Rosół z ziołami. Tak pyszny, że nie będziecie go gotowali nie tylko w niedzielę

Aromatyczny i pełny smaku – taki jest nasz rosół z ziołami. Jego wyjątkowy smak to zasługa ziół, które dodajemy do bulionu. Ich zapach będzie unosił się po całej kuchni. Jak z każdym rosołem, jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale ugotujcie go raz, a zobaczycie, że zdecydowanie warto.

Rosół z ziołamiRosół z ziołami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | © Liliana Bentancur Benech

Rosół to zupa, która wiele rodzin przygotowuje na każdy niedzielny obiad. Dobry rosół jest pożywny i rozgrzewający. Niektórzy lubią rosół z kury, inni wołowy, a jeszcze inni preferują rosół mieszany. Dodajemy do niego też różne zioła i dodatki. Warzywa mogą być gotowane w wywarze lub pieczone w piekarniku. Nasz rosół z ziołami jest jednak wyjątkowy — jest tak dobry, że będziecie mieli ochotę jeść go codziennie.

Lubczyk, cząber, melisa, szałwia i natka pietruszki – wszystkie te zioła wzbogacają smak wyrazistego wywaru mięsnego, którego przygotowujemy z kury i mięsa wołowego z kością. Taki rosół jest bardzo bogaty, treściwy, pożywny i wyrazisty. Mieszanka świeżych i suszonych ziół dodają rosołowi niesamowitego aromatu. Wystarczy, że raz spróbujecie tego rosołu, a już nigdy nie przygotujecie go inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak sprawić, aby rosół nie był mętny? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Przepis na domowy rosół z ziołami

Składniki:

  • Połówka kurczaka lub kilka nóżek
  • wołowina z kością
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • kawałek selera
  • cebula
  • ćwiartka główki kapusty
  • po kilka listków świeżej melisy i szałwii
  • posiekany pęczek natki
  • łyżka suszonego cząbru
  • łyżka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyte mięso gotujemy na wolnym ogniu, w międzyczasie ściągając zbierającą się na wierzchu szumowinę.
  2. Kiedy wywar będzie już czysty, dodajemy warzywa w całości.
  3. Cebulę kroimy na pół i opalamy nas ogniem lub przypiekamy na palniku/suchej patelni. Cebulę i suszone zioła dodajemy do wywaru, przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień.
  4. Gotujemy około 3 godziny.
  5. Następnie dodajemy wszystkie świeże zioła i gotujemy jeszcze 5 minut.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad