednak okazuje się, że takie garnki nie nadają się do gotowania rosołu.

d47p1ze

W swojej kultowej książce "365 obiadów za 5 złotych" wydanej w 1871 roku, Lucyna Ćwierczakiewiczowa radzi, w jakim garnku najlepiej gotować rosół. "Rosół, bulion, a nawet każda zupa, do której wchodzi jakikolwiek kwas, powinna być gotowana w garnku glinianym polewanym. W rondlu gotuje się zbyt szybko i paruje za nadto, glina będąc złym przewodnikiem ciepła, utrzymuje rosół w jednostajnym gotowaniu. W restauracjach nie obserwują tego, i dla tego też tam nigdy rosół tak smacznym nie jest, jak domowy" - pisze w swej książce Ćwierczakiewiczowa.

Podstawą każdego rosołu, jest długie gotowanie na wolnym ogniu. Dlatego właśnie wybór odpowiedniego garnka jest tak istotny. Jak pisze Ćwierczakiewiczowa, garnek gliniany jest słabym przewodnikiem ciepła, więc długo się nagrzewa i utrzymuje mniej więcej stałą temperaturę. Garnki ze stali i te emaliowane sprawiają, że rosół bardzo się nagrzewa, paruje, a czasem nawet kipi, co negatywnie wpływa na jego smak.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d47p1ze
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47p1ze
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj