Rosół z ziołami. Tak pyszny, że nie będziecie go gotowali nie tylko w niedzielę

Aromatyczny i pełny smaku – taki jest nasz rosół z ziołami. Jego wyjątkowy smak to zasługa ziół, które dodajemy do bulionu. Ich zapach będzie unosił się po całej kuchni. Jak z każdym rosołem, jego przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale ugotujcie go raz, a zobaczycie, że zdecydowanie warto.

Rosół z ziołamiRosół z ziołami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | © Liliana Bentancur Benech

Rosół to zupa, która wiele rodzin przygotowuje na każdy niedzielny obiad. Dobry rosół jest pożywny i rozgrzewający. Niektórzy lubią rosół z kury, inni wołowy, a jeszcze inni preferują rosół mieszany. Dodajemy do niego też różne zioła i dodatki. Warzywa mogą być gotowane w wywarze lub pieczone w piekarniku. Nasz rosół z ziołami jest jednak wyjątkowy — jest tak dobry, że będziecie mieli ochotę jeść go codziennie.

Lubczyk, cząber, melisa, szałwia i natka pietruszki – wszystkie te zioła wzbogacają smak wyrazistego wywaru mięsnego, którego przygotowujemy z kury i mięsa wołowego z kością. Taki rosół jest bardzo bogaty, treściwy, pożywny i wyrazisty. Mieszanka świeżych i suszonych ziół dodają rosołowi niesamowitego aromatu. Wystarczy, że raz spróbujecie tego rosołu, a już nigdy nie przygotujecie go inaczej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak sprawić, aby rosół nie był mętny? Oto kilka sprawdzonych sposobów

Przepis na domowy rosół z ziołami

Składniki:

  • Połówka kurczaka lub kilka nóżek
  • wołowina z kością
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • kawałek selera
  • cebula
  • ćwiartka główki kapusty
  • po kilka listków świeżej melisy i szałwii
  • posiekany pęczek natki
  • łyżka suszonego cząbru
  • łyżka suszonego lubczyku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyte mięso gotujemy na wolnym ogniu, w międzyczasie ściągając zbierającą się na wierzchu szumowinę.
  2. Kiedy wywar będzie już czysty, dodajemy warzywa w całości.
  3. Cebulę kroimy na pół i opalamy nas ogniem lub przypiekamy na palniku/suchej patelni. Cebulę i suszone zioła dodajemy do wywaru, przykrywamy garnek i zmniejszamy ogień.
  4. Gotujemy około 3 godziny.
  5. Następnie dodajemy wszystkie świeże zioła i gotujemy jeszcze 5 minut.
Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy