WAŻNE
TERAZ

Immunitet Zbigniewa Ziobry. Głosowanie w Sejmie

Rosół z ziołami. Tak pyszny, że nie będziecie go gotowali nie tylko w niedzielę

Aromatyczny i pełny smaku – taki jest nasz rosół z ziołami. Jego wyjątkowy smak to zasługa ziół, które dodajemy do bulionu. Ich zapach będzie unosił się po całej kuchni. Jak z każdym rosołem, jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale ugotujcie go raz, a zobaczycie, że zdecydowanie warto.

Rosół z ziołamiRosół z ziołami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | © Liliana Bentancur Benech

Rosół to zupa, która wiele rodzin przygotowuje na każdy niedzielny obiad. Dobry rosół jest pożywny i rozgrzewający. Niektórzy lubią rosół z kury, inni wołowy, a jeszcze inni preferują rosół mieszany. Dodajemy do niego też różne zioła i dodatki. Warzywa mogą być gotowane w wywarze lub pieczone w piekarniku. Nasz rosół z ziołami jest jednak wyjątkowy — jest tak dobry, że będziecie mieli ochotę jeść go codziennie.

Lubczyk, cząber, melisa, szałwia i natka pietruszki – wszystkie te zioła wzbogacają smak wyrazistego wywaru mięsnego, którego przygotowujemy z kury i mięsa wołowego z kością. Taki rosół jest bardzo bogaty, treściwy, pożywny i wyrazisty. Mieszanka świeżych i suszonych ziół dodają rosołowi niesamowitego aromatu. Wystarczy, że raz spróbujecie tego rosołu, a już nigdy nie przygotujecie go inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak sprawić, aby rosół nie był mętny? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Przepis na domowy rosół z ziołami

Składniki:

  • Połówka kurczaka lub kilka nóżek
  • wołowina z kością
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • kawałek selera
  • cebula
  • ćwiartka główki kapusty
  • po kilka listków świeżej melisy i szałwii
  • posiekany pęczek natki
  • łyżka suszonego cząbru
  • łyżka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyte mięso gotujemy na wolnym ogniu, w międzyczasie ściągając zbierającą się na wierzchu szumowinę.
  2. Kiedy wywar będzie już czysty, dodajemy warzywa w całości.
  3. Cebulę kroimy na pół i opalamy nas ogniem lub przypiekamy na palniku/suchej patelni. Cebulę i suszone zioła dodajemy do wywaru, przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień.
  4. Gotujemy około 3 godziny.
  5. Następnie dodajemy wszystkie świeże zioła i gotujemy jeszcze 5 minut.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika