Rosół z ziołami. Tak pyszny, że nie będziecie go gotowali nie tylko w niedzielę
Aromatyczny i pełny smaku – taki jest nasz rosół z ziołami. Jego wyjątkowy smak to zasługa ziół, które dodajemy do bulionu. Ich zapach będzie unosił się po całej kuchni. Jak z każdym rosołem, jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale ugotujcie go raz, a zobaczycie, że zdecydowanie warto.
Rosół to zupa, która wiele rodzin przygotowuje na każdy niedzielny obiad. Dobry rosół jest pożywny i rozgrzewający. Niektórzy lubią rosół z kury, inni wołowy, a jeszcze inni preferują rosół mieszany. Dodajemy do niego też różne zioła i dodatki. Warzywa mogą być gotowane w wywarze lub pieczone w piekarniku. Nasz rosół z ziołami jest jednak wyjątkowy — jest tak dobry, że będziecie mieli ochotę jeść go codziennie.
Lubczyk, cząber, melisa, szałwia i natka pietruszki – wszystkie te zioła wzbogacają smak wyrazistego wywaru mięsnego, którego przygotowujemy z kury i mięsa wołowego z kością. Taki rosół jest bardzo bogaty, treściwy, pożywny i wyrazisty. Mieszanka świeżych i suszonych ziół dodają rosołowi niesamowitego aromatu. Wystarczy, że raz spróbujecie tego rosołu, a już nigdy nie przygotujecie go inaczej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak sprawić, aby rosół nie był mętny? Oto kilka sprawdzonych sposobów
Przepis na domowy rosół z ziołami
Składniki:
- Połówka kurczaka lub kilka nóżek
- wołowina z kością
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- biała część pora
- kawałek selera
- cebula
- ćwiartka główki kapusty
- po kilka listków świeżej melisy i szałwii
- posiekany pęczek natki
- łyżka suszonego cząbru
- łyżka suszonego lubczyku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Umyte mięso gotujemy na wolnym ogniu, w międzyczasie ściągając zbierającą się na wierzchu szumowinę.
- Kiedy wywar będzie już czysty, dodajemy warzywa w całości.
- Cebulę kroimy na pół i opalamy nas ogniem lub przypiekamy na palniku/suchej patelni. Cebulę i suszone zioła dodajemy do wywaru, przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień.
- Gotujemy około 3 godziny.
- Następnie dodajemy wszystkie świeże zioła i gotujemy jeszcze 5 minut.